Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Potrzebne porady, chcę kupić alfę 156 lub 147

mike
    Gość

Domyślnie Ja szukam 1.9 jtd a 147 ale może lepiej benzyne ?

widzę ciekawe ogłoszenie / szukam tak do 13tyś zł /ale to silnik 1.6ts i teraz nie wiem , autko ma być dla córki jako pierwsze , czytałem jedynie opinie o silnikach ts że drogie w eksploatacji i wogóle no ale auto też tansze i mniej wyjechane jak diesel , nie wiem co robić , mogę dać link do oferty ale nie wiem czy tak można

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał mike Zobacz post
    widzę ciekawe ogłoszenie / szukam tak do 13tyś zł /ale to silnik 1.6ts i teraz nie wiem , autko ma być dla córki jako pierwsze , czytałem jedynie opinie o silnikach ts że drogie w eksploatacji i wogóle no ale auto też tansze i mniej wyjechane jak diesel , nie wiem co robić , mogę dać link do oferty ale nie wiem czy tak można
    Można, wrzucaj śmiało.
    Myślę że na pierwsze auto dla młodej dziewczyny 1.6 T.S. będzie dobry. Oczywiście trzeba go dokładnie sprawdzić i nie żałować na serwisie, jak i odpowiednio eksploatować. W 147 silnik 1.6 był w dwóch odmianach 105 i 120 koni. Pierwszy bez wariatora i chyba nie wart uwagi. Spalanie prawie to samo a dynamika dużo gorsza.

mike
    Gość

Domyślnie

Z Olkusza nie mam daleko , max 30km , http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-100...C20284358.html
    co do córki to nie ma wymagań , młoda jest teraz po maturze a egzamin na prawko ma za 14 dni więc szukam coś co by ją wciągnęło w to drogie hobby
    Właśnie najbardziej podoba jej się AR i model 147 ale 5d wskazany , co do jazd to chyba tylko 10km do chłopaka , studia zaoczne 2x w tyg po 100km w weekend
    i reszta dla przyjemności , jako że to pierwsze auto dla niej nie chcę czegoś drogiego , max te 13tyś no w porywach 15

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

mike może chcesz adoptować syna jeszcze hehe? kurde że ja takich prezentów nie miałem na 18...ciężkie jest życie

mike
    Gość

Domyślnie

mam jeszcze jedną 17 latkę w domu , ta jest bardziej wymagająca i bez porządnego jeepa nie mam co jej proponować ale może za 2 lata zmieni zdanie

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

U siebie na podwórku masz te szyby naftowe czy poza domem? dobra koniec jaj bo nas zaraz op...za off topy

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Z Olkusza nie mam daleko , max 30km , http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-100...C20284358.html
    co do córki to nie ma wymagań , młoda jest teraz po maturze a egzamin na prawko ma za 14 dni więc szukam coś co by ją wciągnęło w to drogie hobby
    Właśnie najbardziej podoba jej się AR i model 147 ale 5d wskazany , co do jazd to chyba tylko 10km do chłopaka , studia zaoczne 2x w tyg po 100km w weekend
    i reszta dla przyjemności , jako że to pierwsze auto dla niej nie chcę czegoś drogiego , max te 13tyś no w porywach 15
    Autko wymaga kilku poprawek blacharsko lakierniczych. Oczywiście prócz tego wartoby gdzieś pojechać dokładnie je sprawdzić. A ten przebieg coś mało realny. Tym bardziej że Alfa z homologacją ciężarową. No ale może... Ni ma co kupować pierwszej lepszej. Warto poszukać i kilka obejrzeć.

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał sebott Zobacz post
    Albo wózek golfowy.
    Tak... Wózek golfowy jak najbardziej ;D

http://allegro.pl/melex-po-remoncie-...768853748.html

A i 147 1.9 miałbym dla kolegi matezoma

---------- Post added at 21:29 ---------- Previous post was at 21:25 ----------

Żeby córkę wciągnąć w to hobby (a jest tylko rok młodsza ode mnie) proponuję 156 2.5V6 ... ew. z gazem

---------- Post added at 21:36 ---------- Previous post was at 21:29 ----------

mam jeszcze jedną 17 latkę w domu , ta jest bardziej wymagająca i bez porządnego jeepa nie mam co jej proponować ale może za 2 lata zmieni zdanie
    A tu tylu młodych chłopaków

hehe

A teraz poważnie... Wiadomo, że chłopak jednak oczekuje czegoś więcej niż auta do przemieszczania się. Dlatego moim pierwszym autkiem była 156 2.0, kolejnym 156 1.8, następnie powrót do 2.0 ... i jazda nimi bardzo mnie cieszyła... Teraz kupiłem 100-konnego diesla i źle nie jest, ale "szału nie ma" (mimo, że chyba autko jest po chipie, bo coś za mocne się wydaje jak na fabryczne 100PS).

147 z TS-em 1.6 z pewnością będzie jej pasował. Jechałem takimi dwiema (u kolegów) i przyznam, że byłem w szoku jak je odpaliłem . Aż sprawdzałem, czy faktycznie silnik pracuje (wyjątkowo cichy). Sprzęgło chodzi w nich bardzo delikatnie, mięciutko, "jak masełko".

W moich benzynowych trzeba było trochę więcej siły ^ ^

Pozdrawiam,
    Wojtek - Baruś91

PS. Aha... Córka powinna nauczyć chłopaka, żeby to on dojeżdżał do niej

---------- Post added at 21:39 ---------- Previous post was at 21:36 ----------

1.6 występuje w dwóch wersjach (jak już koledzy pisali):
    * 105KM bez wariatora (nieco słabsza jednostka, ale tańsza przy wymianie rozrządu - odpada nam koszt wariatora)
    * 120KM z wariatorem (mocniejsza, ale dochodzi koszt wariatora przy wymianie rozrządu; nie wymienimy, może zacząć klekotać, a auto chodzić jak styrany diesel )

mike
    Gość

Domyślnie

Chłopak dojeżdza ale tylko tyle bo ma CC700 i nie zapuszcza się dalej , córka nie chce dużego mocnego auta w przeciwienstwie do młodszej siostry - ta podała się do mnie nigdy nie tolerowałem auta co miało mniej jak 150KM , pierwsze było w 85r BMW E21 2.3v6 może okolice 150KM ale to było wtedy coś potem już tylko mocniejsze w tym trzy schipowałem zaraz po zakupie - chyba nałóg jakiś na tym punkcie , obecne Caravelle / das auto / również nie odstaje osiągami od osobówek , myślę , że co trafię / może tu na forum / w dobrym stanie i 5 drzwi to kupię , nie będę zwracał uwagi na silnik ale na stan

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

Nie tak dawno stalem przed tym samym wyborem. Z tym ze ja kierowalem sie jeszcze jedna kwestia: wyjazdy wakacyjne i male dziecko. 147 wiec latwo zostalo zdyskwalifikowane. Jezeli chodzi o silniki, do mnie alfoskie TS`ki jakos nie przemawiaja i polecam z calego serca jtd`ka. Jak kupisz 156 1,9jtd 16v to na pewno przejscia nie zauwazysz a jeszcze dodatkowo sie milo zaskoczysz. To samo wlasiciwie tyczy sie 147. Tylko pytanie czy faktycznie jest sens w ogole jezdzic autem na odcinkach 2km?