Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Bella umiera, ratujcie!!!!

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał Vespucci Zobacz post
    A to niby dlaczego? Skoro auto chodzi ale ma problemy z odpalaniem / stabilnością nawet na jałowym to ja polecam taką kolejność sprawdzania:
    - zapłon
    - świece
    - elektryka / kable
    - czujniki
    - ecu
    - a dopiero rozrząd i inne cuda...

Co złego w ustawianiu rozrządu według prawideł...? Przecież każde kółko ma własną pozycję ... a jeżeli było dobrze i wszystkie koła nie zmieniły położenia to dlaczego ma być źle? Poza tym zarówno koła rozrządu jak i wałków balansujących posiadają własne markery - zwykły "mazak" się może przydać dla "uwidocznienia" pozycji.

Ja zmieniałem rozrząd ustawiając koła zgodnie z manualem, bez blokad, na "marker" - a raczej oryginalne znaczniki. Oczywiście bez wymiany wariata.
    To najprawdopodobniej udało Ci się wymienić dobrze tylko dzięki szczęściu. Rozrząd w TSie ZAWSZE się wymienia z blokadami, to zmiana któregoś wałka o nawet kilka stopni znacznie wpływa na pracę silnika.

Odnoście problemu powyższego kolegi, odepnij przepływkę i sprawdź wtedy jak pracuje silnik. Warto też sprawdzić jak wyglądają świece i przewody wysokiego napięcia. Jak już koledzy wyżej napisali warto również sprawdzić masę, poputaj też na forum regionalnym czy ktoś w pobliży Ciebie ma lapka z kabelkiem by odczytać błędy z ECU.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

1dawidb
    Gość

Domyślnie

najpierw rozrząd, potem przepływka, następnie masa silnika. Tak zrób a będziesz cieszyć się włoszką.

Vespucci
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    To najprawdopodobniej udało Ci się wymienić dobrze tylko dzięki szczęściu. Rozrząd w TSie ZAWSZE się wymienia z blokadami, to zmiana któregoś wałka o nawet kilka stopni znacznie wpływa na pracę silnika...
    Szczęściu? Szczęście nie ma nic do rzeczy. Przecież rozrząd to nie koło fortuny, a ściśle określony mechanizm... Do wymiany powszechnie używa się blokad - owszem. Ale blokady po zdjęciu paska blokują tylko wałki. A co z wałem? Też zakładacie blokady ? Czy wyciągacie świece i czujnik zegarowy w ruch?...
    -- Na poważnie: Każde z kół (zarówno rozrządu, wału, jak i wałków balansujących) posiada znaczniki... a jeżeli nie posiada to można je "wykonać". Oczywiście jeżeli pasek jest zmieniany z "chodzącego" auta z prawidłowo ustawionym rozrządem.

A co do przesunięciu któregoś z kół "nawet kilka stopni" - to można je przesunąć co najwyżej zgodnie ze skokiem paska (o ząbek) - co spowoduje widoczną gołym okiem zmianę / przesunięcie znacznika - sygnalizujące że mamy "źle"...

Osobiście uważam blokady za element "zwalniający z odpowiedzialności / myślenia" przy wymianie... do tego wprowadzają konieczność zdjęcia pokrywy i panewek... - co owszem niesie za sobą możliwość sprawdzenia stanu wałków i panewek...

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Cytat Napisał Vespucci Zobacz post
    Szczęściu? Szczęście nie ma nic do rzeczy. Przecież rozrząd to nie koło fortuny, a ściśle określony mechanizm... Do wymiany powszechnie używa się blokad - owszem. Ale blokady po zdjęciu paska blokują tylko wałki. A co z wałem? Też zakładacie blokady ? Czy wyciągacie świece i czujnik zegarowy w ruch?...
    -- Na poważnie: Każde z kół (zarówno rozrządu, wału, jak i wałków balansujących) posiada znaczniki... a jeżeli nie posiada to można je "wykonać". Oczywiście jeżeli pasek jest zmieniany z "chodzącego" auta z prawidłowo ustawionym rozrządem.

A co do przesunięciu któregoś z kół "nawet kilka stopni" - to można je przesunąć co najwyżej zgodnie ze skokiem paska (o ząbek) - co spowoduje widoczną gołym okiem zmianę / przesunięcie znacznika - sygnalizujące że mamy "źle"...

Osobiście uważam blokady za element "zwalniający z odpowiedzialności / myślenia" przy wymianie... do tego wprowadzają konieczność zdjęcia pokrywy i panewek... - co owszem niesie za sobą możliwość sprawdzenia stanu wałków i panewek...
    Tak, u mnie tak rozrząd był zmieniany, wykręcone świece i czujnik kiedy będzie GMP oraz ściągnięta pokrywa zaworów. Poczytaj lepiej o zmianie rozrządu w TS a później się kłóć bo kolego nie masz racji. Widziałem już dwa silniki TS po ustawieniu rozrządu na znaki a później mechanik musiał robić głowicę na własny koszt.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie

to musiał robić pan stasio z podwórka

Ragom
    Gość

Domyślnie Dzieki wszystkim!

Witam,
    namierzyłam już polecanego przez Was mechanika z Piaseczna, w tym tygodniu odholuję belle - padła definitywnie!
    Najbardziej wkurza, że napraw nie robił pan Czesio na podwórku, tylko teoretycznie mechanik.
    Wściekła jestem jak cholera, poszło kupę kasy a efektów brak.
    No ale nic,spróbuję jeszcze raz, może uda się wskrzesić bellę!

pozdrawiam

Gośka

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Ragom Zobacz post
    Witam,
    namierzyłam już polecanego przez Was mechanika z Piaseczna, w tym tygodniu odholuję belle - padła definitywnie!
    Najbardziej wkurza, że napraw nie robił pan Czesio na podwórku, tylko teoretycznie mechanik.
    Wściekła jestem jak cholera, poszło kupę kasy a efektów brak.
    No ale nic,spróbuję jeszcze raz, może uda się wskrzesić bellę!

Gosiu - jak sama określiłaś -teoretycznie mechanik a praktycznie partacz,,,, im więcej grzebał tym więcej psuł i tyle życzę powodzenia w uzdrowieniu autka
    pozdrawiam

pozdrawiam

Gośka

Gosiu - jak sama określiłaś -teoretycznie mechanik a praktycznie partacz,,,, im więcej grzebał tym więcej psuł i tyle życzę powodzenia w uzdrowieniu autka
    pozdrawiam