Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: 166 kilka pytan na poczatek zabawy

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie 166 kilka pytan na poczatek zabawy

A wiec tak kupilem niespelna tydzien temu 166 2.5 V6 ale mam kilka pytan bo nie wszystko jeszcze ogarniam - 145 byla prostrza :-)

1. Czy na desce rozdzielczej sa jakies kontrolki od kierunkowskazow poniewaz nic mi nie swieci z kontrolek jak mruga kierunek
    2. Co oznacza dokladnie kontrolka "miarka oleju" ze poziom oleju osiagnol minimum? Oliwiarka wiadomo, ze nie ma cisnienia ale zastanawia mnie co dokladnie mowi miarka.
    3. Mam elektrycznie skladane lusterka ale sklada mi sie tylko lewe - czy ten model tak ma czy prawe sie popsulo?
    4. Zapalila mi sie kontrolka od ABSu prawdopodobnie mialo to zwiazek z ukladaniem fotela do moich potrzeb sprawdzielm pod fotelem mam podlaczone 2 wtyczki a jedna jest luzna zarowno po stronie kierowcy jak i pasazera tak jest wyciaglem te wtyczki i wlozylem z powrotem ale ciagle swieci mi kontrolka - czy tak jest i u was, ze jedna kostka jest luzna - jezeli tak to od czego ta kostka dodam ze jest to taka biala kosta dwa rzedy pinow chyba po 3 lub 4 piny w rzedzie.

Bede wdzieczny za odpowiedzi :-)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

Witam
    Na desce są kontrolki od kierunkowskazów.. osobna dla lewego i osobna dla prawego.
    Elektrycznie składane lusterka powinny się składać oba tak więc coś masz skopane w prawym lusterku że się nie chce składać..
    Co do kontrolki ABSu to mało prawdopodobne żeby miało to związek z ustawianiem fotela.. gdyby to się zapaliła kontrolka poduszki to się zgodzę bo często tak się dzieje że podczas przesuwania fotela zanika sygnał na kablach.. spowodowane jest to słabym stykiem w kostce.. Wracając do ABSu szukałbym po czujnikach przy kołach, ewentualnie zresetuj komputer poprzez odpięcie aku tylko musisz wtedy posiadać kod do ICS-a.. u mnie kiedyś też się tak zaświeciła ale po resecie wszystko wróciło do normy..

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Napisalem byka, nie chodzi o ABS tylko o kontrolke Air Bag. Czy po poprawieniu stykow powinna ta kontrola zgasnac czy dopiero po resecie komputera?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

1. Oczywiście, są strzałki - lewa nad wskaźnikiem temp silnika, prawa nad wskaźnikiem poziomu paliwa.
    2. Z instrukcji:

"Niski poziom oleju silnikowego
    Lampka (koloru czerwonego) pozostanie zapalona przez około 15 sekund po fazie kontroli check, gdy poziom oleju silnikowego jest niski. (...)
    Jeżeli lampka sygnalizacyjna pozostanie zapalona po fazie check, nie osiągać maksymalnych obrotów silnika i jak najszybciej uzupełnić poziom oleju silnikowego."

3. Oba się powinny składać. Na początek sprawdź kostki i przewody wychodzące z lusterka, może nie łączy, ewentualnie mógł też paść silniczek od składania (u mnie tak było).

4. Raczej dziwne, żeby problem z ABS miał związek z fotelem.
    Edit:
    Cytat Napisał hobbit_666` Zobacz post
    Napisalem byka, nie chodzi o ABS tylko o kontrolke Air Bag. Czy po poprawieniu stykow powinna ta kontrola zgasnac czy dopiero po resecie komputera?
    Nie, samo nie zgaśnie, trzeba pod kompem skasować.

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

To w takim razie szybkie pytanie moze sie ktos bedzie orientowal czy skoro u mnie nie mrugaja te strzalki to czy tam sa zwykle zaroweczki ktore mogly sie spalic czy raczej sa diody i niestety wymiana kosztowna? Oraz drugi temat czy jest osobny bezpiecznik moze ktory odpowiada za wlasnie te strzalki silniczek prawego lusterka i nawiew ?? Jezeli tak to gdzie go szukac bo bezpiecznikow jest w kilku miejscach z tego co zauwazylem cale mnustwo :-)

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Na temat kierunków było już wiele razy na forum...proponuję zapoznać się bliżej z tematem cieknącej nagrzewnicy.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Kierunki - uszkodzony układ kierunkowskazów - uszkodzeniu uległ sterownik znajdujacy się pod radiem, wyglada jak przekaźnik koloru zielonego. Najczęściej zalany przez cieknącą nagrzewnice ( temat omawiany dziesiątki razy - " szukaj" nie gryzie )

Poduchy musisz skasować np Alfadiagiem jak kostke rozłączyłes

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Wątpię że to żaróweczki w desce ale możesz to sprawdzić tą metodą http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iwa_166_a.html lecz myślę że jest to przekaźnik kierunkowskazów który się zjarał przez cieknącą nagrzewnice. Znajduje się on przy lewej nodze pasażera z przodu pod tyl a'la skórzanym boczkiem (kwadratowa zielona kostka).

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

W takim razie wiem czym sie jutro zajme. Odnosnie tych kierunkowskazow to one dzialaja tylko nie swieca sie wlasnie te strzalki.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Jeśłi o kierunki chodzi to najpierw sprawdź, czy nagrzewnica nie cieknie, potem wymień nagrzewnicę a na samym końcu kostkę. Ja wymieniłem kostkę po zakupie auta nie świadom cieknącej nagrzewnicy i muszę to zrobić jeszcze raz.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...