Witam wszystkich,
mam taki problem w mojej 156, że jadąc w mieście silnik zaczyna mi się grzać. temp. przekracza nawet 100 stopni.
Co może być przyczyną? Termostat? a może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc.
Witam wszystkich,
mam taki problem w mojej 156, że jadąc w mieście silnik zaczyna mi się grzać. temp. przekracza nawet 100 stopni.
Co może być przyczyną? Termostat? a może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc.
http://www.forum.alfaholicy.org/sear...ch_type=1...to powinno pmoc...bylo o tym duzo
podany link nie działa.
poszukałem trochę o termostacie na forum, ale widzę, że wszyscy mają problem z niedogrzaniem. Ja wręcz przeciwnie. Cóż.. poszukam jeszcze trochę. może gdzieś coś będzie![]()
Prawdopodobnie problem z chłodnicą (zanieczyszczenie jej wew) lub uszkodzony termostat który się nie otwiera do końca
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
A grzeje się jak masz włączoną klimę?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
mi jak sie gżała to padł termostat po wymianie problem znikł pozdrawiam
Jak mi się grzał to miałem zgnitą chłodnice. Sprawdź jak wygląda u Ciebie.
sprawdz czy załancza ci sie wentylator na krótko.(najpierw wyjmij wtyczke czyjnika z termostatu - powinien załaczyc sie wentylator, chyba na właczonym zapłonie o ile pamietam)
jesli ci sie załancza wentylator dopiero około 100 stopni to wyjmij i sprawdz połączenie z reztstorem dmuchawy (u mnie był brak połączenia własnie i podobne objawy) no i na koniec zdiagnozuj działanie przekażników od wentylatora (wyjmujesz z gniazda i za pomocą przewodów podpinasz go na chwile do akumulatora i jesli usłyszysz charakterystyczne "cykniecie" tzn ze jest ok). Mozesz też zrobic zwore przewodem w gniezdzie przekazników- w ten sposób sprawdzisz czy reszta poza przekaznikami działa.
zobaczyłem dopiero ze masz jtd, ja mam ts , moze u ciebie tez tak samo jest to wszystko zbudowane ale tego nie sprawdzałem
Ostatnio edytowane przez Alfaauto ; 03-07-2011 o 08:11
do sprawdzenia termostat, chłodnica (możliwe braki w użebrowaniu, sypiące się lamelki, zabicie syfem, zapowietrzenie) pompa wody, praca wentylatora.
dziękuję wszystkim za rady.
chłodnica jest nowa. właśnie muszę sprawdzić czy będzie się grzał przy włączonej klimie bo z tego co pamiętam to grzał się akurat jak jej nie używałem. rozmawiałem z mechanikiem, który twierdzi, że może to być termostat, bezpieczniki albo wentylator. Z czego mówił, że wentylatory (nowe) są strasznie drogie więc jak coś to będę musiał szukać na szrotach.
ehh. pożyjemy zobaczymy.
póki co dzięki wielkie. miłego dzionka życzę.![]()