Czy ktoś wie w którym dokładnie miejscu jest zamocowany drugi koniec wężyka (nr 7 na schemacie)?
Czy ktoś wie w którym dokładnie miejscu jest zamocowany drugi koniec wężyka (nr 7 na schemacie)?
Ostatnio edytowane przez piter ; 02-10-2011 o 11:55
Nikt nie wie?
na dole wchodzi w zbiornik na opasce u góry z reszta wężyków w pompkę do zbiornika ostatnio go wymieniałem u siebie bo się przetarł o zawieszenie. To jest odpowietrzenie zbiornika.
Czy po zdjęciu tej klapki w bagażniku od pompy będzie dostęp do drugiego końca tego węża, czy od spodu auta trzeba szukac?
Muszę sprawdzic ten wąż, bo w czasie tankowania odbija pistolet i trzeba jakieś knify stosowac, żeby auto zatankowac. Przy zbiorniku sprawdzałem połączenie i jest ok, a drugi koniec nie widac gdzie leci, stąd moje pytanie. Czy jest to możliwe, żeby przytkał się ten wąż?
Dzięki za info.
podnosisz auto i z dołu zdejmujesz a potem w bagażniku odkręcasz klapkę pod nią znajdziesz taki twardy przewód, jest on na 1 śrubie przykręcony i na końcu jest uszczelka musisz potem uważać przy zakładaniu żeby jej nie uszkodzić.jak byś wymieniał na nowy to średnica w środku 14mm
Wężyk o którym piszesz służy do odpowietrzenia przedniej części zbiornika przed przetłoczeniem na belkę zawieszenia.Jego zatkanie powoduje niecałkowite napełnienie tej właśnie części zbiornika. Wchodzi około 5l mniej paliwa.Nie ma ten wężyk żadnego wpływu na odpowietrzenie wlewu zbiornika.
Starsze typy(jak na Twoim rysunku) nie miały odpowietrzenia wlewu i były skazane na ekwilibrystykę przy tankowaniu.
W Twoim autku powinien być bak z linka poniżej i ewentualnie przytkane wężyki 10,11.
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...&DRW_NUM=2%7C0
Ostatnio edytowane przez stara.plesn ; 07-10-2011 o 12:07
Dzięki z linka, nie wiedziałem że są różne wersje tej instalacji przy baku. Tylko kurcze ściągałem koło i nadkole, żeby tam zajrzec i nie zauważyłem przy wlewie żadnych dodatkowych wężyków, ale sprawdzę jeszcze raz, bo już sam nie jestem pewien. Ten z nr 7 o którym piszesz występuje, bo sprawdzałem.
Auto zawsze tankuję do pełna i nawet na początku tankowania przy pustym baku pistolet odbija, na kilku stacjach sprawdzałem i zawsze to samo. Kiedyś takiego problemu nie miałem z tankowaniem, dlatego dziwne to jest.
Wymieniałem ostatnio koła i zdjąłem jeszcze raz nadkole, żeby dokładnie obejrzec wlew po drugiej stronie. Nie ma u mnie przy wlewie wężyków odpowietrzających, czyli jest tylko ten jeden od zbiornika do pompy.
Skończyły mi się pomysły![]()