Strona 6 z 52 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

właśnie dziwiło mnie że jeszcze tu nic nie napisałeś bo widziałem Twoje posty odnośnie tego czujnika ale w innym temacie
    opcja jest taka że to z tego czujnika idzie prędkość do licznika, ale tak jest w innych autach
    w alfie ma być to czujnik abs w kole.... tak wyczytałem, ale czy tak jest ?

edit:
    silnik nie uruchamiany od 9:00
    czujnik położenia wału / prędkości obrotowej silnika pokazał 922 Ohm
    jak to się wam widzi ?

na ciepłym muszę poczekać do wieczora bo pracuje i jeżdżę innymi autkami
    Ostatnio edytowane przez zaviaseq ; 03-11-2011 o 12:23

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    silnik nie uruchamiany od 9:00
    czujnik położenia wału / prędkości obrotowej silnika pokazał 922 Ohm
    jak to się wam widzi ?
    na ciepłym muszę poczekać do wieczora bo pracuje i jeżdżę innymi autkami
    wg autodaty jest uszkodzony, granica to 850-870 Ohm, i nie piszą nic o temperaturze, zobaczymy co motofan zdziała wg mnie falowanie zniknie oby

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Jutro rano wstawiam do mechanika auto na wymianę czujnika i powiem czy zaskutkowało. Pytanie tyko czy trzeba robić reset, ale raczej nie.

---------- Post added at 20:10 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

To jeśli wg autodaty ta granica 850-870 bez względu czy zimny czy rozgrzany to mój czujnik grubo przechodzi sam siebie.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

a ja na ciepłym nie mam jak sprawdzić bo gdzieś posiałem miernik... akurat dziś w innym aucie był problem z aku i tak latałem z nim od prostownika do auta i wsiąkł

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Jutro rano wstawiam do mechanika auto na wymianę czujnika i powiem czy zaskutkowało. Pytanie tyko czy trzeba robić reset, ale raczej nie.

---------- Post added at 20:10 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

To jeśli wg autodaty ta granica 850-870 bez względu czy zimny czy rozgrzany to mój czujnik grubo przechodzi sam siebie.
    no tak by wynikało, temperatura się zwiększa i czujnik traci normę, czekamy na potwierdzenie teorii
    czemu sam nie wymieniasz czujnika? z tego co kojarze to wystarczy odpiąć dolot i da się tam dojść do tyłu silnika i tam jest jedna śruba trzymająca czujnik
    resetu raczej nie trzeba robić, komputer odczytuje dynamicznie dane z tego sensora

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

wujek google:
    "....W elektronicznych systemach sterowania silnikiem spalinowym informacje o prędkości obrotowej i chwilowym położeniu wału korbowego uzyskuje się na podstawie sygnału z tego samego czujnika. Informacje te wykorzystywane są przez system sterowania głównie do sterowania kątem zapłonu i przebiegiem wtrysku paliwa. Ponadto sygnał prędkości obrotowej wykorzystywany jest w takich funkcjach sterujących jak stabilizacja pracy na biegu jałowym, usuwanie par paliwa ze zbiornika, sterowanie działaniem kolektora dolotowego o zmiennej długości, określenie pracy zmiennych faz rozrządu czy też aktywizacja wtrysku dodatkowego powietrza do kolektora wylotowego. Układ pomiarowy musi zatem charakteryzować się dokładnością, niezawodnością i trwałością......."
    pozostaje 3mać kciuki za udany test, ale i tak nie odebrał bym sobie tej przyjemności i wymienił bym to sam

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Hehe ostatnia przyjemność wymiany krokowego silnika kosztowała mnie ponad 600 zł z uwagi na mój błąd w złożeniu wtyczek do ECU (zagięcie PINa), nie wiem po prostu moja głupota. Jeśli chodzi o czujnik położenia wału, wiem że to nic trudnego, ale skoro mechanik i tak ma wymieniać chłodnicę, więc może zrobić przy okazji i to.

Zaviaseq chwała ci za znalezienie tych danych!!! Jeśli by się okazało że faktycznie to wina czujnika, to rozwiązało by problem falowania obrotów, wysokiego czasu wtrysków, dmuchaniem z baku (choć ostatnio brak) etc...
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Informacje te wykorzystywane są przez system sterowania głównie do sterowania kątem zapłonu i przebiegiem wtrysku paliwa. Ponadto sygnał prędkości obrotowej wykorzystywany jest w takich funkcjach sterujących jak stabilizacja pracy na biegu jałowym, usuwanie par paliwa ze zbiornika, sterowanie działaniem kolektora dolotowego o zmiennej długości, określenie pracy zmiennych faz rozrządu

Czyli:
    1) kąt zapłonu i przebieg wtrysku paliwa- zauważyłem w AD że czasy wtrysków zmieniają się proporcjonalnie do zmiany kąta zapłonu, to by się zgadzało
    2) stabilizacja na biegu jałowym- popularny nasz problem przy dojeżdżaniu, to także by rozwiązało ten problem
    3) usuwanie par paliwa ze zbiornika- również częsty problem dmuchania przy odkręceniu korka
    4) sterowanie działaniem kolektora dolotowego o zmiennej długości- popularna "grucha" przy kolektorze, mamy takie kolektory więc także by się zgadzało
    5) określenie pracy zmiennych faz rozrządu- wariator i brak mocy (dziury w obrotach) także by się zgadzało
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 03-11-2011 o 22:00 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

u mnie tak samo
    nie jestem mechanikiem czy też wyuczonym elektrykiem a żałuję że się nie uczyłem w którymś z tych kierunków
    tak czy siak nasze objawy są książkowym przykładem zużytego/popsutego czujnika położenia wału korbowego
    u mnie z baku wali oparami jak głupi
    falowanie co prawda sporadyczne ale jest
    czas wtrysku mam w normie ale alfinka pali już co raz to więcej
    no i dziury w przyśpieszeniu a wymieniałem świece, fajki (przewody i cewki bez przebić), sonda ori, przepływka ori, silniczki krokowe mam 3 i 2 przepustnice hehe, usunięty kat, stożek w ori puszce K&N bez rezonatora i pipy , 2 alternatory, masy to za 20 lat będą nawet przewodzić, tak samo + z altka przez rozrusznik do aku, wszystkie objemki (nawet na kolektorze) mam skręcane
    jak to piszę to się sam śmieje co ja za głupoty nakupowałem hehe