Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [146] problem z obrotami

Harboe
    Gość

Domyślnie Re: problem z obrotami

Cytat Napisał Konrad84
    Witam, mam problem z obrotami w alfie 146. Mianowicie kiedy jade samochodzikiem jest ok, ale jesli np zatrzymam sie na swiatlach obroty potrafia spasc nawet do 500 obrotow po czym wskakuja na 1500 i znowu spadaja powiedzmy na 600 obrotow i caly samochodzik sie telepie...
    Ja mam to samo z tym ze auto mi sie nie trzesie przy tym. U mnie pojawilo sie to dzisiaj po kolejnej "udanej" regulacji LPG przez gazownika... na benzynie jest OK.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój
    Auto
    była AR 146 1.6 TS 99r, jest Lancia Lybra 1.8

Domyślnie

NO to szczęście że już ok
    Zaraziłem się wirusem alfa

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

do czyszczenia przepustnicy mozna wykonac taki manewr jak mi mechanik mowil . Na włączonej stacyjce Wcisnac pedal gazu i trzymajc wcisniety wylaczyc stacyjke. Przepustnica zostaje otwarta i mozna łądnie wyczyćcic wewnatrz bez demontażu( nie pamietam tylko czy pedal gazu musi byc ciagle wcisniety czy nie ... ale zawsze mozna cos na niego polozyc albo czyms zaprzec. Po czyszczeniu nie bylo zadnych ubocznych skutkow tego ze przepustnica byla otwarta na zgszonym silniku

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

kozi czegos tu nie rozumiem.Po co robic w ten sposob jak mowil Twoj mechanik skoro i tak trzeba trzymac pedal gazu wcisniety albo go czyms podpierac?

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

u mnie to niepomogło
    ale wymieniłem wydech i sie naprawiło (przegnity wydech i sonda szalała )
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

georgeous
    Gość

Domyślnie

Witam. U mnie tez sie zaczelo. Obroty zaczely falowac, auto mulic, na zimnym silniku ledwo wkreca sie na obroty, przy puszczeniu gazu szarpie samochodem.. Zgodnie ze wskazówkami na forum wyczyscilem przepustnice i krokowy, choc wiele nagaru tam nie bylo. Nic nie pomoglo. Odpiąłem przepływomierz, ale nic sie nie zmienilo. Chcialem sie Was poradzić co teraz, wymieniać przepływomierz, skoro po odpięciu nic się nie zmienia? Czy analiza spalin będzie miarodajna dla sondy? No i po czym mogę poznać, czy krokowy jest sprawny? Silnik 1,4ts przed liftem.

gALL
    Gość

Domyślnie

Po czyszczeniu przepustnicy nalezaloby zresetowac parametry adaptacyjne. Podpiac pod kompa.

Pzdr
    Klaudiusz

georgeous
    Gość

Domyślnie

Ale z lektury forum wynika, że starszego modelu z przepustnicą sterowaną mechanicznie nie trzeba resetować.. Chciałem zresetować samodzielnie, ale kolega, który ma 156 z tego samego roku ma zupełnie inną wtyczkę w aucie i nie udało się nam go podpiąć.. Czy to możliwe, że te auta mają różne wtyczki?
    Odkryłem jeszcze szparę na gumowej rurze między filtrem a przepływomierzem, ale to chyba nie ma wpływu, skoro lewe powietrze dostaje się przed przepływką..