Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Co to za przekaźniki ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

auto ci jezdzi, nie rzęzi, olej te przekazniki))

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał deevee Zobacz post
    Tak kolego, forum jest po to żeby zapytać jak kompletnie nie wiem i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. W przypadtku Vivid WorkShop ATI nie ma przekaźników tych o których mowa w temacie, są tylko te które pokazałeś. Jest jeszcze Tolerance Data 2009, tam w ogóle nie ma schematów przekaźników do AR.
    Ja niczego wcześniej nie "pokazywałem" Proponuję zajrzeć do dokumentacji warsztatowej dostępnej TUTAJ - w szczególności przeanalizować podejrzane i niedziałające układy - obrotomierz sterowany jest bezpośrednio z ECU, więc uszkodzony jest sam ustrój wskaznika lub płytka zestawu zegarów. Z tego co widzę jeden z przekazników jest na bardzo duży prąd - rzędu 50A i prawdopodobnie steruje jakimś urządzeniem o dużym poborze mocy - reszta nadaje się praktycznie do sterowania większością urządzeń. Jak to powiedział jeden z kolegów "po nitce do kłębka". Dodam jedynie, że mnie to wygląda na jakieś "ciało obce", więc może się okazać, że bez "organoleptyki" się nie obejdzie.
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 04-05-2011 o 14:37
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

deevee
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    auto ci jezdzi, nie rzęzi, olej te przekazniki))
    No właśnie nie do końca, jak było bardzo ciepło, to się na autostradzie przy 140km/h przegrzewał. Od pewnego czasu pali mi się cały czas kontrolka ABS'u (gaśnie jak jest mokro). Nie działa obrotościomierz (działa czasami jak jest mokro). Pali mi się kontrolka poduszki (ale to już z 3 lata, olałem to już dawno).

---------- Post added at 14:22 ---------- Previous post was at 14:20 ----------

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Ja niczego wcześniej nie "pokazywałem" Proponuję zajrzeć do dokumentacji warsztatowej dostępnej TUTAJ - w szczególności przeanalizować podejrzane i niedziałające układy - obrotomierz sterowany jest bezpośrednio z ECU, więc uszkodzony jest sam ustrój wskaznika lub płytka zestawu zegarów.
    No tak przeglądałem tą stronę, ale też nie znalazłem nigdzie tych przekaźników, leciałem praktycznie każdy dział po kolei, ale przejrzę dziś jeszcze raz.

Z tego co widzę jeden z przekazników jest na bardzo duży prąd - rzędu 50A i prawdopodobnie steruje jakimś urządzeniem o dużym poborze mocy - reszta nadaje się praktycznie do sterowania większością urządzeń.
    Możliwe, że wentylatorem, bo na autostradzie jak było ciepło to się przegrzewał i musiałem zwalniać (jechać około 100km/h)

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał deevee Zobacz post
    Możliwe, że wentylatorem, bo na autostradzie jak było ciepło to się przegrzewał i musiałem zwalniać (jechać około 100km/h)
    Przekaźnik od wentylatora w przypadku JTD jest po lewej stronie skrzynki bezpieczników w kabinie, więc to nie ten trop. Nadal skłaniam się ku teorii, że to jest jakieś wyposażenie zamontowane przez jednego z kolejnych właścicieli. Czy przewody, które idą do tych przekaźników są w rurkach z tworzywa ?
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Rowerzysta Avatar SeBa_145
    Mieszka w
    Będzin-Warpie
    Auto
    AR 145 JTD 99'

Domyślnie

Przekaźnik od wentylatora w przypadku JTD jest po lewej stronie skrzynki bezpieczników w kabinie, więc to nie ten trop. Nadal skłaniam się ku teorii, że to jest jakieś wyposażenie zamontowane przez jednego z kolejnych właścicieli. Czy przewody, które idą do tych przekaźników są w rurkach z tworzywa ?
    Raczej to nie żaden wymysł poprzedniego właściciela bo takie same przekaźniki i cała wiązka u mnie też się znajduje tylko w lepszym stanie Jeśli chcesz to mogę zrobić dokładnie foty przekaźników i będziesz wiedział jakie masz dobre a jakich ci brakuje
    Pozdrawiam Seba

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SeBa_145 Zobacz post
    Raczej to nie żaden wymysł poprzedniego właściciela
    Dlatego była to tylko teoria. Zasadnicze pytanie jednak brzmi czym owe przekaźniki sterują
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfaradek146
    Mieszka w
    Wodzislaw Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 146, 1,6 16V, TWIN SPARK

Domyślnie

A masz klimatyzację bo w instrukcji powyżej wlaśnie w tym miejscu znajdują sie 3 przekaźniki związane chyba z klimatyzacją...oczywiście mogę się mylić...w instrukcji climate control
    Ostatnio edytowane przez alfaradek146 ; 05-05-2011 o 22:29
    Alfy to zaczarodziejskie samochody

deevee
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SeBa_145 Zobacz post
    Raczej to nie żaden wymysł poprzedniego właściciela bo takie same przekaźniki i cała wiązka u mnie też się znajduje tylko w lepszym stanie Jeśli chcesz to mogę zrobić dokładnie foty przekaźników i będziesz wiedział jakie masz dobre a jakich ci brakuje
    Pozdrawiam Seba
    Nie no zdecydowanie to nie samoróbka... Jeżeli możesz to zrób, z góry dzięki.

deevee
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfaradek146 Zobacz post
    A masz klimatyzację bo w instrukcji powyżej wlaśnie w tym miejscu znajdują sie 3 przekaźniki związane chyba z klimatyzacją...oczywiście mogę się mylić...w instrukcji climate control
    No też się temu przyglądałem, bo klimę posiadam (ale nieszczelną, zawsze nabijam ją przed latem za 80zł i 2-3 m-ce działa idealnie). Szkoda było mi zachodu w szukaniu miejsca nieszczelności. W tym roku jeszcze tego nie robiłem i nie wiem czy działa, nie wiem nawet jak to sprawdzić. Szkoda że na tej instrukcji nie ma opisów poszczególnych przekaźników. Jest tylko na dole "opis" ich kolorów (odczytując gwiazdki 2x czarne + 1 brązowy). Dokładne fotki (niespalonych) będą mile widziane.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klima_przekazniki.JPG
Wyświetleń:	643
Rozmiar:	71.5 KB
ID:	25195
    Ostatnio edytowane przez deevee ; 06-05-2011 o 09:56

Użytkownik Ogier Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Bravo 1.4 T-jet

Domyślnie

Oto i zdjęcia z mojego JTD; pokrywa 6 na schemacie ma numer seryjny identyczny z pokrywą nad tymi przekaźnikami (46558787) tak więc, są to te przekaźniki. Gruby kabel idzie przez nadkole i wchodzi w przegrodę czołową, po czym dociera do pozycji nr 1, cieńsze kable biegną do okolic sygnału dźwiękowego. Jeśli Cię to jednak męczy-w poniedziałek odwiedzę znajomego mechanika w Stalowej Woli i popytam.

Pozdrawiam Michał
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	schemat.jpg
Wyświetleń:	1924
Rozmiar:	49.9 KB
ID:	25210   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0595_1.jpg
Wyświetleń:	346
Rozmiar:	43.3 KB
ID:	25211   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0596_2.jpg
Wyświetleń:	894
Rozmiar:	66.1 KB
ID:	25212