Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Temat: Montaż tempomatu

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Zamawiam pająka z tempomatem, teraz tylko pytanie czy moge kupić tempomat od angola i np. automatu? Będzie prowadzona nowa instalacja do ECU.

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Rowerzysta Avatar dawid_007_04
    Mieszka w
    Tucze
    Auto
    Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r

Domyślnie

Cytat Napisał koles_02 Zobacz post
    Będzie prowadzona nowa instalacja do ECU.
    Jak ona będzie wyglądała ,sam będziesz robił ??

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Cytat Napisał dawid_007_04 Zobacz post
    Jak ona będzie wyglądała ,sam będziesz robił ??
    Niestety nie. Znalazłem fajny zakład od włoszczyzny i to jeszcze pod moim domem hehe

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mario166
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2,4 JTD CF3 140 PS

Domyślnie Montaż tempomatu

Witam, ja tempomat mam ale Wam może się przyda. Schemat tempomatu do 2.4 jtd 99r. Wygląda na to, że cztery przewody do serownika i jeden do skrzynki z bezpiecznikami powinno sprawę załatwić.
    Pozdrawiam wszystkich.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez mario166 ; 29-03-2011 o 21:09

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Szybkie pytanko Posiadam alfe 156 1.9jtd 116km z 2002r. po lifcie wnetrza, ale bez tempomatu i co najgorsze bez kostki pod osłoną kierownicy... Wiec czy jest możliwosc podłączenia takiego tempomatu od podstaw? Potrzebowałbym jakis schemat. Na necie jest ale jedynie do fiata stilo z silnikiem jtd. http://www.kustosz.net/Stilo/Cruise-Control-Stilo.pdf

Sam07
    Gość

Domyślnie

Ostatnio zainteresował mnie temat tempomatu, więc ściągnąłem osłony przy kierownicy, odszukałem kostkę do tempomatu, zakupiłem przełącznik zespolony z tempomatem, podłączyłem wszystko, ale nie działa... Manetkę sprawdziłem miernikiem i wszystkie funkcje dają sygnał, w FES ie sprawdziłem działanie czujnika hamulca i sprzęgła - są ok. Jak powinienem sprawdzić czy sygnał dochodzi ze sterownika w samochodzie do kostki tempomatu?? Dodam,ze w moim przypadku ani razu nie zapaliła sie kontrolka cruse control, a w FES jak jest pozycja,zeby pokazał czy tempomat jest włączony, jest zawsze OFF, a w opcji info: pokazuje,że nie aktywny.
    PS. Razem z manetkami miałem oryginalne kostki ze szczątkami kabli i kabelki pasowały kolorami i pozycjami do kostki, którą posiadam u siebie.
    Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Hmm, grzebałem w tym niedawno, żeby zrobić tempomat na ON trzeba zewrzeć żółty z niebieskim (kolory kabli z manetki). Spróbuj zrobić na krótko zworę we wtyczce tej we wiązce co idzie do auta i sprawdzić w FESie czy tempomat będzie aktywny. Może się wtyka przybrudziła czy coś.
    Bezpieczniki jak rozumiem sprawdziłeś i są na miejscu .
    Wywołaj jeszcze w zakładce Actuators test kontrolki CRUISE, może żarówka się nie świeci po prostu...

Sam07
    Gość

Domyślnie

Wtyczka raczej jest czysta bo "przetarłem" piny, ale sprawdzę na krótko tak jak proponujesz dla pewności. co do bezpieczników to z tego co wiem tempomat idzie na numerze 5 z tablicy pod kierownicą - jest on ok. Zastanawiam się czy nie ma jeszcze jakiegoś przekaźnika, czy czegoś takiego do tempomatu - chociaż nic do tej pory na forum nie znalazłem na ten temat. Dodam,że sprawdziłem już kostkę "od" samochodu miernikiem, mase złapałem z silnika, a pod kostkę podpinałem +, jeden z pinów (ten który idzie w dzwigience tempomatu i po włączeniu daje sygnał do reszty funkcji) podaje ~12,5V, reszta 0. Natomiast naciśnięcie sprzęgła lub hamulca nie powoduje zmiany napięcia (nie wiem czy tak powinno być). Co do kontrolki to może i przepalona,ale tempomat testowałem przy różnych prędkościach i biegach, ale niec sie nie działo
    PS. nie widziałem u siebie w programie takiej funkcji testowania tej kontrolki.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Zasadniczo w tej manetce nie ma żadnej elektroniki, tylko przełączniki które zwierają odpowiednie przewody. Jakby co zrobiłem fotki rozebranej manetki to można podochodzić który kabelek od czego, na razie potestuj na krótko ten guzik ON, może zadziała.
    Jeśli chodzi o test kontrolki, to jest w FESie, na pewno był w wersji 2.6 ("lampka Cruise") i wyżej, wcześniejszych nie sprawdzałem. W 3.6 nazywa się to jakoś ładniej "Kontrolka tempomatu" czy coś w tym stylu.

Sam07
    Gość

Domyślnie

No niestety, na krótko też żadnego efektu nie ma Kable sprawdziłem miernikiem i wiem,która funkcja daje sygnał na jaki kabel - ale na razie ta widza za wiele mi sie nie przydała. Co do FES 'a, ja mam darmową wersję więc mam braki w niektórych funkcjach...
    Gdzie znajduje się moduł, do którego idzie ten przewód z tempomatu?

- - - Updated - - -

Dobrałem się do sterownika silnika, i sprawdziłem po kolei wszystkie kable dochodzące do niego czy przewodzą sygnał, niestety miernik ani razu nie zapiszczał - czyżby oznaczało to, że wtyczka która powinna być na linii manetka - moduł jest rozpięta? Gdzie jej szukać? Nie uśmiecha mi się rozbieranie całej deski...
    Która z kostek przy module to kostka B? U mnie sa ponumerowane: 1,2,3... (od lewej) - zakładam,że B to 2 i tam szukałem najpierw ale we wszystkich kostkach są nieścisłości co do miejsc, gdzie wchodzą kable - tzn. jeśli patrząc na podstawie schematu, który podawał w tym temacie Mario, niektóre miejsca gdzie powinny znajdować się piny są puste, a niektóre są. Sam już nie wiem o co w tym chodzi :/