Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Temat: Gwiazdki zamiast spalania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

wyjąłem prędkościomierz - przeczyściłem styki "kontaktem", następnie rozebrałem schowek i dostałem się do kostek łączeniowych, rozpiąłem - przeczyściłem - nic nie pomogło. Czytałem jeszcze raz całą instrukcję obsługi i w rozdziale o infocenter znalazłem coś takiego (patrz załącznik) - nie za bardzo orientuję się o co im chodzi z brakiem informacji, ale coś musi nie łączyć. Spróbuję jutro jeszcze raz dobrać się do licznika i go rozkręcić... ma ktoś inny pomysł?

P.S. kolego skaurusiak ciesze się że znalazłeś rozwiązanie - u mnie raczej licznik jest oryginalny skoro do tej pory wszystko chodziło idealnie, aczkolwiek nasuwa do głowy to żeby rozebrać "trochę" licznik i zobaczyć czy od "d***" strony wszystko łączy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Boję się kolego że rozwiązanie jest jeden post wyżej.A obawy z mej strony są uzasadnione tym że jeżeli ktoś kupuje prędkościomierz / nie zawsze prawidłowy od danego modelu/ to chodzi mu o to aby przekłamać jego wskazania odnośnie przebiegu.Powinieneś podjechać na komputer i sprawdzić jaki masz rzeczywisty przebieg.Mam nadzieję że się mylę...pozdrawiam.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał andrzejm36 Zobacz post
    Boję się kolego że rozwiązanie jest jeden post wyżej.A obawy z mej strony są uzasadnione tym że jeżeli ktoś kupuje prędkościomierz / nie zawsze prawidłowy od danego modelu/ to chodzi mu o to aby przekłamać jego wskazania odnośnie przebiegu.Powinieneś podjechać na komputer i sprawdzić jaki masz rzeczywisty przebieg.Mam nadzieję że się mylę...pozdrawiam.
    czytałem kolego post wyżej i rozumiem o co Ci chodzi, ale skoro prędkościomierz byłby nieoryginalny od danego modelu to "gwiazdki" byłyby od samego początku, a nie dopiero pod koniec zimy; tydzień temu zaczęło coś szwankować. A tą alfę mam od ok. 7 miesięcy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

ok...nie doczytałem Twojego przypadku..myślałem o przypadku kolegi skaurusiak.To idąc dalej ,, za ciosem,, przydała by się chwilowa podmianka prędkościomierza z podobnego modelu.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Dzisiaj jeszcze raz rozebrałem licznik - podgiąłem trochę styki, ale nic to nie dało. W przyszłym tygodniu jak znajdę czas to wyciągam cały infocenter z kablami (dzisiaj się do tego przymierzałem, ale jako tako info. u mnie ma krótkie kabelki żeby wypiąć wtyczkę przy budce suflera). Wyczyszczę jeszcze raz wszystkie styki, połączenia a jak to nic nie da, to przedzwanianie przewodów. P.S. licznik mam dokładnie z 2003 roku z września, więc jest od tego auta

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie Prośba i info

Daj proszę znać jak coś się uda (lub nie). Ja na razie jeszcze nie zajmuję się tematem ponieważ jest za zimno, a nie mam garażu. "Kręcę" przy aucie na podwórku tylko jak jest ciepło.
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem, że może wcale to nie jest problem z połączeniem prędkościomierza z infocenter. Przydałoby się posiadać schemat połączeń instalacji bo możliwe, że nie ma danych o spalaniu bo gdzieś brakuje styku między komputerem pod maską, a prędkościomierzem lub komputerem, a infocenter. Może wariować jakiś przekaźnik lub (nie daj Panie) jakiś scalak na płytce. Niestety nie wiem jak są połączenia rozwiązane i jaka jest logika przesyłu danych/informacji między komp <-> infocenter <-> prędkościomierz. Zastanawiające są też równocześnie dwie funkcjonyjące daty w tym samym czasie (u mnie styczen 2001 i listopad - gdy działało). Temperatura na zewnątrz też jest pokazywana prawidłowo, a to znaczy, że sygnał ten dociera jak należy (wnioskuje że zupełnie inną drogą). To takie moje dywagacje czysto teoretyczne ;-)
    Ostatnio edytowane przez MarcinGP ; 29-03-2011 o 07:44 Powód: ortografia ;-)
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

gdyby coś nie tak szło z centralki ABS - czyli średnia prędkość itd. to również licznik by wariował - więc na chłopski rozum , to jest sprawa pomiędzy info a licznik

Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

OK. Niech będzie że zbytnio się zagalopowałem w teoretyzowaniu ;-)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Końskie
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9JTD 115kM

Domyślnie

a może w liczniku coś padło i nie przesyła informacji dalej.
    podmieńcie liczniki może pomoże