Witam
Mam takie pytanie a być może i to jest nawet problem. Mam AR z silnikiem 1.9 MJTD 16V 150KM ( 2006r ). Mój problem polega na tym że gdy jade samochodem na wyższych biegach ( 4, 5, 6 ) mając ok 2000 obr, w momencie gdy chce kogoś wyprzedzić i wciskam pedał gazu do podłogi automatycznie obroty silnika wzrastają do 3000 obr ( wygląda to tak jakby była skrzynia automatyczna ) i samochód zaczyna wyrywać do przodu. Na niższych biegach nic takiego się nie dzieje. Wygląda to tak jakby ślizgało się sprzęgło i dlatego silnik wchodzi na takie obraty ale moi zdaniem gdyby tak było to na niższych biegach tym bardziej to powinno się robić a tak nie jest. Poza tym wydaje mi się że gdyby sprzęgło się ślizgało to samochód nie powinien wyrywać tylko przyspieszać mimo że obroty wzrastają. Gdy samochód przyspieszy do takiej prędkości że stosunkowo na tych biegach już są obroty wyższe niż 3000 samochód i obroty zachowują się tak jak w każdym samochodzie, czyli wszystko jest ok. Interesuje mnie co może być przyczyną tego że tak gwałtownie obroty wskakują z 2000 do 3000. Byłem już z tym problemem u kilku mechaników i każdy mówi mi że spotkał się z czymś takim pierwszy raz i każdy wymyśla że może sprzęgło do wymiany, może koło dwumasowe. A obie te rzeczy kosztują i wolałbym się poradzić Was ( bo może ktoś się z czymś takim spotkał ) co to może być a nie lecieć do sklepu i płacić jak czegoś może nie muszę wymieniać. Z góry dziękuje za odpowiedzi i za pomoc.
Pozdrawiam