Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Buczące przednie opony

Vojtas
    Gość

Domyślnie Buczące przednie opony

Witam mam problem gdyz buczą mi opony przednie dokładnie przy predosci ok 30 km/h pózniej troche ciszej ale itak są głosne Z tego co sprawdzał wulkanizator sa ok ale jesli nie powiedzcie mi czy to cos szkodzi zawieszeniu ?? Bo nie wiem czy mam je zostawic narazie czy lepiej wymienic Bo nie chce sobie zniszycz zawieszenia przez jakies tam opony Swiezo kupione wraz z felgami w czym tkwi problem i czy to co grozi zawieszeniu Pozdrawiam

adamos
    Gość

Domyślnie

Opony nawet najgorsze napewno nie grożą zawieszeniu, a co ta za opony że tak buczą? łożyska ok?

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Jak nie szarpie a tylko hałasuje to co ma sie w zawieszeniu popsuć. A zdradź jeszcze co to za opony- chińskie wynalazki często tak hałasują.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Primo- Jeśli opony to zbieżność
    Duo- obstawiał bym po części też na łożyska
    Cytat Napisał Vojtas Zobacz post
    czy to co grozi zawieszeniu
    zawieszeniu może nie tyle co jeśli to opony to nie przylegają tak do drogi jak powinny co zagraża bezpieczeństwu w czasie wchodzenia w zakręty(brak odpowiedniej przyczepności), sprawdź czy są odpowiednio nabite... bo może przesadziłeś z powietrzem...

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Zła jakość opon jak najbardziej wpływa na żywotność zawieszenia. Oczywiście, nie w jakiś drastyczny sposób.
    Ale złe jakościowo opony, które np. podczas wchodzenia w zakręty tracą swoją przyczepność, wpływają na powstanie naprężeń w zawieszeniu, które wystąpić ogólnie, przy odpowiednim i dobrym jakościowo ogumieniu nie powinny.
    Tak jak wspomniałem, nie wykończysz tym zawieszenia w 5 kkm, ale tutaj raczej chodzi o bezpieczeństwo, pal licho Twoje, ale innych użytkowników dróg.
    Nie wiem jakie masz opony, bo nie napisałeś, ale:
    1. Jeżeli są to jakościowo dobre opony, sprawdź czy nie są to opony zimowe - w tych temperaturach zimówki na asfalcie będą hałasować.
    2. Sprawdź zbieżność kół.
    3. Sprawdź ciśnienie w ogumieniu.
    4. Łożyska bym wykluczył, one zazwyczaj hałasują od 50-60 km/h w górę i hałas narasta, nie maleje.
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 14-04-2011 o 08:07
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

"dobre" opony np GY F1 też buczą a nie są niby tanim chińskim wynalazkiem - jak ktoś wcześniej śmigał na wąskich o "zwykłym" bieżniku i przesiądzie się na np 215 "jodełki" to na pewno usłyszy buczenie

Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Ale, też da się rozróżnić buczenie, które mieści się w "tolerancji buczenia opon po asfalcie", od buczenia opon przy których współpasażer nie słyszy co się do niego mówi
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

dla mnie buczenie GY F1 przekracza moją tolerancję
    dla każdego co innego

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

Tyz prowda.
    Dla mnie Dunlop Sport Maxx chodzą cichutko, a zimówki Pirelli Snowsport 240 masakra na asfalcie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Msiek
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 1999

Domyślnie

Wyząbkowane może zamień tył z przodem powinno byc ciszej..