Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Uszczelka pod głowicą - prośba o potwierdzenie -bądź nie :)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156. 2.4JTD mjet '04 berlina

Question Uszczelka pod głowicą - prośba o potwierdzenie -bądź nie :)

Witam kolegów,

Ubawa mi bardzo powoli płyn chłodniczy (schodzi poniżej minimum, ale nie znika, stan utrzymuje się tak 1-2cm poniżej minimum).
    Postanowiłem uzupełnić stan, po dolaniu, na drugi dzień okazało się że płyn znowu poniżej minimum, za to przybyło mi 1 kreske oleju (miałem 2 poprzedniego dnia) popatrzylem na bagnet rzeczywiscie jest połowa stanu a tydzień temu było mniej - chociaż wydaje mi się, że teraz mogłem sprawdzać na płaskim...wtedy nie).
    Przed oddaniem do warsztatu chciałbym sie upewnić jeszcze tutaj
    Sporo poczytałem o objawach padającej uszczelki pod głowicą, moje obserwacje:
    - Korek oleju czarny, trochę oleju jedynie widać na korku.
    - bulgotania w zbiorniku nie zaobserwowałem - do zbiorniczka dostaje sie przez tą górną rurkę płyn, ale to chyba normalne?
    - bagnet też czarny - olej pachnie jedynie przepracowanym olejem,
    - nie kopci na biało
    - auto nie grzeje się, utrzymuje się stała temperatura
    - jak było tak -2st to już cięzko odpalal - ale to moze byc równie dobrze moj 7letni akumulator.
    - w zbiorniczku zadnych nieczystosci nie zaobserwowalem, ale po pracy przyjze sie jeszcze raz

Wyczytałem jeszce że często węże do chłodnicy robią się twarde, tego jeszcze nie sprawdziem.

Tak że nie jestem pewien w końcu, zbierać kase na wymianę, czy szukać dalej przyczyn?

Dzięki z góry.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

jak silnik jest zgrzany (ale tow dzień sprawdź nie w nocy) wyjmij bagnet i zobacz czy się czasem para z jego otworu nie wydobywa, jeśli jest to raczej uszczelka.
    Wyciek jest dość mały może gdzieś układ jest nieszczelny?? Kolo termostatu czy gdzie indziej
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja jestem obecnie po wymianie chłodnicy,nagrzewnicy,węża do chłodnicy,ponieważ płyn gdzieś znikał okazało się ze to nagrzewnica puszcza,ale i chłodnica była kiepska,wsadź głęboko rękę ,od strony pasażera po lewej środkowej części,na samym dole powinieneś wyczuć przynajmniej jedna rurkę od nagrzewnicy,pod nią jest takie plastikowe korytko,obudowa nagrzewnicy,jeśli jest tam mokro to już wiesz co to oznacza,ja po wymianie opisanych części mam znowu zajeb... zbiorniczek wyrównawczy,który wcześniej skrupulatnie wymyłem,brak jakich kolwiek objawów żeby uszczelka mogła paść ,prócz tego brudnego zbiorniczka,na rantach znów porobił się syf,po włożeniu palca w zbiorniczek pozostaje mała biała maź,a kolor płynu/prestone /był zielonkawy a teraz jest lekko zółty,podobno można w warsztacie sprawdzić to jakimś przyrządem do wykrywania oleju w płynie,jeśli padła mi uszczelka to ja już pier.... ten samochód,nie wiem ale przed założeniem nowej chłodnicy to chyba sie jej niczym nie płuka

M&M
    Gość

Domyślnie

a nie prościej-taniej sprawdzić ciśnienie na cylindrach i też będzie wszystko jasne

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał M&M Zobacz post
    a nie prościej-taniej sprawdzić ciśnienie na cylindrach i też będzie wszystko jasne
    Nie koniecznie musi być jasne. Spadek ciśnienia w cylindrze/cylindrach występuje przy dużym uszkodzeniu uszczelki i połączone jest to z ewidentnym "dymieniem" silnika podczas pracy i specyficznym - słodkawym zapachem spalin. Pomiar ciśnienia jest zbędny, bo i tak trzeba zdjąć głowicę. Przed kosztownym zdjęciem głowicy warto sprawdzić szczelność wymiennika woda-olej czyli tzw chłodnicy oleju

M&M
    Gość

Domyślnie

nie zgodzę się z tobą szczególnie w dieslu gdzie ciśnienie jest duże i będzie uciekało przy jakieś nieszczelności. Sprawdzić jakie powinny być wartości min-max i musi sie mieścić

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

no i hu.,okazuje się ze jak na moje oko /a jedno mam dobre/ze szlak trafił uszczelkę ,w zbiorniczku syf ,pierwsza oznaka,druga dymienie na biało fakt ze krótko,w poniedziałek jadę na ten test ze zbiorniczkiem,powiedzcie ile może mniej więcej kosztować czarny scenariusz tej zabawy,/wygląda na to ze mam takiego pecha ze hu.,już wszystko wymieniłem co jest problemem na forum,alfy szukałem około roku trafił się sport pack,serwisowany,jedynym mankamentem była przednia szyba ze nie alfy tylko pilinkton nie oryginał,jak pierdol.. to auto wjeba... od ciula kasy,fakt ze jak na nią patrze to jest piękniejsza od mojej kobity,okazało się ze jej km czyli 107.000 był oryginalny,a znajomy powiedział ze auto kupuje się w przedziale km,50.000 bo prawie nówka lub 150.000 bo już co miało zostać wymienione już zostało zrobione,miał racje

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Jeżeli płynu ubywa a oleju przybywa to chyba jasne , a jak jesteś niepewny pomiaru to powtórz i tyle!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał borsukmax Zobacz post
    zbiorniczek wyrównawczy,który wcześniej skrupulatnie wymyłem,brak jakich kolwiek objawów żeby uszczelka mogła paść ,prócz tego brudnego zbiorniczka,na rantach znów porobił się syf,po włożeniu palca w zbiorniczek pozostaje mała biała maź,a kolor płynu/prestone /był zielonkawy a teraz jest lekko zółty,podobno można w warsztacie sprawdzić to jakimś przyrządem do wykrywania oleju w płynie,jeśli padła mi uszczelka to ja już pier.... ten samochód,nie wiem ale przed założeniem nowej chłodnicy to chyba sie jej niczym nie płuka
    Płukać może i nie trzeba ale potem nie powinno się dziwić że jakieś badziewie pływa w zbiorniku wyrównawczym.
    Wypłukałeś teraz z chłodnicy cały syf poprodukcyjny.
    Moja Bella

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156. 2.4JTD mjet '04 berlina

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    jak silnik jest zgrzany (ale tow dzień sprawdź nie w nocy) wyjmij bagnet i zobacz czy się czasem para z jego otworu nie wydobywa, jeśli jest to raczej uszczelka.Wyciek jest dość mały może gdzieś układ jest nieszczelny?? Kolo termostatu czy gdzie indziej
    na rozgrzanym silniku sprawdziłem, po wyjęciu bagnetu nic nie paruje. Trochę parowalo po odkreceniu wlewu oleju- ale to chyba normalne. Przy odkreconym korku i uruchomionym silniku nic nie chlapie, jak zatkalem wlew reka, tez czysta.Ale chyba pojadę i tak na diagnozę bo wydaje mi się ze tego oleju "przybyło".No i też trochę się zaczynam wkurzać na moja Alfe. Kupiłem w lipcu, już wymieniłem wahacz-czego się spodziewałem, oba przeguby wewnętrzne, łożysko prawe, szykuje się uszczelka i na teście wyszło ze aku ma połowę swojej pojemnosci... Następne w kolejce to rozrząd. Co trzeba wymienić przy okazji wymiany uszczelki głowicy? Uszczelki kolektorow, uszczelke pokrywy zaworow, uszczelniacze zaworow,szpilki? Coś pominalem, ach no i orientuje się ktoś ile to będzie kosztowało dla 2.4 20V?