Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Brak ogrzewania

siweczek25
    Gość

Question Brak ogrzewania

Panowie dzisiaj wsiaadłem do mojej Belli,zrobiło sie troszke zimno-więc dałem ogrzewanie na 21 i nadmuch na 3 a tu lipa.Nadmuch działa ale brak ciepłego powietrza mimo iz silnik złapał 90stopni.
    Gdzie moze byc przyczyna? Nagrzewnica-czy cos takiego? Nie mam pojęcia!Mimo iz teraz nie potrzeba ogrzewania bo bedzie ciepło musze to naprawic bo denerwuje mnie jak cos nie działa.Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Integralle
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 156 3.0 V6

Domyślnie

Obieg wody przez nagrzewnice jest stały jedynie uchylają się klapki sterujące czy powietrze ma przejść przez nagrzewnice czy ją ominąć. Klapkami steruje silnik krokowy, a silnikiem steruje centralka klimy (pokrętła), które natomiast stopień otwarcia klapek ustala centralka na podstawie odczytów temperatury powietrza wydmuchiwanego.

Ale w skrajnych położeniach zawsze albo otwiera albo zamyka się na maksa bez względu na temperaturę na czujniku. (czyli grzeje ile się da) wiec proponuję ustawić grzanie na max i sprawdzić co będzie jeśli żadnego grzania nie będzie to do sprawdzenia pozostaje silnik krokowy (z prawej strony ten niższy) albo centralka (też można to sprawdzić (jak rozbierzesz cały środkowy kokpit wyciągniesz pokrętła tak żeby wisiały tylko na kablach zmierz napięcie miernikiem miedzy 6 i 12 pinem wtyczki A tej mniejszej bo są dwie, ale nie odłączaj centralki wepnij się w kable u mnie z tego co pamiętam napięcie oscyluje od -3,75V do +3,75V w skrajnych położeniach)
    Moja Alfa w 1059odc. i 1070odc. serialu Pierwsza Miłość

Co mi chodzi po głowie? turbodoładowane V6

W czym mogę pomóc? Wymiana rozrządu w silniku V6 24v? napisz

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Nawet jak daje temp. na maxa-nic to nie zmienia! Dosyć skomplikowanie to napisałeś-jak dla mnie.Nawet nie mam pojęcia jak ten silnik krokowy wygląda i gdzie dokładnie jest,ale bedę próbował.A może ktoś miał podobną sytuacje i moze mi na 100% powiedzieć co to jest?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

ja to mam do dziś od jakiś 2 tygodni, ale ja podejrzewam centralkę dlatego że problem pojawił się gdy zmieniałem żarówkę na trochę inna niż seryjna, silnik raczej mam dobry ponieważ gdy ochładzam czujnik temp wnętrza to zaczyna lecieć gorące powietrze. Wiec mogę Ci polecić żebyś nagrzał auto do temp pracy, włączył grzanie na max i schłodził czujnik ten który jest pod pokrętłem za krateczką, najlepiej dezodorantem wtedy będziesz wiedział czy to centralka czy silniczek.

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Kolego zrobiłem tak jak napisałeś i nadal leciało zimne-czyli co to moze być? Dodam ze to 2,4 jtd z 99r
    Ostatnio edytowane przez siweczek25 ; 28-04-2011 o 13:21

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Nikt mi nie pomoże?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

silniczek krokowy od sterowania klapa (zimno-cieplo) koszt okolo 30-50 zl. Tutaj masz ładny schemat i objaśnienia http://www.forum.alfaholicy.org/156/...nawiewu-2.html Pozdrawiam i mam nadzieje że się z tym uporasz.

kakarotto
    Gość

Domyślnie

Zanim coś wymienisz to ja bym proponował sprawdzić poziom płynu w układzie chłodzenia, jak sa spore braki to bedzie zimno.

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Takie sprawy jak płyn czy olej sprawdzam przynajmniej co 2 tyg.Mam nadzieje ze sobie z tym poradze bo szlak mnie trafia jak cos nie działa.pozdrawiam