Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: CF2 gaśnie, bulgotanie z baku

fabick
    Gość

Domyślnie CF2 gaśnie, bulgotanie z baku

Właściwie tytuł wyczerpuje temat. Ostatnio zgasła ale od razu odpaliła. Dzisiaj zgasła i musiałem kręcić dobre 2 minuty. Po zgaszeniu pod domem, słychać było bulgotanie z baku.
    Od razu piszę, że nie mam rezerwy, żeby nie było
    Na dzień dobry, od kilku dni, nie odpala na dotyk jak wcześniej, ale chwilę trzeba pokręcić.
    Tak jakby zapowietrzony układ paliwowy. Ostatnio zmieniany był rozrusznik. Mogli coś tam zagiąć? Ja nie widzę gołym okiem. Aha, filtr paliwa dawałby takie objawy, gdyby był podetkany? Był ponoć zmieniany w zeszłym roku na jesieni, ale głowy nie dam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

czasem w samochodach naszej rodziny (fiat) tak bywa, że zatyka lub w inny sposób uszkadza wężyk odpowiadający za odpowietrzanie zbiornika paliwa i pompa nie jest w stanie zapodać paliwo. Nie mówię że u Ciebie tak się stało bo nie jestem przy aucie, ale odkręć korek wlewu paliwa i zobacz czy sytuacja się nie poprawi. Jeżeli nie to musisz szukać dalej ale warto próbować.

fabick
    Gość

Domyślnie

A gdzie ten wężyk znajdę? Tak na wszelki wypadek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Od baku, przeważnie wychodzi w okolicy wlewu paliwa. Ale tak jak mówię najprościej sprawdzić odkręcając korek wlewu paliwa, jak wtedy bez problemu zapala to masz winowajcę jak nie no to niestety szukasz dalej. Najgorsze jest to, że mechanicy nigdy nie zaczynają od tego, tylko wymyślają inne cuda. Zobacz może akurat nic nie kosztuje.

fabick
    Gość

Domyślnie

No niestety to nie to. Bez korka sytuacja jest identyczna (próbowałem kilka razy dla pewności). Przez chwilę wydawało mi się, że znalazłem przyczynę, bo filtr paliwa jakoś mi nie pasował i okazało się, że nie jest dokręcony jak trzeba. Luźno się kręcił więc dokręciłem ręką ile wlezie i tak z 1,5 obrotu zrobił. Pewnie sobie mechanicy robili miejsce przy robocie na rozruszniku i nie dokręcili. Dumny z siebie zasiadłem za kółkiem, ale wciąż to samo. Dodam jeszcze, że przez otwarty korek, to bulgotanie brzmi bardziej, jakby do baku wlewało się paliwo (jakbym stał nad muszlą ).
    Czy to oznacza jakąś nieszczelność i paliwo wraca do baku zamiast pozostać w przewodach? Tylko gdzie tego szukać?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał fabick Zobacz post
    No niestety to nie to. Bez korka sytuacja jest identyczna (próbowałem kilka razy dla pewności). Przez chwilę wydawało mi się, że znalazłem przyczynę, bo filtr paliwa jakoś mi nie pasował i okazało się, że nie jest dokręcony jak trzeba. Luźno się kręcił więc dokręciłem ręką ile wlezie i tak z 1,5 obrotu zrobił. Pewnie sobie mechanicy robili miejsce przy robocie na rozruszniku i nie dokręcili. Dumny z siebie zasiadłem za kółkiem, ale wciąż to samo. Dodam jeszcze, że przez otwarty korek, to bulgotanie brzmi bardziej, jakby do baku wlewało się paliwo (jakbym stał nad muszlą ).
    Czy to oznacza jakąś nieszczelność i paliwo wraca do baku zamiast pozostać w przewodach? Tylko gdzie tego szukać?
    dokręc porządnie filtr i zobacz czy czegoś jeszcze nie odkręcili, wygląda to na zapowietrzający się układ. Spróbuj przed odpaleniem kilka razy przekręcic kluczyk żeby pompka napompowała, jak odpali za pierwszym to masz przyczynę

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja bym równiez polecał sprawdzic nieszczelnosci na łączeniach przewodów paliwowych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

ja miałem identyczne objawy i u mnie okazało się że mam przytkane wejście paliwa do kosza pompy paliwa w zbiorniku.poprostu w paliwie pływał sobie jakiś paproch i od czasu do czasu przytykał otwór którym pompa zasysa paliwo. Jednak w twoim przypadku radziłbym sprawdzić regulator cisnienia paliwa na pompie wysokiego cisnienia. Mocowany na dwie sróbki torx. Wyjmij sprawdx czy oring nie jest uszkodzony ewentualnie przedmuchaj gniazdo.Najlepiej zrobić podmianę od jakiegoś kolegi.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

fabick
    Gość

Domyślnie

Nieszczelności nie znalazłem. Przeleciałem wszystko po 10 razy. Podokręcałem cybanty, sprawdziłem wszystkie śrubunki. Nic. Coś czuję, że pompę trzeba będzie wygrzebać bo to chyba jej wina jest. Dzisiaj zauważyłem, że na postoju też słychać to bulgotanie przy zapalonym silniku. Dodatkowo zauważyłem, że potrafi się przydusić przy nagłych zmianach kierunku jazdy (przy ostrym zakręcie albo jak przygazuję mocniej).
    To chyba też jakoś wskazuje na pompę i na to, że przy przechyłach łapie powietrze? Może coś tam się obluzowało?
    Kurde. Długi weekend tuż tuż a ja muszę rozgrzebać pół auta :/

fabick
    Gość

Domyślnie

No i wczoraj zgasła tak, że kręciłem z 5 minut. Jeszcze jedna wskazówka. Po zgaszeniu, wtedy kiedy wraca paliwo do baku, słychać zasysane powietrze tak jakby z okolic pompy wtryskowej. Dzisiaj spróbuję zlokalizować ale póki co proszę wszystkich wierzących o modlitwę, żeby to nie była rozszczelniona pompa