zamówiłem już szkotki druciane do wiertarki , wszystko to oczyszczę z rdzy i pomaluję BITEXem( 3 l wystrczy ? ) i mam nadzieję że to wystarczy na jakiś czas ? , macie jeszce jakieś pomysły co do wymian po 100 tys KM ?
zamówiłem już szkotki druciane do wiertarki , wszystko to oczyszczę z rdzy i pomaluję BITEXem( 3 l wystrczy ? ) i mam nadzieję że to wystarczy na jakiś czas ? , macie jeszce jakieś pomysły co do wymian po 100 tys KM ?
Jakieś dwa tygodnie temu robiłem remont auta, przebieg 115000km.
Zrobiłem:
-Pospawałem dziury i wymalowałem całe auto od dołu
-wymieniłem belke mocujacą wahacze(sanki), byla pordzewiala, a bezpieczeństwo sie liczy
-wahacze przód
-końcówki stabilizatora
-klocki hamuclowe
-zregenerowana zaciski hamulcowe (polecam zestawy naprawcze, koszt ok 20zł)
-nowy, kompletny rozrząd + pompa wody
-pompa wspomagania
-olej + filtr
-płyn chłodniczy
-zregenrowany wariator
-nowe reflektory przód
-nowe świece
-nowe kable WN
-filtr powietrza(stożek)
-czyszczona przepustnica + krokowiec
-zbiornik płynu wyrównawczego
-adaptacja parametrów kompa
Auto prawie jak nowe, gdyby tylko te obroty nie falowały. A czasem falują. na wolnych.
proponuję zainteresować się też przewodami hamulcowymi bo na jednym foto widać że są w strasznym stanie !! dla tego piszę o tym bo w mojej 146 z 97roku ostatnio został mi pedał w podłodze a płyn poszedł w glebę. miałem strasznie skorodowane wężyki więc polecam się tym zainteresować.
chcesz zrobić porządnie to musisz zdjąć wydech i zbiornik paliwa bo ze zdjęć wcale nie jest tak dobrze bo masz już ogniska, które jak przejedziesz szlifierą to będzie dziura.
kup sobie brunox epoxy, corinę, chlorokauczuk, bolla do podwozi na pędzel.
W miejscach gdzie nie da się doczyścić rdzy do końca najpierw dajesz brunoxa a później cała resztę w kolejności jak napisałem. Jak masz czystą blachę zaczynasz od coriny.
Polecam jeszcze fosol ale to jest kwas do wytrawiania rdzy, który później trzeba zmyć wodą bo inaczej będzie żarło blachę więc lepiej sobie poćwiczyć na jakimś płacie blachy a nie od razu na aucie.
Wszystko co wcześniej było napisane o zabezpieczaniu to prowizorka teoretyków.
Nie sądzę, aby moje uwagi odnośnie konserwacji były prowizorką. Blacha podwozia w 146 jest cienka jak rozciągnięta moszna na jajach i trzeba uważać przy traktowaniu jej różnymi odrdzewiaczami. Im mniej chemii użyjesz tym lepiej. Ciekawe jak przeżyje ocynk przez to twoje odrdzewianie. Pomyślałeś o tym? Najlepiej wg. mnie jak i po prostu czystego rozsądku, jest zeskrobać rdze druciakiem, czymkolwiek - byle zrobić to dokładnie. Następnie dobrą farbą w stylu hameraid, a następnie czymś w stylu BITEX. Nie ma szans by zżarło Ci podłogę po takim zabiegu. Oczywiście jeżeli są miejsca sparciałe, to nie ma szans - trzeba dospawać blachę. Jeżeli jesteś z Warszawy-okolic to wpadnij do mnie na kanał do garażu, to za browara mogę Ci pospawać migomatem. No problem. Mam też jeszcze blokady wałków rozrządu i czujnik najwyższego punku tłoka, więc gdybyś chciał zaoszczędzić jakies 250zł na wymianie rozrządu to mogę ci pożyczyć.
Ostatnio edytowane przez dymek1000 ; 25-10-2011 o 12:53
czyszczona przepustnica + krokowiec , o co z tym biega , i jaki jest koszt przeczyszczenia ? tzn wiem że w przepustnicy chyba zbiera się jakiś muł i obroty falują jeśli się nie mylę.
Po prostu zdejmujesz przepustnice(a najlepiej cały układ dolotowy) i czyścisz. A silnik krokowy to takie czarne pudełeczko przykręcone do przepustnicy, reguluje obroty jałowe. W twojej alfie prosto się go czyści i nie ma z tym problemu, więc nawet jak nie bardzo kumasz baze to dasz radę. U mnie dziada trzeba praktycznie ciąć, operacja jest dosyć trudna i grozi uszkodzeniem krokowca. A do mojej belli kosztuje 500zł. Do twojej chyba jest dużo tańszy. Tak mi się wydaje, bo nie widziałem dokładnie co masz pod maską.
Moja Alfka też nie ma ocynku na podłodze.
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 01-11-2011 o 22:03 Powód: usunełem to czego tu nie powinno być
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
wymieniałem jeszcze termostat , ale musze jeszcze wyczyścic przepustnice + silnik krokowy. W najbliższym czasie wezmę się za podwozie