Rób zdjęcia, jak będziesz sam wymieniał wahacz, przyda się dobra instrukcja![]()
Rób zdjęcia, jak będziesz sam wymieniał wahacz, przyda się dobra instrukcja![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
auto stało 3 lata więc zdecydowałem oddać to w ręce mechanika![]()
Okazało sie ze u mnie wahacze podziekowały. Może ktoś doradzi jakie kupic? Koles mi zaśpiewał 360zl za trw i 230zl za sredniej klasy. Nie wiem czy ma sens inwestować taką kasę biorąc pod uwage jakość naszych dróg!!!
Szukam czegoś dobrego w rozsądnej cenie, nie made in china
Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/item801033847_...5_146_155.html
Dają rade?
Ostatnio edytowane przez gonzo ; 03-11-2009 o 09:34
z tanszych niz TRW to ja mam NK - 20 tys na oponach 205/45/16 i poki co nic, ponoc jakosciowo to samo co TRW - zobaczymy
Odgrzewam stary topic ale nie chcę zakładac nowego o tym samym temacie.
Mam takie pytanie do osób które już same wymieniały wahacz w warunkach garażowych podnosząc jedna stronę. Podniesienie samochodu z jednej strony będzie go skręcać stabilizator (jedno koło jest wolne, drugie stoi) a wtedy do założenia trzeba się trochę naszarpać żeby go naciągnąć. Czy przy wymianie wahacza z jednej strony nie trzeba przypadkiem odkręcić stabilizatora z obydwu wahaczy, tak aby można było łatwiej zamonotwać nowy? Ot tak z praktyki jak to wynika.
Witam, nie jestem specjalistą od mechaniki ale z tego co się oriętuje to podczas gdy jedna strona samochodu jest ściśnięta wówczas wahacz idzie do góry i łącznik stabilizatora również, a z drugiej strony jednocześnie wahacz idzie w dół razem ze stabilizatorem. Tak to wygląda z mojego doświadczenia (3 wahacze wymienione samodzielnie w garażu).
Pozdrawiam
Stabilizator jest połączony łącznikiem z wahaczem więc problemu nie ma
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
ja przy wymianie drążka od stabilizatora , robiłem tak ze podniosłem auto klocek drewniany pod samochód i na niego opuszczam samochód . potem lewarkiem podnosiłem chyba wahacz na sankach żeby ładnie śrubka weszła z gumami![]()
Nie pamiętam , ale wiem ze zawieszenie targałem całe żeby to ładnie wskoczyło , odruch taki więc nie pamiętamdokładnie
Odkopuje!
W sobotę wymieniałem wahacze, założyłem bodajże firmy Fast. Dzisiaj ojciec pojechał ustawiać zbieżność i co się okazało kąt pochylenia koła jest ponad 2x większy niż ma być ! I tu rodzi się problem bo wahacze kupiłem ponad rok temu a że nie miałem nigdy czasu na zmianę to zrobiłem to dopiero w sobotę i reklamacji już raczej nie będę mógł złożyć.
Co robić, pomocy! Dodam że kończą mi się opony i mam zamiar kupić nowe ale jeśli kąt pochylenia wyszedł jaki wyszedł to będzie mi ścinać opony od wewnątrz, no nie?
Ostatnio edytowane przez Krzyśko ; 11-04-2011 o 17:12
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
Kąt ma być 0 +/- 20', poduszek na górze amora czasem nie wymieniałeś?. jak wymienisz wahacze bo może jakieś trafione (są też krótsze do tipo ale one nawet nie wejdą)
i dalej będzie to samo to ewidentnie masz coś krzywe i jeżeli nie chcesz wymieniać całego zawieszenie (sanki, zwrotnice itd) to wiertara i rozwiercić otwory w górnej śrubie amora (5mm = 1 stopień)