Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Zawiesznie - nisko siedzi, haczę o progi zwalniające

robaqus
    Gość

Domyślnie Zawiesznie - nisko siedzi, haczę o progi zwalniające

Witam.

Mam pytanko o zawieszenie. Mianowicie czy wasze Alfy siedza tak nisko ze haczycie o progi zwalniajace??

Moja Alfa nie jest ani obnizona ani nic nie bylo robione z zawieszeniem a jak zjezdzam z progu zawsze obetre oslona silnika, lub jak biore prog miedzy kola to zawsze przeszuram. To samo z tylu, tez hacze.

Pytam dlatego ze chcialbym obnizyc troche zawieszenie zeby zniwelowac przerwe miedzy kolem a nadkolem ale jak nie bede mogl jezdzic normalnie to sobie daruje.
    Ostatnio edytowane przez robaqus ; 13-09-2011 o 20:48 Powód: haczyć

Omarek86
    Gość

Domyślnie

Na progach niby nie chacze, ale bardzo ostroznie je pokonuje (na jedynce) ale i tak na serii jest niziutka, bo szuralem juz tylem i przodem w takich miejcach gdzie innymi autami normalnie przejezdzalem, ale podoba mi sie ten zawias

Użytkownik Ogier Avatar Marysn
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    166 2.4JTD, 146ti 2.0 16V, Monterey 3.1TD

Domyślnie

Ja mam sprężyny Jamex -3 cm i jakoś nie haczę o progi ale wolno je przejeżdżam wiadomo zależy też jaki duży próg, natomiast najgorzej to krawężniki przy parkowaniu i zimą uwaga na drodze na bryły lodu z ciężarówek i jak nie odgarnięty śnieg na osiedlowych drogach to szuram całym podwoziem

155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
    166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa.....

Domyślnie

Co do progow jak przejezdzam wolno na jedynce i zwykle nie zachaczam, ale podobnie jak inni najgorsze sa krawezniki przy parkowaniu, czasami przeszuram przod - tyl siedzi duzo wyzej u mnie - czasami np. parkuje tyłem zeby bezpiecznie wjechac.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

postępuje tak jak kolega wyżej z tych samych powodów, choć zdarzy mi się czasem zaszurać o wystającą studzienkę a baaardzo rzadko o próg.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24V Sport-tronic Rok produkcji: 1999

Domyślnie

sprawdź może masz za nisko osłonę silnika , mogla się urwać na którym z zaczepów i zwisa

robaqus
    Gość

Domyślnie

Oslona nie zwisa. Ostatnio zmienialem olej to specjalnie sprawdzilem ta oslone.

Chyba bede musial podjechac na jakis kanal zeby ktos mi tam zajzal.

bober43
    Gość

Domyślnie

nasze alfy mają jeszcze jakąś obejmę na wydechu która działa podczas zaczepienia o nierównośc jak przecinak walący w miske olejową. podczas zimy miałem nieprzyjemność dowiedzieć się o tym fakcie(mam obniżone zawieszenie eibacha). ale jest na to rada ,trzeba tą obejmę wymontować i niebezpieczeństwo będzie mniejsze, a ja tej zimy byłem pierwszy ,ale jakł rzekł majster pewnie nie ostatni(byłem w serwisie firmowym i mechanik na alfach zęby zjadł)

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja większość progów muszę pokonywać w tempie podjeżdżania pod krawężnik. Wydaje mi się kolego że masz wszystko ok, tylko progi w Twojej okolicy są takie. Ja sporo jeżdżę i naprawdę różnie bywa. Ale fakt faktem nie trafiłem progu wyższego niż prześwit. Po prostu jeszcze za szybko je pokonujesz. 166 to miękka i nisko posadzona limuzyna. Trzeba się z tym liczyć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kolaś
    Mieszka w
    OPOLE
    Auto
    Subaru Forester 2.5 230 KM

Domyślnie

Za wysokie progi na Twoje nogi,znaczy sie koła.U mnie na ulicy co jakis czas ktos wyrywa czy odkreca