Witam was. Mam krótkie pytanie. Niedawno kupiłem alfe 147 i nie wiem kiedy mam wymienić w niej olej. Czy w alfie jest jakis komunikat/ kontrolka, która zapala sie po przejechaniu określonej liczby kilometrów>?
Witam was. Mam krótkie pytanie. Niedawno kupiłem alfe 147 i nie wiem kiedy mam wymienić w niej olej. Czy w alfie jest jakis komunikat/ kontrolka, która zapala sie po przejechaniu określonej liczby kilometrów>?
Wymien jak najszybciej potem co 15tys km
no okej, tylko czy samochód sygnalizuje mi jakimś komunikatem wymiane oleju?
Raczej nie. Jeśli masz wielofunkcyjny wyświetlacz, to pokazuje Ci jedynie komunikat o zbliżającym się przeglądzie (2000km przed planowanym terminem, powtarzane co 200km). W kwestii oleju patrz więc na przebieg i tyle.
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
pytanie czy kolega ma diesla czy benzynę. Jeśli TSa to warto co 10 tyś wymieniać.
Instrukcja prawdę ci powie (chyba).
Jeśli nie masz wystarczy pobrać i poczytać.
Moja Bella
krzymax , jak nie wiesz kiedy był zmieniany to nie warto czekać..
Teoretycznie w komputerze jest jakieś info SERVICE i jaki był "teoretycznie" olej.
U mnie np. jest tam wpisane Selenia WR i jak kupiłem auto to miało wbity przebieg ok 42 tys. Teraz mam chyba 16 a już 3 razy od tego czasu wymieniłem olej...
Od tego CO ILE, zależy jaki silnik, jaki olej i jaki kierowca...
Ja zmieniam co 8-10 tys. razem z wszystkimi filtrami. U ojca co 15 tys. ale on "inaczej" jeździ.
krzymax
przy kupnie auta nowego, podstawa jest żeby wymienić oleje filtry i oczywiście rozrząd.
A powiedz mi frytki robisz non stop na tym samym oleju czy co jaki czas wymieniasz, bo życzę powodzenia jak na starym oleju sobie frytki zrobisz
Wymieniaj jak najszybciej jak koledzy radzą i będziesz miał spokój, olej wymienia się co roku albo co 10-15 tys kilometrów bo traci swoją gęstość i właściwości.
A tym bardziej przed zimą jak nie chcesz mieć niespodzianek;>