Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Uszkodzony wskaźnik temperatury?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS

Domyślnie Uszkodzony wskaźnik temperatury?

Cześć wszystkim,

Mam od "nowości" problem z temperaturą silnika w mojej Alfie. Podczas normalnej jazdy w trasie temperatura na wyświetlaczu jest między 85-90 stopni, czyli w normie, ale jak tylko stanę w korku, natychmiast rośnie. Zazwyczaj dochodzi do 110 stopni i wówczas załącza się wentylarot i zbija ją, ale do jakiś 95 stopni i sytuacja się powtarza. Mechanik po podłączeniu do kompa stwierdził, że wyświetlacz w kabinie przekłamuje, a komputer pokazuje temperatury w normie. Po tej "uspakajającej" informacji zacząłem ignorować te wskazania.. do czasu. Ostatnio utkąłem w sporym korku i temperatura podskoczyła do 130 stopni i po chwili nastąpiło odcięcie gazu. Mogłem się jedynie stoczyć na bok na sprzęgle i odczekać chwilę. Jak korek trochę się rozładował, odpaliłem auto i wentylator załączył się i zbił temperaturę znów do około 95-100 stopni. Dodam jeszcze, że zauważyłem niewielkie ubytki płynu chłodniczego(od poziomu max do min na jakieś 800km).

syfon
    Gość

Domyślnie

Wskazania termometru pokładowego dosyc często różnią się od tych z kompa. Ale to że temp doszła aż do 130 normalne na pewno nie jest. Tym bardziej że skutkowało to unieruchomieniem pojazdu. Teraz warto sprawdzić czy ECU zapisało jakieś błędy. Do tego przejażdżka z włączonym kompem i sprawdzenie jakie masz rozbieżności. Ale chyba czujnik temperatury na termostacie bym wymienił.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

Może pompa wody?

Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS

Domyślnie

Pompa wody odpada. Nie dalej jak 3 tys. kilometrów temu wymieniałem rozrząd i pompę i niestety nie pomogło. Cóż, skłaniałbym się ku temu czujnikowi, ale najpierw chyba zakupię sobie interfejs i zobaczymy, czy wskaźnik faktycznie przekłamuje.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    MPK

Domyślnie

Nawet jak wskaznik przeklamuje, to przeciez nie on odpowiada za unieruchomienie pojazdu (no na logike byloby to bez sensu), tylko czujnik temperatury. Jak uzna, ze jest za cieplo to stara sie ratowac silnik niezaleznie od wskazan zegarowych w kabinie. Inaczej dochodziloby do sytuacji, ze psujac wskaznik w kabinie jestes w stanie przegrzac silnik bo mechanizm obronny przestaje wtedy dzialac.

Bari
    Gość

Domyślnie

Regularne ubytki płynu chłodniczego i wzrastająca temperatura ponad norme wskazują na uszczelkę pod głowicą.

Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS

Domyślnie

W lipcu po zakupie bylem u mechanika i wykluczyl UPG. Co ciekawe doszedl nowy objaw. Jak dluzej postoje w korku i temperatura przekroczy 100 stopni, wowczas co kilkanascie sekund nastepuja gwaltowne jednorazowe spadki obrotow do okolo 400-500, tak ze samochod prawie gasnie. Czy to moze byc powiazane?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał kacprzak3 Zobacz post
    Jak dluzej postoje w korku i temperatura przekroczy 100 stopni, wowczas co kilkanascie sekund nastepuja gwaltowne jednorazowe spadki obrotow do okolo 400-500, tak ze samochod prawie gasnie. Czy to moze byc powiazane?
    Spadek napięcia spowodowany załączeniem się wentylatorów. No ale nie powinno być aż takiego spadku obrotów.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

a kontrolka czerwona od tem. sie nie zapala

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

a ECU skąd bierze odczyt temp, bo na termostacie jest tylko jeden czujnik, w poprzednim aucie mondeo mialem dwa jeden dawał odczyt do srodka na wskaźnik a drugi do kompa