Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Pilne. Wymieniać przepływomierz? Co więcej?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie Pilne. Wymieniać przepływomierz? Co więcej?

mam delikatny problem, FES pokazuje błąd przepływomierza, zastanawiam się nad zakupem boscha, ale dylemat mam taki czy na pewno coś jest nie tak. Po odłączeniu przepływki nic się nie dzieje, jest absolutnie tak samo jak z wpiętą przepływką,po odłączeniu FES pokazuje dodatkowo błąd temperatury masy powietrza bodajże. Kolejna sprawa, nie wydaje mi się żeby z autem działo się coś złego, w miarę się zbiera, choć wydaje mi się że skoda 1,9 tdi pd 2001 dużo lepiej z dołu, ale to już chyba tak ma być, spalanie od 5,6 do 6,4 w trybie mieszanym, nawet sporo miasta ( głównie Toruń), prędkość max, ok 160, może ciut więcej, ale już miała ciężko ( to akurat wydaje mi się trochę słabo). Pytanie , koledzy zerknijcie na loga, jak to tam wygląda, czy coś więcej jest nie tak? No i chyba jak FES pokazuje błąd przepływki to nie ma co gdybać. EGR zaślepiony, dolot wyczyszczony ( wcale nie było tragedii). Proszę o pilną odp. bo w sumie chciałbym ew już dziś zamówić przepływomierz. Ja się domyśłam nr bosch to 0280218019??

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    mam delikatny problem, FES pokazuje błąd przepływomierza, zastanawiam się nad zakupem boscha, ale dylemat mam taki czy na pewno coś jest nie tak. Po odłączeniu przepływki nic się nie dzieje, jest absolutnie tak samo jak z wpiętą przepływką,po odłączeniu FES pokazuje dodatkowo błąd temperatury masy powietrza bodajże. Kolejna sprawa, nie wydaje mi się żeby z autem działo się coś złego, w miarę się zbiera, choć wydaje mi się że skoda 1,9 tdi pd 2001 dużo lepiej z dołu, ale to już chyba tak ma być, spalanie od 5,6 do 6,4 w trybie mieszanym, nawet sporo miasta ( głównie Toruń), prędkość max, ok 160, może ciut więcej, ale już miała ciężko ( to akurat wydaje mi się trochę słabo). Pytanie , koledzy zerknijcie na loga, jak to tam wygląda, czy coś więcej jest nie tak? No i chyba jak FES pokazuje błąd przepływki to nie ma co gdybać. EGR zaślepiony, dolot wyczyszczony ( wcale nie było tragedii). Proszę o pilną odp. bo w sumie chciałbym ew już dziś zamówić przepływomierz. Ja się domyśłam nr bosch to 0280218019??
    Przepływkę dobierz wg tego katalogu: http://bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Z własnego doświadczenia: po wymianie przepływki na nową odczułem wyraźnie większą moc w zakresie 1800 - 2500 rpm.

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

kurcze może się mylę ale to co jest na zrzucie dołączonym przez hagiego chyba nie ma nic wspólnego z przepływką - czy czasem gazol to nie mieszanka paliwa i powietrza czy jakoś tak , ja przynajmniej sprawdzając przepływkę w FES patrzyłem na mierzoną i docelową masę powietrza może kolega sprawdza nie te parametry co trzeba, kupi przepływkę i nic z tego nie będzie...

Jak coś poprawcie mnie...