Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Koło dwumasowe (kończy życie) a długa podróż 3000 km- można??

puchaty1988
    Gość

Domyślnie Koło dwumasowe (kończy życie) a długa podróż 3000 km- można??

Witam,
    Trochę poczytałem itd... i dotarło do mnie że w mojej 156 kończy się koło dwumasowe (tak myślę) podczas odpalania coś "walnie" i gaszenia również a przy okazji trzepie silnikiem... (jak palę bez wciśniętego sprzęgła to objawy są mniej odczuwalne) ale moje pytanie brzmi -
    za tydzień wyjeżdżam mam przed sobą 3000 km. i boję się tego czy coś się może stać? czy ta usterka będzie się powoli pogarszać czy nagle coś może np pęknąć i koniec jazdy??

viruskill
    Gość

Domyślnie

jak podczas przyspieszania jest ok bez szarpania i nic nie dzwoni podczas pracy silnika to sie nie przejmuj u mnie tez podczas palenia zatelepie i podczas gaszenia rowniez rozebralem wyciaglem dwumas a tam luz mx 5 mm a tego osiowego brak i jesli to jest cf2 to ponoc norma i ja obstawial bym u mnie bardziej na zawor w pompie cr nic wiecej po po zgaszeniu auta nie trzyma cisnienia tylko spada do 0. jedz i sie ne przejmuj. w firmowym doblo cf2 juz dzwoni od 30 tys km dwumas i jezdzi dalej wiec spokojnie mozna.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Jeśli nie trzęsie silnikiem przy ruszaniu to jeszcze można jechać, ale jak już zaczyna ostro telepać to bym się obawiał.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

łukasz682
    Gość

Domyślnie

mojemu koledze zaczyna telepać przy 120 km/h wszystko powymieniane żadnego luzu w zawieszeniu koła wyważone 2 razy czy to może być dwumasa telepie tylko podczas gdy się dodaje gazu gdy puszcza nawet przy 140 nic się nie dzieje zawsze tylko podczas dodania pedału gazu i ponad 100wkę jak leci do 100 jest ok

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał łukasz682 Zobacz post
    mojemu koledze zaczyna telepać przy 120 km/h wszystko powymieniane żadnego luzu w zawieszeniu koła wyważone 2 razy czy to może być dwumasa telepie tylko podczas gdy się dodaje gazu gdy puszcza nawet przy 140 nic się nie dzieje zawsze tylko podczas dodania pedału gazu i ponad 100wkę jak leci do 100 jest ok
    Powiedz koledze żeby sprawdzil poduszki silnika, ewentualnie przeguby wewnętrzne. Jakie to wogóle auto ?
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

puchaty1988
    Gość

Domyślnie

też mi się wydawało że może to być coś z zasilaniem, ale jak sprawdzić ten zawór ???

łukasz682
    Gość

Domyślnie

przeguby i poduszki też wymienione i nadal telepie ford fokus 1.8 tdci

uGn
    Gość

Domyślnie

Witam,
    ja ostatnio przerabiam temat sterowania zmienną geometrią turbiny a dokładnie elektrozaworu VGT (overboost). Przy uszkodzonym zaworze miałem taki właśnie efekt trzęsienia budą. Na początku również podejrzewałem koło dwu masowe, sprzęgło, poduszki itp. Po wymianie zaworu jak ręką odjął. Dodam, że przy uszkodzonym zaworze nie wywalało mi błędu przeładowania ciśnienia, do działań w tym kierunku zmusił mnie specyficzny dźwięk wydobywający się przy puszczaniu nogi z gazu (specyficzny klekot).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar iparts
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA (940)

Domyślnie

Witam;

Kilka ciekawych faktów o uszkodzonym kole dwumasowym można znaleźć w artykule: http://www.centrumsprzegla.com/artyk...owe-objawy,21/. Może komuś się przyda.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

mi niedawno też padał dwumas - lekko telepalo przy przyspieszaniu, lekko telepalo na wolnych obrotach i było je słychać już dość poważnie - w takim stanie wyruszyłem do Kopenhagi i wróciłem - zrobiłem właśnie wtedy ok 3000km i już w domu do wymiany po mieście zrobiłem kolejne 500km. Po rozkręceniu dwumas pomimo tego że wymiany wymagał, to tragicznie nie wyglądał.