Ja bym nie kombinował i wymienił chłodnice, sprawdz czy jak sie termostat otworzy to wąż do chłodnicy jest miękki i czy twarnieje mocno jak przygazujesz,jeśli tak to bankowo chłodnica
Ja bym nie kombinował i wymienił chłodnice, sprawdz czy jak sie termostat otworzy to wąż do chłodnicy jest miękki i czy twarnieje mocno jak przygazujesz,jeśli tak to bankowo chłodnica
Mi na trasie temperatura skakała powyżej 90 stopni i przy butowaniu po mieście, wymieniłem chłodnice i jest ok. Po wyciągnięciu chłodnicy ukazał mi się obraz nędzy i rozpaczy 1/3 blaszek już nie było lub po dotknięciu rozpadały się w pył.
Wymieniłem na nowy zamiennik z alledrogo za 212zł i teraz trzyma między 85 - 90 stopni na trasie.
Pozdro
Dugi
u mnie było to samo z chłodnicą sypała sie jak piasek , ale problemów z trzymaniem temp nie było tylko płynu delikatnie ubywało. taki problem jak opisujesz miałem w poprzednim aucie i po wymianie chłodnicy ustąpił
witam, no i po kłopocie, chłodnica w bardzo dobrym stanie, pomiędzy dwoma chłodnicami (wody, a klimatyzacji) jakieś kawałki kartonu ( ja sobie nie przypominam żebym upychał karton )no i sporo brudu było ładnie przeczyścili ogarneli i jak ręką odioł, temperatura wróciła do normu, jest ok!!dzięki koledzy za porady i pomoc, pozdrawiam
To nawet nie zajrzałeś pod maske żeby zobaczyć czy powietrze swobodnie przez chłodnice przelatuje :/ tylko od razu piszesz że masz problem:/ wkurza mnie takie coś nawet pod maskę nie zajrzy a już pisze że ma problem i co to może być, My wróżkami nie jesteśmy
ku... chłopcze nie pisz tak!! chcesz wiedzieć to dwuch mechaników zaglądało sprawdzało cały układ a syfu nie widać w szparze 1cm pomiędzy chłodnicami, jeśli nie ma u ciebie klimy to się nie dziwie, ale jeśli masz to spróbuj dojrzeć jaki kolwiek syf !!
Każdy kto typował wymianę chłodnicy miał w tym temacie rację tylko kto przypuszczał że krasnoludki zasłoniły kartonem chłodnicę![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
były resztki kartonu
Koledzy a do wymiany chlodnicy w 1.8 TS trzeba zdejmowac zderzak albo rozpinac klime? Czy wyjdzie ona bez problemu gora od strony silnika? Wiem ze jest temat w dziale zrob to sam ale nie ma tam dokladnie tego opisanego.
Pozdrawiam
Nie trzeba demontować zderzaka i nie ruszamy klimy, natomiast demontujemy siatkę/atrapę na dole ukarzą nam się dwie śruby trzymające chłodnicę klimy i wody, oraz dwie atrapy przy zamku maski są tam kolejne dwie śruby trzymające obie chłodnice.
Najlepiej zdemontować najpierw obudowę filtra powietrza (jedna śrubka zaraz pod przekaźnikami od aku + odczepienie od niej tłumika szmerów), ale za to później łatwiej wypiąć dolne kolanko chłodnicy, oraz łatwiej manewruję się wentylatorem oraz chłodnicą podczas wyjmowania wkładania.
Ostatnio edytowane przez wiluxx ; 03-05-2011 o 00:16
AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ