mam pytanie czy mogę zmienić olej półsyntetyczny mobil 1 10w na pełen syntetyk tez mobila1 0w40 przy przebiegu ponad 190tys bez żadnych problemów i przykrych konsekwencji???
mam pytanie czy mogę zmienić olej półsyntetyczny mobil 1 10w na pełen syntetyk tez mobila1 0w40 przy przebiegu ponad 190tys bez żadnych problemów i przykrych konsekwencji???
A po co kolega chce zmieniać olej i zalewać o innych parametrach skoro producent zaleca 10W40 bo uznał że taki na optymalne parametry dla tego silnika? Wiesz chyba że twin sparki są wrażliwe na smarowanie i raczej bym nie eksperymentował choć taka zmiana nie oznacza że musi się coś zepsuć.
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
z tego co wiem to syntetyk jest za zwyczaj lepszy. a juz sie troszke pospieszylem i kupilem dwie banki 4l syntetyku. i troche boje sie zalac bez fachowej porady czy w tym modelu o tych parametrach mozna lac. najlepiej dowiedziec sie z pewnego zroda. czy ktos juz np. nie probowal i co wyszlo...
Ja zawsze leje taki olej jaki jest zalecany ale jak chcesz się dowiedzieć więcej to jest przecież obszerny temat o olejach wystarczy trochę się zagłębić w lekturę.
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
Spokojnie możesz lać. 0 W oznacza że ma lepsze właściwości smarne przy niższych temperaturach.W naszych warunkach klimatycznych 0 W czy 10 W praktycznie bez różnicy dla silnika. Większe znaczenie ma ta druga wartość 40 W im ona wyższa tym lepiej smaruje na gorąco mówiąc "łopatologicznie" to znaczy gdybyś jeździł w afryce lub sportowo to wtedy lepszy byłby olej o liczbie 50W albo 60W. A w sumie najlepiej chyba trzymać się zaleceń producenta , po prostu trzeba czytać instrukcje.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
dzieki chlopaki. tak jak pisze juz wczesniej zainwestowalem i kupilem wiec sproboje i zaleje go tym syntetykiem...
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
obserwuj zuzycie oleju po wymianie . syntetyka moze troche wiecej brac. niektore szkoly mowia ze przy takim przejsciu z polsyntetyka na pelny ze moze rozszelniac (wiecej srodkow czyszczacych) silnik i zacznie jeszcze bardziej brac olej . wiec mozna niby przedobrzyc.