Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: przelot

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Jest w końcu jakiś gotowy przepis na zastąpienie czymś kata?? Mam zamiar wymienić cały odcinek od portek do pierwszego tłumika bo jest w rozsypce i coś zaczyna już sobie wesoło brzęczeć przy pewnych obrotach. Chcę przy tej okazji pozbyć się katalizatora tylko nie wiem co zrobić zamiast niego żeby moc i moment pozostały w normie.

Użytkownik Znawca Avatar Artas 155
    Mieszka w
    Warszawa/Gródek
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.0 16V/Alfa Romeo 155 1.8 8V i FC 20VT

Domyślnie

Ja zrobiłem cały wydech na dwóch tłumniorach,średnica 60.ostatni na wzór oryginalnego.Jeżeli chodzi o barwę głosu Alfy to na wolnych jak serja,a podczas jazdy tak od 3 tysi zaczyna troszkę głośniej mówić.jest też założony stożek na ciut dłuższym dolocie.nie byłem,nie chamowałem Alfy ale napewno zrobiła się bardziej żwawa.TS 2.0 16v!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar vtunerek
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.7 TS 8V 115KM 1994r. :)

Domyślnie

Ja u siebie wywaliłem katalizator bo już był w rozsypce wstawiłem normalną rurę przelotową i wydaje mi się że jest trochę żwawsza i spalanie się zmiejszyło o 1l na 100Km
    Alfa Romeo 155 1.7 TS 8V 115KM

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

można wywalić kata i środkowy (ten 'trojkątny') ale o ile środkowy nie wpływa za bardzo nie dźwięk o tyle rura albo samo wytłuczenie kata powoduje to nieprzyjemne metaliczne dudnienie. Dlatego powinno tam sie wspawać tłumik przelotowy ale pojemnością zbliżony do kata (na razie nie znalazłem takiego na alle).

Dobry (cichy) tłumik przelotowy powinien rurę perforowaną mieć obwiniętą wełną metalową nierdzewną a dopiero później wszystko potraktowane wygłuszeniem i taki to chyba tylko na zamówienie można zrobić.

Jeździłem trzema 155 bez kata i różnicę widać gołym okiem (mimo że moja miła lepszą komprechę) na korzyść tych bez - lepszy ciąg, lepsza dynamika na wysokich obrotach.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Jeśli katalizator jest zapchany to rzeczywiście będzie odczuwalna różnica na korzyść. Teoretycznie patrząc robić tego nie wolno, bo auto nie powinno przejść przeglądu...
    Sprawa wydechu w silnikach wolnossących wcale nie jest taka prosta i łatwa chcąc zrobić to dobrze i mieć jakąś korzyść pasowałoby wszystko policzyć, pomyśleć, zazwyczaj efekt jest odwrotny od zamierzonego. Różnica jest odczuwalna, ale jest to raczej siła sugestii, bo auto ma inny dźwięk.
    Dużo łatwiej jest w silnikach z turbo, bo można powiedzieć, że im luźniej tym lepiej, ale znów bez przesady.
    Kolejnym plusem turbo jest to, że auto jest dużo, ale to dużo cichsze. Teraz moja Delta jest tylko na 2 tłumikach przelotowych bez katalizatora, średnica 2,25 cala i na wolnych obrotach jest dość głośno, ale jak się jedzie i turbo zaczyna pompować wydech się wycisza.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Dlatego zapytałem - co zrobić żeby nie stracić, bo żeby zdobyć to cały wydech muszę wymienić

Użytkownik Romeo Avatar sikor155
    Mieszka w
    łódz(Śródmieście)
    Auto
    AR 155 V6,156 1,8 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Nicolo Zobacz post
    jak wywalisz kata i tłumiki to wyobraź sobie podróż kilkaset kilometrów na wakacje takim autem. masz dość? jesli nie to wyobraź sobie reakcje żony i dzieci. na wszystko trzeba patrzec tak aby plusy nie przysłoniły nam minusów
    nie jest zle.Ja posiadam w mojej v-ce dwie strumienice i rure 2,5 cala i końcowy sportowy.
    Ostatnio edytowane przez sikor155 ; 30-08-2011 o 08:46
    Aktualnie AR 166
    3,0 24v 99
    3,0 24v 04

Były AR 155 1,8 8V 97R
    AR 155 1,8 FORMULA 94
    AR 155 1,8 16V 98R
    AR 155 2,5 TD 97R
    AR 155 2,0 8V
    AR 146 1,4 16V 98R
    AR 146 1,4 BOXER 96R
    AR 156 1,8 16V
    AR 155 2,0 8V

Marcin 89
    Gość

Domyślnie

Witam

U mnie katalizator był w rozsypce i został wycięty i zastąpiony rura i jest ok. Posiadam tez wydech końcowy supersprint i wrażenia akustyczne się prawie wcale nie zmieniły

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 155 V6 - była

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    u mnie nie ma kata i środkowego tłumika od 3 lat i wszystko śmiga. dźwiek jest nieznacznie donośniejszy, moc ciut większa. dodam tylko że auta za mną nie mają przyjemnego zapachu
    Tu sie zgodze, po wywaleniu kata czasem wali bardzo niefajnie, szczegolnie jak jest ciepło
    Moze mam juz wywalony węch przez moja prace w chemikaliach ale to tak troche jak spalenie gazu w LPG śmerdzi

---------- Post added at 16:57 ---------- Previous post was at 16:50 ----------

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    można wywalić kata i środkowy (ten 'trojkątny') ale o ile środkowy nie wpływa za bardzo nie dźwięk o tyle rura albo samo wytłuczenie kata powoduje to nieprzyjemne metaliczne dudnienie. Dlatego powinno tam sie wspawać tłumik przelotowy ale pojemnością zbliżony do kata (na razie nie znalazłem takiego na alle).

Dobry (cichy) tłumik przelotowy powinien rurę perforowaną mieć obwiniętą wełną metalową nierdzewną a dopiero później wszystko potraktowane wygłuszeniem i taki to chyba tylko na zamówienie można zrobić.

Jeździłem trzema 155 bez kata i różnicę widać gołym okiem (mimo że moja miła lepszą komprechę) na korzyść tych bez - lepszy ciąg, lepsza dynamika na wysokich obrotach.
    Faktycznie po wywaleniu wnetrzności kata słychać metaliczny dzwiek, ale to tylko jak sie wchodzi na obroty i wg mnie nie jest to jakos mega szpecące.
    Wydech nie zrobił sie przez to głośniejszy ogólnie .