Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: sprzęgło czy dwumas?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 156, 1.9 JTD, 105 KM

Domyślnie

Fakt , przyznaje wszystkim racje

Grzybu
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
    Przepraszam, że piszę od razu w odgrzanym wątku zamiast się normalnie przywitać, ale to ze względu na pilną sprawę.. Usilnie szukam alfki 156 1,9jtd z lat ok 99 do 2001 (ze względu na koszty) i ostatnio pojawił się taki wózek w mojej okolicy. Ale do rzeczy:
    Autko sprowadzone i w tej chwili jest na kanale, bo ponoć sprzęgło ciągnęło, więc chłopaki wymienili. I zapytałem czy dwumasa tam była i jak wyględało koło - odpowiedzieli, że na szczęście był zwykły zamach, bo jakby mieli to wymieniać, to koszty by były ogromne..
    I tu moje pytanie: Czy rzeczywiście wszystkie alfy mają dwumase, tak jak powyżej piszecie? Jeśli tak to panowie coś kręcą a ja nie chcę wtopić na dzień dobry i płakać potem, że zakup alfy to był błąd. Proszę o pomoc, bo autko wygląda ładnie, tylko to sprzęgło mnie martwi

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ja nie znam jtd bez dwumasowego koła ( ok 1200zł )

"sprzęgło ciągnęło" -- co to znaczy ? bo wiem że zużyte sprzęgło się ślizga ( obroty rosną ale jest "ślizg" i nie przekazuje tego na koła czyli nie przyspieszamy adekwatnie do obrotów )

ile za to sprzęgło cię policzyli że niby dwumas miałby być taki tragiczny w $ ? ( sprzęgło do jtd ok 600zł , wymiana ok 300+ )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 15-06-2011 o 08:54

mar_1981
    Gość

Domyślnie

JTD mają dwumas, przynajmniej mój 105KM ma.

Sprzęgło też wymieniałem ok 2 miesięcy temu. Mechanik po upustach i z robocizną za kompletne sprzęgło Valeo (bez dwumasu) zażądał ode mnie 800 zł...i tyle zapłaciłem.

Grzybu
    Gość

Domyślnie

bocian - nie rozumiemy się, nic mnie nie policzyli bo oglądałem szpeja sprowadzonego, w którym podobno sprzęgło się ślizgało (w sumie źle się wyżej wyraziłem) i została kupiona nowa tarcza i docisk. Karton od tarczy widziałem, od docisku nie... W każdym razie jak zapytałem, czy to była dwumasa to zaraz było - "nie nie nie, i całe szczęście, bo by mi się fury sprowadzić nie opłacało, za duże koszta roboty" . Stwierdziłem jeszcze tylko, że dziwne, bo myślałem że alfki wszystkie mają dwumase, a on na to, że wyższe roczniki mają (a ten jest ponoć 2000)...

Coś to podejrzane. No nic, zobaczę, jak autko jeździ - ponoć w piątek ma być już na chodzie.
    A tak ciągnąc dalej temat - jaki może być efekt, jeśli to dwumasa, tylko zespawana? Pewnie wibracje itp. ale coś jeszcze?

Dzięki za info.

mar_1981 - co to znaczy "kompletne sprzęgło, ale bez dwumasu"?

mar_1981
    Gość

Domyślnie

No kpl. - sprzęgło + docisk, dwumas sprawdził mi tylko że jest OK i wygląda jakby ktoś wymienił dwumas niedawno.

Ciągnij ich za język, ja też mam 2000 rok albo dobrze obejrzyj auto jak oni tacy mechanicy że nie zauważyli dwumasu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

jesli zaspawali dwumase to wkrotce mozesz rozgladac sie za nowa skrzynia biegow a wibracje beda nie do wytrzymania, z tego co wiem kazdy jtd w alfie ma dwumas, ja nawet w punto jtd 85 KM tez mam kolo dwumasowe.

Grzybu
    Gość

Domyślnie

Dobra, dzięki. W sobotę oględziny

Jak nie ta, to inna. A wtedy się przywitam jak należy ;D

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

wiesz teraz Ci będą mówić że nie ma dwumasy z za kilka miesięcy okaże się że jednak masz i to do wymiany koszt jak pisał Bocian około 1200,-
    Każda 156 JTD ma 2mas i już

Grzybu
    Gość

Domyślnie

Po oględzinach. Autko naprawdę nie wygląda źle, Sedan, ciemnografitowy metalik, bananowa skóra, kierownica w czarnej skórze. Szkoda, że środkowy panel w karbonie, wolałbym alu. Oryginalne fele, troche spuchnięty lakier przy wentylach. Rocznik 99 (z lipca) Klima - nie znam się, ale to ta na pokrętła, gdzie są zaznaczone temperatury, koleś mówił na to półklimatronic ;D zastanawiam się, (bo nie szukałem w sieci) czy to czasem nie jest tylko takie "teoretyczne" zaznaczenie temperatur. Co do sprzęgła - skok krótki, ale chyba w normie, a skrzynia - bieg wchodzą ok, nic nie drży, nawet na wyłączonym silniku wszystko wchodziło cacy, więc chyba ok. Śmieszne, że chłopak mówi, że to auto naprawdę nie miało dwumasy.
    A pytanko - bo sam nie miałem z tym do czynienia- docisk jest oddzielnym elementem od dwumasy? bo może on nawet nie wiedział co i jak?

Na plus:

Prawie nówki gumy

Ładna kremowa skóra

Ogólnie dobry, nie malowany stan
    obligacje, że przed zakupem wszystkie skrzypiące elementy zawiechy zostaną wymienione
    Zakup we własnym mieście, więc nie wypada sprzedać miny

Na minus:

Czasem świecą poduchy (mi się nie zapaliły, - były włączone - ale gość mówi, że się zdarza, i że błędy są wtedy jak akumulator jest słaby)

Po odpaleniu silnika miga kontrolka od świec, po paru sekundach gaśnie - niby, że jedna spalona, ma być zrobione (proszę o komentarz)

Brak pilota w centralu, jeden kluczyk, brak książki serwisowej

Lekkie drżenie silnika na wolnych obrotach - delikatne, ale jednak - pytanie, czy to norma

Delikatny, naprawdę prawie nie zauważalny dymek z bagnetu (czy to jeszcze polata i odpali zimą?)
    Cena... xD z rejestracją 8.000

Prosżę o opinie, bo do jutra wieczór mam dać znać. A jeśli temat nie trafiony w wątek to mogę przerzucić, lub proszę o przerzucenie moderatorów (których serdecznie pozdrawiam )
    Ostatnio edytowane przez Grzybu ; 18-06-2011 o 18:54