Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: 156 T.S. - dolot powietrza

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Kurcze a nie myslales o wstawieniu wlotu w siatke pod rejestracją??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał czesany Zobacz post
    To raczej nie byłoby dobre rozwiązanie z tego tytułu, że powietrze byłoby wtłaczane "na siłę" do silnika przy większych prędkościach
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Owszem że myślałem.
    Nawet taka była pierwotna wersja, jednak kształt wlotu obok halogena powodował to, że ciężko było dopasować rurę. Ponadto do filtra dostawało się więcej zanieczyszczeń, a także istniało ryzyko, że dostanie deszczówkę. Rozumiem, że estetycznie Ci się nie podoba? (mnie natomiast bardzo )
    Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    To raczej nie byłoby dobre rozwiązanie z tego tytułu, że powietrze byłoby wtłaczane "na siłę" do silnika przy większych prędkościach
    W sumie ja poczytywałem to jako plus
    Jednak to co jest zamontowane teraz daje najlepszy efekt, a przy tym do filtra nie dostaje się zbyt wiele kurzu, a na wodę trzeba uważać jedynie przy myciu, by bezpośrednio do wlotu nie nalać wody.
    Generalnie patent zaczerpnąłem od kolegi - zapalonego Hondziarza.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Widziałem parę tuningów gdzie ludzie wyciągali jedną lampę i tam dawali wlot powietrza.
    Zdaje się, że xedos ma wlot z przodu w grillu tyle, że chyba nad zderzakiem.
    Ja to rozumuję tak, że jeżeli rura byłaby z przodu to przy większych prędkościach silnik dostanie więcej zimnego powietrza.
    Alces1 o gustach się nie dyskutuje
    Ale Rozrabia
    Blue cosmo

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Widziałem parę tuningów gdzie ludzie wyciągali jedną lampę i tam dawali wlot powietrza.
    Tak, zwłaszcza podczas wyścigów na ćwiartkę.
    Zdaje się, że xedos ma wlot z przodu w grillu tyle, że chyba nad zderzakiem.
    W którym modelu? Jeśli możesz, to wstaw mi linka do zdjęć tej Alfy.
    Z przodu w zderzaku ma też Łukasz K. w swojej kultowej 155 V6.
    Ja to rozumuję tak, że jeżeli rura byłaby z przodu to przy większych prędkościach silnik dostanie więcej zimnego powietrza.
    Zgadza się, ale ja nie bardzo miałem gdzie umieścić ten wlot z przodu, poza tym filtr mam w seryjnej puszce, więc miałbym większy problem z zabezpieczeniem przed wodą.
    Nie wiem czy wiesz jak wygląda seryjny dolot, a konkretnie skąd czerpane jest powietrze i z jakim utrudnieniem (tłumik szmerów). Ja pominąłem te wynalazki i doprowadziłem powietrze całkowicie spoza komory silnika, skąd jest po prostu zasysane.
    Alces1 o gustach się nie dyskutuje
    Zgadza się...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    na wodę trzeba uważać jedynie przy myciu, by bezpośrednio do wlotu nie nalać wody.
    dorób sobie jakąś zaślepkę pod wymiar dokładnie i na czas mycia po prostu byś zatykał i już ( powinno być proste i skuteczne )

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Mylisz się, bardzo pożądane zjawisko ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Ogier Avatar Lukas1020
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 156 2.0TS Sportpack, AR GTV 2.0JTS

Domyślnie

Taki pomysł myślę że dobry, na jakiś tor albo 1/4mil, a w codziennej jeździe zima, jazda w czasie deszczu, woda będzie się cisła do środka aż miło, nie mówie już o myciu samochodu, i jazda po zakurzonym terenie, to wszystko nie wróży dobrze temu silniczkowi. W oryginale jest pod zderzakiem, gdzie też dostaje zimne powietrze, a nie zanieczyszcza się tak filtr jak jest to tutaj obmyślane. Zastanów się troszkę nad tym jak zminimalizować dostawanie się wody do środka, bo najpierw pójdzie przepływomierz a później kto wie?
    Ostatnio edytowane przez Lukas1020 ; 20-04-2011 o 21:18
    Lukas1020

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post

W którym modelu? Jeśli możesz, to wstaw mi linka do zdjęć tej Alfy.
    Z przodu w zderzaku ma też Łukasz K. w swojej kultowej 155 V6.

Zgadza się, ale ja nie bardzo miałem gdzie umieścić ten wlot z przodu, poza tym filtr mam w seryjnej puszce, więc miałbym większy problem z zabezpieczeniem przed wodą.
    Nie wiem czy wiesz jak wygląda seryjny dolot, a konkretnie skąd czerpane jest powietrze i z jakim utrudnieniem (tłumik szmerów). Ja pominąłem te wynalazki i doprowadziłem powietrze całkowicie spoza komory silnika, skąd jest po prostu zasysane.

Zgadza się...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Mazda Xedos 2.0 V6
    Wiem jak wygląda i działa dolot (przynajmniej w moim mniemaniu wiem jak działa)
    W mondeo wyrzuciłem całkiem rezonator i wstawiłem rurę alu. Dzwięk silnika się zmienił i w moim odczuciu kultura pracy.

GrzesiekK. dobrze napisał, że to jest pożądane zjawisko
    Ale Rozrabia
    Blue cosmo

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas1020 Zobacz post
    Taki pomysł myślę że dobry, na jakiś tor albo 1/4mil, a w codziennej jeździe zima, jazda w czasie deszczu, woda będzie się cisła do środka aż miło, nie mówie już o myciu samochodu, i jazda po zakurzonym terenie, to wszystko nie wróży dobrze temu silniczkowi. W oryginale jest pod zderzakiem, gdzie też dostaje zimne powietrze, a nie zanieczyszcza się tak filtr jak jest to tutaj obmyślane.
    Na 1/4 ścigał się nie będę
    Co do niekorzystnych warunków na codzień to nie jest źle. Przed filtrem jak wspomniałem jest dodatkowa siatka, ponadto wlot umieściłem celowo wyżej by łapał jak najmniej kurzu. Oryginalnie powietrze zasysane jest przez tłumik szmerów który jak odkurzacz łapie to co jest na osłonie pod silnikiem, a jak wiadomo sterylnie tam też nie jest. Generalnie osłona silnika od wewnątrz też jest zanieczyszczona, a nadkola nigdy nie są na tyle szczelnie by nie dostawał się tam pył czy resztki błota. Temperatura tego powietrza zaś jest zdecydowanie wyższa niż tego zasysanego z poza komory silnika. Ponadto dostaje się tam pył poprzez otwory koło halogenów, które są niżej niż wlot, który zrobiłem, a jak wiadomo im niżej, tym pyłu więcej.
    Z myciem natomiast nie ma problemu, Wystarczy włożyć w otwór szmatkę, gąbkę, piłeczkę do tenisa, czy cokolwiek co tymczasowo zamknie wlot. Ponadto jak wspomniałem w najniższej części rury spiro jest otwór którędy w razie gdyby woda dostała się do niej może wyciec, tak więc nie obawiam się ani o przepływomierz ani o silnik, a filtr i tak czyszczę częściej niż przewiduje to instrukcja.
    Wiem jak wygląda i działa dolot (przynajmniej w moim mniemaniu wiem jak działa)
    Przepraszam źle to ująłem.
    Muszę jeszcze zrobić porównanie jak to działa w połączeniu z oryginalnym filtrem powietrza a sportowym.
    Pozdrawiam.
    - Rafał