wydaje mi się, że chip daje dużo szczególnie przy większych prędkościach jeśli chodzi o spalanie. No i przede wszystkim osiągi zauważalnie lepsze, także weź pod rozwagę..
wydaje mi się, że chip daje dużo szczególnie przy większych prędkościach jeśli chodzi o spalanie. No i przede wszystkim osiągi zauważalnie lepsze, także weź pod rozwagę..
Nie no to jest jasne;-) przy 220 seria sie wysila na max a po chipie nie ;-)
Z drugiej strony spalanie przy 150-160 masz niezłe, a auto o wiele moczniejsze! chip gdzie robiony?
pozdrawiam
Chip jak chip ale wywalenie DPF i zaślepienie EGR najwięcej daje!
A co do frajdy z jazdy to dziś trasa z Lublina do Częstochowy ( Lublin, Radom, Kielce, Jędrzejów, Szczekociny, Częstochowa ) dokładnie 307km zrobiłem w 3h i 10 minut przy spalaniu 5,9l![]()
Tempo było duże....
V-max też nie sprawdzałem a auto mam 9 miesiecy![]()
U mnie na krótkich odcinkach w mieście komp wskazuje średni 12. Ale czasami jak leko i płynnie jadę to 6. W trasie na tempomacie ustawionym na 100 - 5,5. Samochód AR 159 2.4
W sumie to nawet mniej niż 156 1.6 TS który ma tylko 120 KM. Generlanie jestem na OK w stosunku do spalania.
W mojej Alfie spalanie jest no poziomie ok. 7l/100km. Przeważnie jeżdżę nią do pracy ok. 10km i raz na miesiąc trasa ok.100km.
Myślę że to niezły wynik jak na buty 245/35 19.
hmmm - mechanik zaufany i z tych co pomyślą dwa razy zanim zrobią co kolwiek jak również jeżeli nie wie to się nie podejmuje - wątpię by mając oryginalne blaszki i uszczelki oraz "ściągę" można było to spaprać... chociaż never say never again...
aktualizacja: po przejechaniu paru tysięcy km średnio średnia wychodzi mi raczej podobna tj.: z trasy mieszanej wychodzi ok. 7,70-8,0l/100km, trasa 7,00-7,70 (zależy jaka), miasto -krótkie odcinki - 8,0-8,80.
Raczej zawsze wszędzie się spieszę. Dawniej znacznie łatwiej mogłem pokonywać " bariery w spalaniu " teraz najlepsza średnia z trasy 2x400 km wyszła 6,80 i niżej się nie da.
Wg mnie może być -nie ma co wybrzydzać - weż tu chłopie nakarmij 180 kucyków...
Przepraszam za odkopanie tematu
Od środy użytkuję moją Alfę 159 mającą 120 koni. Jak narazie nie brakuje mi mocy. Minęły mi już czasy gdy samochód ciśnęło się do końca żeby być szybszymAle jak podniesienie mocy o jakieś 20 KM będzie oddziałowywać na spalanie? Słyszałem opinie, że powinno spaść. W trasie na odcienku 100 kilometrów, z maksymalną prędkością 120km/h spalanie wyszło 6,5l/100km. Jednak jadąc dzisiaj do pracy (z Urysnowa na Mokotów - około 7km) spalanie wyszło w granicach 9l/100km. Wiadomo, jak się jeździ po Warszawie: dużo świateł i samochodów, szczególnie gdy wyruszam przed 8 rano. Warto, więc podnosić moc o jakieś 20 KM? Czy możecie polecić z Warszawy jakiś zakład ? Jakie są koszty podniesienia mocy ?
Z góry dziękuję za odp.
Ostatnio edytowane przez pawel182 ; 12-09-2011 o 11:19
Jeśli tak jeździsz - nie warto.
Chip nie robi się dla mniejszego spalania tylko dla większej frajdy z jazdy ( przy okazji jak spalanie mniejsze to spoko ).
Robisz bardzo krótkie odcinki po mieście, chcesz zmniejszyć spalanie to zastanów się nad usunięciem DPF. Spalanie spadnie. Autko trochę ( 4-6KM )będzie mocniejsze.