heehee nie ma to jak porządnie rozgrzać furę
Czyli czujnik temperatury raczej odpada - sprawdzę jeszcze na kompie jak się rozgrzewa i rurę - dam znać.
---------- Post added at 23:44 ---------- Previous post was at 22:42 ----------
Zmienić ta blaszkę na tą z 4ma dziurkami - czy to może powodować jakieś dziwne zachowania auta typu szarpanie?
Ostatnio edytowane przez laurin ; 06-05-2011 o 22:41
moja bella szarpala delikatnie w okolicy 2000 obr, wyminilem EGR na nowy i wszystko okej nie pojawia sie tez MCSF...nie jestem pewny ,ale spalanie moglo sie tez zminiejszyc...
MCSF - co to za skrót?
Dzisiaj podłączyłem kompa bo coś zaczął delikatnie poszarpywać i znowu pojawił się błąd P0101 - W opisie było brak sygnału do ECU i coś tam jeszcze ale nie zapamiętałemPrzepływka pada czy wtyczka nie łączy?
motor control service failrue![]()
u mnie na szafie nic się nie świeci...
Podkładka w EGR zmieniona na ta z dziurkami. Przepływomierz wyczyszczony -jakiś syf tam latał w nim, taki paproch długi wiec może to powodowało szarpania jak się np oplątał na czujniku.
Odnośnie temperatury - nie dobija do 90 st i czasami spada a dzisiaj rano naprawdę było ciepło wiec 90 st to powinno być moment. Rano po nocy odpaliłem samochód i przejechałem ze 3 km z przerwa 10 min w połowie drogi. Sprawdziłem ręka rurę po lewej stronie silnika i chłodnicy (dolna) i była ciepła natomiast prawa zimna (górna) - moim zdaniem termostat do wywalenia ale proszę jeszcze o opinie znawców tematu. Myślicie, że to powoduje spore spalanie? Jazda tak samo jak skodą octawią 130 km i tam spalanie mam po dojeździe do pracy w okolicach 7 i poniżej a w alfie 8,3 - 8,5 l/100
I jeszcze jedno - czy wy też tak macie ze jak hamujecie silnikiem to chwilowe spalanie nie spada do 0 tylko jest na poziomie 2,0 l ?
Dziwne to trochę dla mnie...
Ostatnio edytowane przez laurin ; 12-05-2011 o 09:39
Moim zdaniem to nie termostat powoduje większe spalanie u ciebie. Ja jeździłem na padniętym termostacie prawie rok, temperatura utrzymywała mi się na poziomie 60*C na wskaźniku i wcale dużo nie palił, po wymianie termostatu spalanie nie spadło ani trochę. Podłącz pod kompa i sprawdź jaką temperaturę pokazuje, jak będzie 80*C, to ja bym termostatu nie ruszał.
Ja tez u siebie wymienilem termostat i u mnie zero wplywu na spalanie - to co mialem to mam, u mnie kolosalne prawie 15 litrow zjadlo po 30 km