Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Zestaw hid....co kupic....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar matber1
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Porsche Cayman 987.2

Domyślnie Zestaw hid....co kupic....

witam, planuje na dniach kupic jakis zestaw hid, jak wiadomo naszym 166 daleko do ideału jeżeli chodzi o światła stąd ten pomysł...
    nie znam sie na tym zupełnie i to przyznaje bez bicia...jak macie jakies poropozycje co warto kupic to bede wdzięczny.
    pozdro

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja też jestem za i się przymierzam. Ale że nie chcę zrobić klasycznych HIDów tylko żeby była profeska to temat już porządnie zgłębiłem. Wiadomo jak się prawo do tego ustosunkowuje... HID + spryski + poziomowanie + homologacja reflektorów.
    HID moim zdaniem nie ma większego znaczenia jaki. Tylko żeby barwa nie była przesadą w kierunku niebieskiego.
    Spryski to prosta sprawa - zestaw za 80zł lub montaż oryginałów. ALe widzę że u Ciebie są. Ja po doświadczeniach z drugim autem dochodzę do wniosku że nie będę ich nawet podłączał. Wkurza mnie wiecznie obryzgany przód i kilkukrotnie szybciej zużywający się płyn.
    Poziomowanie. Zestaw za 350zł z allegro załatwia sprawę.
    Homologacja.... I tu jest opór. Klosze z oznaczeniem D kosztują kosmos a zupełnie ale to zupełnie niczym nie różnią się od tych z literką H (czyli zwykłych soczewek). Moim zdaniem to tylko oznaczenie mówiące o tym że leflektor jest do tego przygotowany ale w sensie zabudowy przetwornicy. Bo niczym innym on się nie różni. Poza tym nie sądzę żeby ktokolwiek chodził z nosem przy lampie sprawdzając te pieprzone literki

A więc reasumując można na legalu zrobić sobie ksenony i to w sumie niewielkim kosztem. Łącznie to 600-650zł. I już nie ma wioski.
    Ale oczywiście można wrzucić HIDa nic nie robiąc. Albo dodać spryski i udawać.
    Wybór należy do Ciebie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Panowie, najpierw to sobie lampy wewnątrz przeczyśćcie bo wam się te HID'y popalą a zanim to nastąpi będą raziły wszystkich dookoła...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Lampy są czyste (klosze). A jeżeli chodzi o odbłyśniki to fakt, pomoże ale nie ma to wpływu na rażenie czy rozpraszanie światła.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Owszem ma to wpływ bo Wy macie projektory/soczewki. Jeśli odbłyśnik jest brudny to jest tylko słabszy promień świetlny natomiast jeśli soczewka jest zakurzona to zatrzymuje oddawanie ciepła i rozprasza światło, które świeci mniej dokładnie. Z lampami do 166 jest dużo zabawy przy rozbieraniu ale efekty są oszołamiające.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To wiem, dlatego piszę że mam czyste tylko sam odbłyśnik jest nie pierwszej świeżości... Ja dam odbłyśniki do regeneracji ale bądźmy szczerzy że efekt na pewno nie powali a po takiej operacji montaż ksenonów będzie dobrym rozwiązaniem. Ale tak jak pisałem. Nie chcę wstawiać samych żarników. Nie mam zamiaru przekładać żarówek przed przeglądem, "świecić oczami" przed policją itd. Lubię mieć porządnie.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

JA u siebie przerabiałem reflektory na xenon i po rozebraniu starych soczewki po tylu latach świecenia są doszczętnie zniszczone i jak chcesz osiągnąć jakiś konkrety efekt musisz je zregenerować

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dobra, ale czy po regeneracji jesteś usatysfakcjonowany? Czy jest chociaż prawie tak jak na ksenonach? Wątpię. Regeneracja musi być, wiem. Ale do tej pory nie miałem auta z ksenonami i myślałem że nie jest to niezbędne. Ale mając drugie z ksenonami to powiem Ci szczerze że byłem głupi myśląc że mi to nie będzie potrzebne. Jeszcze jak pojadę dłużej to przywyknę. Potem przesiadam się do auta i szok! Znowu nie chcę wracać do swoich. Tak więc odnowię odbłyśnik a potem wrzucę HID z poziomowaniem i spryskami.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Ja nie zakładałem Hidów a przerabiałem całe środki lamp. W tym temacie co nie co opisałem jak to zrobiłem : http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._od_czego.html

a chodziło mi tylko o to że jeśli chcesz hidy to musisz odbłysnik soczewki zregenerwoac poniewąz swoje rozebrałem i widziałem jak wyglądały - nie nadawały sie do niczego
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 29-08-2011 o 08:11

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja nie bede sie bawil w biksenony. Wystarcza mi mijania. Wiec nie ma calej tej rzezby z oczewkami. Regeneracja odblysnikow soczewki wiadomo ze musowa i to zrobie. Ale sprytne z tym przekaznikiem. Tez tak zrobie.