3 bieg jest tylko na początku. Od 6 sek do 18 jest czwórka powyżej jest piątka.
Najlepiej robić wykresy na czwartym biegu od 1tyś do ponad 4tyś i w tym zakresie potem lookać.
Nie ma wtedy strasznych skoków i łatwo wszystko posprawdzać.
3 bieg jest tylko na początku. Od 6 sek do 18 jest czwórka powyżej jest piątka.
Najlepiej robić wykresy na czwartym biegu od 1tyś do ponad 4tyś i w tym zakresie potem lookać.
Nie ma wtedy strasznych skoków i łatwo wszystko posprawdzać.
Im wyższy bieg tym lepiej.. 4 lub 5 bieg od niskich obrotów z gazem w podłodze i jakiś kawałek z normalnej jazdy też możesz wrzucić.. wystarczą te same parametry jakie miał kolega gizu
Gizu mozesz pokazac, o ktory elektrozawor chodzi? U mojej zony chyba pojawil sie ten sam problem, przy ruszaniu komp stoi ze spalaniem na 25l, i bardzo wolna reaguje na ustabilizowanie jazdy. Kiedys jak przyspieszylem i wyrownalem delikatna jazde od razu mialem niska wartosc, teraz czekam jak spada od np 18->15->12... Ja mam Alfe z 2002 115KM.
PS
Chodzi o ten: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html ?
Ostatnio edytowane przez aro_1977 ; 13-04-2011 o 09:11
Widze ze podobny a nawet calkowicie taki sam problem ja mam, u mnie tez spalanie po odpaleniu bylo okolo 25litrow, teraz moze z 15 na trasie Gdańsk - Kościerzyna - Chojnice dochodzilo do okolo 7 litrow co i tak jest za duze, co do szarpniec - czasami mialem takie uczucie ze cos szarpie, u mnie przyplywka napewno do wymiany bo na wolnych obrotach szaleje w granicach 250-500 , termostat tez do wymiany bo otwiera sie przy 75 stopniach i nigdy nie ujrzalem 90 stopni nawet w trasie.
Jak sprawdzic na kompie wlasnie te problemy z turbo ?
Aha nie wiem czy mam EGR zaslepiony - brak informacji od poprzedniego posiadacza ale na kompie widac ze EGR chodzi od 30 % do 1% - choc czasami lubi sie zawieszac - widac to na logach - mam juz zaslepke przy okazji i tak zaslepie
Ostatnio edytowane przez zasit ; 13-04-2011 o 11:18
Za 30 minut zrobie jazde probna, czy moge poprosic o liste z FES'a do zlogowania aby przyblizyc sie do znalezienia przyczyny spalania 25l na zimnym - start bez dodawania gazu.
Ciśnienie paliwa, ciśnienie doładowania i ilość powietrza - w dwóch wartościach tj mierzone i docelowe.
Do tego ilość obrotów/min i pozycja pedału gazu by było widać jakie obciążenie silnika.
Dzieki zrobione mam nadzieje, ze nic nie pominalem.
147_LOG_14042011.zip
Auto ma zaslepiony EGR i nie jest mulowate tylko spalanie podskoczylo kosmicznie.
Cisnienie paliwa docelowe i mierzone zgadza sie calkiem ladnie tak na moje oko, masa powietrza raczej w ogole sie nie zgadza, cisnienie doladowania troche rozjechane ale nie znam sie - czy moze ktos ocenic? Porownac do wlasnych poprawnych?
Z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio edytowane przez aro_1977 ; 14-04-2011 o 19:46
mi przy wypietej przeplywce dawalo staly doplyw powietrza 700 i jeszcze wieksze spalanie, na dniach wymienie przeplywe i zobacze czy cos to dalo
O kurcze, dawno mnie tu nie było a tutaj tyle się dzieje.
Aro_1977 - dokładnie o ten elektrozawór chodzi ale pewnie już wiesz
Co do pokazywanego spalania to po wymianie troszke się polepszyło chociaz dalej pokazuje głupoty. Ważniejsze dla mnie jest to że autko odżyło, dostało kopa i sprawia mi frajdę z jazdy.