Mam dokładnie to samo w 1.6 120 KM.
Wymiana termostatu pomaga?
Mam dokładnie to samo w 1.6 120 KM.
Wymiana termostatu pomaga?
jeżeli to on jest winny to tak
pozostaje jeszcze kwestia niezbyt precyzyjnych wskazań zegarów w kabinie
najlepiej sprawdzić by było za pomocą kompa rzeczywistą temp i porównać z tą ze wskaźnika
no i sam czujnik - on też może "się popsuć " i wskazania będą złe podczas gdy faktyczna temp będzie ok
tak się robiło jak temp rosła niepokojąco ( miałem tak daaawno temu w polonezie gdy w trasie niestety mały zonk bo temp cieczy rosła za bardzo to nawiew full ciepły i troszkę tego ciepła się zabierało do kabiny - niestety latem to miałem i trzeba było cierpieć ... )
sprostowanie : temp cieczy chłodzącej - nie temp silnika :-)
A jak to sprawdzic bo ma ten sam problem co poprzednicy w lato grzala sie wolno ale do 90 dochodzila spokojnie a teraz jak tempreatura za oknem ponizej 10 to z ledwoscia nagrzewa sie do 80. W zeszla zime juz to zaobserwowalem ( właczylem silnik i zostawilem go na jalowym biegu na 30 min i temperatura dotarla ledwo do 70 ) a co najciekawsze na serwisie alfy powiedzieli mi ze to normalne nie jestem jakims super znawca ale pare aut juz mialem i troche przy nich robilem, tylko jezeli chodzi podpinanie kompa do auta to jeszcze tego nie robilem. Pewnie trzeba jakis kabel ? nie wiem jaki i program? tez nie wiem jaki , dlatego prosze o pomoc bo chetnie zrobilbym to sam w garazu tylko potrzebuje jakis wskazowek.
poczytaj na forum o diagniostyce
kabel :
albo viaken ( allegro )
albo pmfactory ( allegro - powołać się na forum i 10% rabat )
oba koszt. poniżej 50zł
program - też kilka opsiów na forum ( FES , alfadiag , i jeszcze inne )
do sprawdzenia temp wystarczy nawet FES ( Fiat Ecu Scan ) w wersji demo
albo :
kontakt z forumowiczem z okolicy z laptopem i kablem i też podepnie
Można też łopatologicznie chociaż to mało precyzyjne.
Odpalasz zimne auto , jedną łapę kładziesz na gruby wąż , który dochodzi do chłodnicy ,
drugą łapę na jakiś cieńszy z małego obiegu może być od nagrzewnicy i czekasz aż się nagrzeje .
W miarę poprawnie jest wtedy gdy mały się zrobi tak gorący aż go utrzymać nie można a gruby jeszcze zimny.
No gruby później też powinien się zrobić ciepły ale znacznie później
Ostatnio edytowane przez Dariusz156 ; 18-10-2011 o 10:45
Moja Bella
Te wskaźniki temperatury w Alfach to niezłe dowcipnisie. U mnie jest tak, że samochód, owszem, nagrzewa się do 90 bardzo szybko, ale później temperatura sobie lata w przedziale 90-70 w jedną i w drugą. Zwykle w korku jest 90, a jak jadę szybciej najpierw spada na jakiś czas do 70-80, a później wraca na 90 i tak w kółko. Termostat sprawdzany - jest sprawny, więc wygląda na to, że sam wskaźnik wariuje.
Ostatnio edytowane przez sebott ; 23-10-2011 o 21:42
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
ktora znow w FES jest oznaczone jako "temperatura wody"
a do tego jest jeszcze "temperatura wody AD/C" w voltach, nie wiem do czego sluzy zgaduje, ze to jakies napiecie do czujnika jesli jest za male wywali nam w FES blad ?
sory za OT jesli chodzi o inne parametry temperatur
"temperatura powietrza" i "temperatura powietrza (turbo)" - drugi to temperatura powietrza przeplywajacego przez turbine ? a pierwszy ?
w ktorym miejscu sa czujniki?
ok wiec wymienie termostatjakiej marki ten sprzet Panowie polecacie ?
byle nie VERNET
w TS na dwa kupione dwa są do du.y
do pierwszego otwarcia(nagrzania silnika) trzyma na wskaźniku i na kompie do ok 89st
nie ma w nim czegoś takiego jak początek otwarcia, jest pełne otwarcie, to pierwsze a później się nie domyka i trzyma 80st, w zależności od tego czy miasto czy trasa. w trasie spada do ok 75st a w mieście już lepiej (korki itp)
Wszędzie na alledrogo pełno tego Vernet i cena okolo 80-100zł,
jeśli nie ten to jaki?
Alfa Romeo ASO mówi 250 zł za termostat to 2,5 razy drożej... jest 2,5 razy lepszy?