A ja mam pytanie po jakim czasie silnik nagrzewa wam sie do 90stopni? Bo ja po rzejechaniu 20km mam jakies 70stopni. Czy to dobrze czy przez ten dystans powinien sie juz nagrzac do tych 90? Nawiew jak sobie ustawie na 16,5 to grzeje mi cieplym powietrzem, dopiero jak przekrece na max i z powrotem na 16,5 to wieje mi chlodniejszym. Moze mi ktos powiedziec czy to nie jest czasami wina termostatu?
Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani
Zapewne termostat (w kwestii wolnego nagrzewania się silnika). Mi przy tych temperaturach (ok. 5 stopni) jak wyjadę z garażu (a tam jest te kilka stopni więcej niż na zewnątrz), łapie 90 po 3-4 kilometrach. 20 to zdecydowanie za dużo.
Ostatnio edytowane przez sebott ; 23-10-2011 o 19:02
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
no 20 KM to baardzo dużo i powinno już teoretycznie być 90 st i wiać ciepłym powietrzem ...
U mojego ojca ( Golf TDI AJM ) 90 st. jest po przejechaniu 5-7 km i równo trzyma bez wahań... i mnie niestety też silnik się niedogrzewa ;/
Kurcze znowu wydatekpodepne go jeszcze pod FESa i sprawdze temperature
Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani
Pytanie do posiadaczy 147 1.9jtd (115), czy jak mamy na dworze taką temp jak teraz, tj. ~7*C nagrzewa się Wam alfa równo do 90*C i idealnie trzyma temp? Bo nie wiem czy mam padnięty termostat, czy nie, ale zatrzymuje się 1 kreskę przed 90.
Pozdrawiam
dopinam się do pytania.
Ostatnia trasa - samochód wyjechał z garażu (~18*C) trasa 20km (około 30minut) i wskaźnik nie doszedł do 90*C, cały czas było w położeniu godziny 7-8
Czy tak ma być, czy silnik jednak dogrzewa się za wolno?
Ostatnio edytowane przez go_west ; 24-10-2011 o 13:19
U mnie w trasie właśnie trochę powyżej tej kreski przed 90 a gdy jadę w korku, to rośnie pod 90 mniej więcej.
To by mogło znaczyć że termostat nie jest do końca sprawny - przy jeździe w trasie ciecz w chłodnicy jest chłodzona pędem powietrza i ochładza silnik, a termostat powinien wtedy się przymknąć i dostosować otwarcie dużego obiegu do tych warunków, żeby cały czas utrzymywać temperaturę 90 na wskaźniku
O ile to 90 to rzeczywiście jedyna poprawna opcja na wskaźniku (?) Czy instrukcja coś o tym mówi? Pominąłem to kiedy ją czytałem?
W Fordzie Focusie wskaźnik bardzo szybko rośnie i później zatrzymuje się w jednym miejscu i bez względu na warunki drogowe cały czas stoi w jednym położeniu. W Skodzie Felici wskazówka dochodzi do optymalnego położenia szybko i tam zostaje, chyba że stoi się w korku to zaczyna rosnąć, ale późniejsza trasa schładza wszystko i z powrotem wskazówka cofa się do optymalnego położenia (margines wskazania jest tylko 'w górę')
Zmierzam do tego że co samochód to inna filozofia, pytanie tylko jak powinno być w Alfie? (u mnie j.w - powolne ruch w górę, brak osiągania 90*)