Witam, miesiąc temu kupiłem AR 156 2.0 TS (2000), zamontowałem instalacje LPG (zaraz mnie okrzyczycie, ale koszty paliwa mnie do tego zmusiły, a instalacja bardzo dobra więc liczę, że nie będzie robiła problemów), wymieniłem dwa paski rozrządu, napinacze, pompę wody, olej, wszystkie filtry, odgrzybiłem i wyczyściłem układ nawiewu (samej klimy jeszcze nie, ale mam w planie) oraz pasek klinowy. Wszystko u dobrego mechanika, dostałem gwarancję etc.
I teraz mam dwa problemy, które nie unieruchomiły mi samochodu, ale wiem że muszę się nimi zająć. Zanim znów zawitam do mechanika chciałbym zapytać Was o zdanie. Forum cały czas czytam i są podobne tematy, jednak nie dokładnie takie same. Dodam jeszcze, że na instalacji LPG przejechałem dopiero nie cały 1000 km więc nie jest ona na pewno powodem moich problemów.
1. Podczas cofania, na wstecznym biegu można usłyszeć delikatne, rytmiczne stukanie dobiegające spod przedniej części samochodu. Domyślam się, że to skrzynia. Jeżeli tak, to czy spróbować wymienić olej, czy też od razu brać się za remont skrzyni? Może macie jakieś sugestie?
2. Podczas pracy silnika na "luzie" wyczuwalne są lekkie wahania obrotów pomiędzy 500 - 1000. Samochód nie gaśnie, ale jest to uciążliwe. Zauważyłem że z rury wydechowej skrapla mi się woda, czy to może mieć związek? Samochód nie kopci przy niskich, ani wysokich obrotach. Nie mam śladów wycieku oleju. Obudowa filtra powietrza jest lekko nieszczelna co widać gołym okiem. Nie wymieniałem jeszcze świec i przewodów zapłonowych o czym też myślę. Chętnie poznam Wasze zdanie.
3. Czy możecie mi polecić kogoś ze Śląska, najlepiej z okolic Rudy Śląskiej, kto zna się dobrze na Alfach? Mój mechanik wszystko robi elegancko, ale sam mówi, że z Alfami nie ma dużego doświadczenia, więc o poradę do niego nie mogę jechać, tylko jak już wiem co chcę zrobić.