żle mnie zrozumiales. wczesniej nie mialem czynnika z barwnikem bo jak kupilem belle to lux chlodzilo. a problem pojawil sie w tym roku ze nie chlodzilo. a dopiero teraz mam nabite z barwnikem tak wrazie czego gdyby kiedys cos....![]()
żle mnie zrozumiales. wczesniej nie mialem czynnika z barwnikem bo jak kupilem belle to lux chlodzilo. a problem pojawil sie w tym roku ze nie chlodzilo. a dopiero teraz mam nabite z barwnikem tak wrazie czego gdyby kiedys cos....![]()
Bzdury. W układ nabić azot, pod żadnym pozorem powietrze, manometry zapiąć i załadować na początek 15 bar azotu. Potem ucho i szukać gdzie syczy, będzie słychać. Jak nie, dobić do 20 bar i albo coś wywali gdzie była dziura, albo będzie słychać. Szkoda nabijać znowu i płacić za czynnik. Azot to najlepsza, najtańsza i naszybsza opcja znalezienia wycieku.
taaaa........ szkoda tylko ze niesczelnosci przez ktore np czynnik powoli ucieka przez kilka miesiecy to zadnego syczenia nie uslyszysz.... Tak wiec w buty mozna ta metoda wsadzic bo nie daje 100% pewnosci. Barwnik i amen!
A co fakt to fakt ze powietrzem bron boze nie uzywac! Czynnik jest bardzo higroskopijny i mozna zatrzec sprezarke w ten sposob.
Akurat jak nabijasz azot/powietrze to czynnika nie ma... Chodzi o to, że wbijając powietrze w układ z oleju w sprężarce zrobisz gluta i będzie koniec, płukanie całego układu, suszenie i czyszczenie sprężarki. Koszta - lepiej nie mówić. Poza tym do wymiany też osuszacz, bo wyssie całą wodę z powietrza.
Sposób z azotem jest bardzo dobry, bo 20 bar zrobi ci z małej dziury dużą dziurę i problem sam się rozwiąże. Uwierz - sprawdzone nie raz organoleptycznie.
Ciekawe jak chcesz sprawdzić czynnikiem z barwnikiem uv przejście przez grodź albo sam skraplacz![]()
Fakt to mozebyc metoda pomocnicza (np przy skraplaczu) ale zasadniczo barwnik a nie osluciwanie gdzie syczy.
to co lepiej zrobic ? naibc azotem czy czynnikiem z barwnikiem bo się pogubiłem ?
Jesli skraplacz jest dziurawy i nabijesz czynnik z kontrastem to poswieć ultrafioletem pod samochodem w rurkę odwadniajacą. Jesli tam jest nieszczelność to bankowo będzie swiecić na zielono.Ja generalnie polecam kontrast. 20 barów azotu jest nie wskazane dla układu niskiego cisnienia które pracuje przy cisnieniu około 2-3 bara.
147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
147 GTA 3.2 Q2
156 2.5 V6 Q2-była
Giulietta QV
Mito QV
75 3.0 V6 QV
ALFETTA GTV 116 1976
ALFETTA GTV 116 1981
https://www.facebook.com/okrajnikgarage
2 bar na LP to nie miałbyś chłodzenia. zawór rozprężny zmniejsza ciśnienie po stronie ssawnej sprężarki ale nie na tyle. 3 bar to jest po nabiciu układu czynnikiem do full. HP pracuje przy 12-18 bar a LP na 5-7