Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Temat: Prośba o sprawdzenie parametrów

Kondi
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Zrobiłem logi wg instrukcji. Mam duże spalanie i błąd P1238 (zbyt niski sygnał), wyskakuje mi MCSF i po skasowaniu znów powraca. Jest cały czas. Zauważam jednak pewną prawidłowość (tak mi się wydaję) w występowaniu tego błędu, a mianowicie w zimę i teraz ja się zrobiło chłodno były przymrozki - wywaliło mi błąd i nie mogę go skasować. Na wiosnę i w lato błędu nie ma, przynajmniej nie mam MCSF bo interfejsy kupiłem niedawno i nie wiem czy był w pamięci wcześniej. W tamtym roku przez całą zimę go miałem a zniknął przy zmianie opon na letnie Teraz od nowa się zaczyna...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ad 1 zimny silnik.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	108.1 KB
ID:	37888   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ad 2.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	101.0 KB
ID:	37889   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ad 3.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	95.8 KB
ID:	37890   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ad 1 ciepły silnik.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	106.4 KB
ID:	37887  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez Kondi ; 31-10-2011 o 11:47

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

u mnie temat zbyt duzego spalania mozna uznac za zakonczony

powodem byl....... ale o tym w dalszym watku

kazdy kto bedzie miec podobny problem powinien przesledzic ten temat

Zaczelo sie od zbyt duzego spalania rzedu 10 litrow w miescie i 7 w trasie, sprawdzalem przeplywki 3 sztuki, zawsze bylo to samo co dziwne dalej smigam na oryginale boscha z 2001 roku - 170 tys przejechane i sie okazuje ze jest dobra, temat dalej rozwijalem i EGR i tutaj zero roznicy w dawkach zalepiony czy nie to samo (ostatecznie chyba jednak go zaslepie), potem byl overboost - tez dobry, turbina - pompuje dobrze, wszystkie inne parametry sa w porzadku, dawki byly dalej za duze i tutaj musze powiiedziec ze dawki na wolnych obrotach duzo juz mowia o spalaniu i wtryskach, rozgrzany silnik powinno byc 3-6 i nie wiecej, ostatecznie zrobilem probe przelewowa i wyszlo ze jeden wtrysk lał - ostatni przelewal 3 razy wiecej nie poprzednie, chcialem jechac na regeneracje - a tu drogo, tutaj nie wykrecali wtryskow tylko chcieli od razu wykrecone, postanowilem ze kupie jakis wtrysk na allegro i zobacze jaka bedzie reakcja, wykrecilem wymienilem, sprawdzam dawki - widac roznice od razu , przy 40 stopniach temp silnika bylo cos okolo 6mg/i i spadalo w dol, poprzednio mialem cos okolo 9-11, pierwsza jazda i tesotwanie wiekszy power odczuwa sie przy wciskaniu gazu wciskanie w fotel, wczesniej tego nie bylo i teraz jazda trasa Walcz-Człuchów-Chojnice-Koscierzyna-Gdansk spalil jakies 12-13 litrow co dalo przy 220 km jakies 6 litrow na 100 co moim zdaniem jest spalaniem optymalnym dla tego silnika, komp srednie spalanko pokazal po tej trasie 5.9-6.0 l/100 km, czyli jednoznacznie u mnie problemem byl wtrysk ktory podmienilem na taki z allegro za 120 zyla, moze pozniej ten swoj podesle na czyszczenie i ponownie go wloze
    Co dziwne wtrrysk na 170 tys przebiegu wygladal na idealny z zewnatrz, zero korozji na rozpylaczu, zero przeciekow na podkladce miedzianej tylko ten przelew
    wymiana wtrysku dala wieksza moc, auto juz tak nie zamula, okolo 2-3 tys obrotow juz jest wciskanie w fotel co jest typowa rzecza dla turbodiesli

polecam moj temat wszyskim ktorzy maja problem ze zbyt duzym spalaniem

Kondi
    Gość

Domyślnie

@zasit u mnie jest niby wszystko dobrze na rozgrzanym silniku dawka praktycznie równiutko 3mm/i, na zimnym 7 (temp. 45st.). Z tego co sam potrafię ocenić wydaje mi się że u mnie jest trochę duża dawka gazolu przy przyspieszaniu - pow. 60mm/i i może lekkie przeładowanie - max 150 mBar ale też nie w każdym zakresie obrotów. To tylko moje wnioski bo nigdy nie czytałem logów (robiłem je pierwszy raz).

U Ciebie też wywalało błąd P1238 i komunikat MCSF? Ja mam go aktualnie cały czas i nie wiem co go powoduje. Można sprawdzić w jakiś sposób EGR za pomocą FES-a. Miałem czyszczony już ze 3 razy w przeciągu 35 tys. km i zaślepiony dedykowaną blaszką do 16v ale nigdy sam go nie czyściłem i nie jestem pewny czy jest dobrze wyczyszczony i czy przy tym nikt mi go nie uszkodził :/

Pzdr.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

No to kolego zasit zrób logi na nowym wtrysku dla potomności
    Z góry dzięki

Kondi
    Gość

Domyślnie

up...

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Kondi Zobacz post
    Można sprawdzić w jakiś sposób EGR za pomocą FES-a
    kolego kondi weź odkręć ten egr, podepnij wtyczkę, połącz się przez Fesa (F10) potem akuratory(testy) (F6) i wybierasz zawór egr i Wykonaj (F10) w tym czasie patrzysz na grzybka egr-a czy się wysuwa... Można jeszcze egr podpiąć prosto pod akumulator...

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

zalaczam pomiary po wymienie jednejgo wtrysku - wtrysk nie wiadomo jakiej byl jakosci ale widac poprawe o ile na jalowych dawka byla 10-12 to teraz jest juz znaczniej mniej i zaczyna sie od 7, powinno byc cos okolo 5 na zimnym i okolo 3-4 na juz rozgrzanym to wtedy jest idealnie, stary wtrysk dam do regeneracji i byc moze kiedys uda mi sie go znowu wstawic
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

daj znać czy zmieni się spalanie

DZG
    Gość

Domyślnie

oceni ktoś może moje logi
    1,9 jtd 16v 150ps

logi styczeń 23.rar

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

u mnie spalanie spadlo ale dalej nie jest to co powinno byc w miescie okolo 10 litrow spala , wiem ze mozna nizej zejsc