Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Duża kałuża i niestety Alfa zgasła... :(

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Jak ktoś ma w rodzinie mechanika, to trudno żeby go oszukał. No bo jak może brat lub ojciec syna/brata oszukać. Ale często "znajomy" mechanik tak naprawdę chce zdoić kasę z klienta. Miałem takiego, znajomy znajomego, ok, będzie po kosztach - a nie dawał żadnych faktur, no i gdy miałem awarię silnika po niby "generalnym" wyszło że tak na prawdę niewiele z tego co powiedział zostało zrobione (dajmy, koszta rzędu 200, 300 zł a wziąć 1200). To samo z np. wyciekiem - były wycieki z silnika. Dwa razy z tym do niego jechałem, zostawiając kwoty rzędu 200 zł. Za każdym razem nic to nie dało. Odpuściłem sobie w końcu i jeździłem tak autem do końca.
    Inna sprawa brat pracował jako mechanik i wiele historii się nasłuchałem, więc nie oszukujmy się, mechanik, jak i każdy "polaczek" chce zrobić jak najmniejszym kosztem a wziąć jak najwięcej

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

ha
    Bocian.
    Wyr...ali Cię, a nawet o tym nie wiesz
    Ale flachę wygrał Qba
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Magik - jeszcze nigdy mnie nie wyrąbali - ni ma szans
    jak już oddaje autko w obce łapy to wiem konkretnie po co je oddaje i tyle ( nie jadę z tekstem "proszę Pana bo mi coś nie tego , niech Pan zrobi )
    a jak już się wie po co się oddaje to się wie ile kosztuje +/- robota i potem się tą robotę kontroluje i tyle

to weź może dej nom po ćwiartce co ???
    plissss

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

dokładnie jest jak Bociek prawi ,jak sobie pozwolisz tak masz , przy mojej ostatniej wizycie u mechanika zapaliła mu sie kontrolka poduszki, był niski i jezdził siedzeniem za podłaczenie i skasowanie błedu mi zwrócił i nie maiał oporów kiedy mu powiedziałem ze błedu nie było , wiec przykro mi ,ze dajesz sie naciagac mechanikom

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    dokładnie jest jak Bociek prawi ,jak sobie pozwolisz tak masz , przy mojej ostatniej wizycie u mechanika zapaliła mu sie kontrolka poduszki, był niski i jezdził siedzeniem za podłaczenie i skasowanie błedu mi zwrócił i nie maiał oporów kiedy mu powiedziałem ze błedu nie było , wiec przykro mi ,ze dajesz sie naciagac mechanikom
    Tak, tak, tak.
    Mechanik naciągnął mnie raz w życiu. Ostatni w jego życiu.
    Więc nie pisz mi jakiś pierdół o poduszce, bo nawet mi się tego czytać nie chce.
    Chyba nie rozumiesz słowa NACIĄGNĄĆ KOGOŚ NA COŚ.
    Więc Ci wytłumaczę: otóż wyobraź sobie, że to taka sytuacja w której jedna z osób korzysta w sposób niejawny (tłumaczenie dla Ciebie: utajony, łatwiej: tak, że Ty o tym nie wiesz) na NIEWIEDZY (to jest bardzo ważne założenie!!!) drugiej i czerpie z tego tytułu określone korzyści. Czyli po prostu okrada Cię, bo Ty czegoś nie wiesz.
    A Ty mi z poduszkami wyskakujesz, jak Filip z konopi.

---------- Post added at 22:41 ---------- Previous post was at 22:39 ----------

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    to weź może dej nom po ćwiartce co ???
    plissss
    Ćwiartka? Języka nawet się nie zamoczy...

Za chwile job siądzie, więc dla mnie EOT
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 11-08-2011 o 21:43
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

i tu kłania sie stara zasada ,ze płacisz nie za to, ze nie umiesz tylko za to, ze nie wiesz i nie pisze pierdół o poduszce tylko o naciaganiu ,bo nie wazny format i wielkosc ale sama próba naciagania i jeszcze nie raz cie naciagna skoro piszesz ze mało wiesz

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pepol1
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 16v JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Więc Ci wytłumaczę: otóż wyobraź sobie, że to taka sytuacja w której jedna z osób korzysta w sposób niejawny (tłumaczenie dla Ciebie: utajony, łatwiej: tak, że Ty o tym nie wiesz)
    Widzę że kolega traktuje niektórych z góry więc może daruj sobie cytaty typu "tłumaczenie dla Ciebie". Każdy rozumi słowo NACIĄGNĄĆ.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ale wracając do tematu - nadal nie wiemy, co się dzieje z samochodem kolegi pafcio.
    Może kolega już wie i chciałby nas poinformować?

pafcio
    Gość

Domyślnie

No właśnie kolega SG0240 ma rację bo temat poszedł w kłótnię, auto odholowaliśmy w nocy (pewnie śmiesznie wyglądała Alfa ciągnięta przez Seicento), jest dziś i jutro na kanale u znajomego który nie oszuka i nie nacięgnie, wszystko porozbiera, policzy, posuszy, pokaże mi jak to wygląda i wyrok zapadnie za kila dni... Jak będzie to remont silnika za 1,5-2 tysiące to będę naprawiał a jak nowy silnik z wymianą za 5 tysięcy lub więcej to niestety jedno wyjście - auto na części na allegro itp i kupować nowe... czyżby znowu Alfę... Nie, no żonka mnie zamorduje... Dam znać pod koniec przyszłego tygodnia. W najgorszym wypadku zaproszę Was do zgłaszania się do mnie po części w dobrych cenach Pozdrawiam.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Jeszcze nie na 100% ale już jesteśmy blisko odpowiedzi na pytanie czy ten silnik da się uratować... Razem z kolegą mechanikiem walczyliśmy z tym cały dzień, rozebraliśmy silnik (prawie cały), po ilości (nadmiarze) oleju i ilości wody która się wylała, wygląda na to że silnik zassał z kałuży około 2 litry wody lub więcej (!). Co dalej... rozrząd - nie uszkodzony, tłoki i korbowody - nie uszkodzone, olej zlany i do wymiany - kurka wodna to była Selenia za około 300 zł... zalana w maju tego roku... Filtr powietrza cały przemoczony - raczej do wymiany, fakt że w obudowie/dolocie są przegródki które wodę powinny zatrzymać ale w tym przypadku nie pomogły bo za dużo jej było. Dalej sprawdziliśmy rozrusznik... i tu chyba jest pies pogrzebany, obudowa rozerwana, bendix połamany, w środku woda, dało się wyciągnąć kawałki z obudowy koła zamachowego. Jeszce nie mogę powiedzieć na 100% ale wygląda na to że jednak głupi (ja) miał chyba szczęście w tym przypadku i skończy się na wymianie rozrusznika, oleju, filtra itp. Wygląda na to że silnik woda zdusiła (jechałem na jedynce), silnik zgasł i nic się nie uszkodziło, jak próbowałem odpalić chyba dwa razy to rozrusznik rozwaliło... Cały dzień roboty ale może będzie dobrze. W każdym razie oprócz wody w silniku nie zauważyliśmy uszkodzeń. Przy składaniu sprawdzimy jeszcze raz. Dam znać za kilka dni. Czy jeśli okaże się że to tylko rozrusznik to mam pytanie, jak zrobić z wymianą oleju, tzn czy po prostu wymienić i już czy trzeba coś teraz zrobić dodatkowo przez to że teraz ten olej jest z wodą? Pozdrawiam.