Strona 4 z 158 PierwszyPierwszy 123456789101112131454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Ciśnienie paliwa ma dobre, a przynajmniej na jałowym
    Mierzone jest 49,5 bar a docelowe 50 bar na jałowym
    Ogólnie ciśnienie na railu na jałowym powinno być właśnie 50 bar, a maksymalne 100 bar
    Przy uszkodzonym regulatorze ciśnienia, pompa maksymalnie może wytworzyć 120 bar

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dziękuję za wskazówki i interpretację. Tyle nowych info… nie ogarniam, ale nie tracę nadziei

1. THROTTLE LEARN STAGE – etap uczenia się - czy ta wartość się zmienia od uruchomienia silnika? Zrobię zobaczę czy ta wartość się zmienia od uruchomienia silnika do 90st. Szkopuł w tym, że łapię parametry czwórkami, a nie wszystkie naraz – a warunki się zmieniają, to chwilę trwa jak zrobię zrzuty i zaklikam. Na zimnym była 11 i adaptacja zakończona. Tak więc? Chyba musi się zmieniać ten status, świadczy THROTTLE LEARN RESULT jest correct. Sprawdzę to od początku, od uruchomienia i wkleję zrzuty, jeśli pojawi się wartość inna niż 0. Gdyby nie zachodziła adaptacja – pojawiłby się stosowny błąd?

- Nie rozumiem dlaczego Cuorventi na zimnym silniku (12st) ma 11 i in progres? Przecież wtedy nie adaptuje – adaptacja jest nieaktywna?

- Csharp też mógłby na to zwrócić uwagę i zrobić zrzut w pozycji MAR na zimnym silniku. Możesz Csharp?

2. Kwestia przepływu powietrza i temp. zasysanego powietrza. Różnica między MAF, a air quantity – ona jest różna u każdego z nas i to coś musi oznaczać. Zastanawiam się, czy inna rura dolotu (konstrukcja tej części dolotu, może w jakiś wpływać na różnice w parametrach? W GT rura jest płaska, bez tej karbowanej części pracującej specjalnie (tu nie ma takiego miejsca) i jest szersza, ale nie znam się na dolotach, więc nie wiem, czy to może mieć jakikolwiek wpływ? Kacprzak 3 to już w ogóle dziwna sprawa… FRA=1 i DTV=0 i błąd krytyczny ogrzewania lambda 2. Muszę zapytać – w ogóle brak ogrzewania lambda może spowodować taki efekt?

3. Parametry adaptacyjne i sama adaptacja
    Parametry DTV i FRA są niezależne od statusu loop sond i obydwa faktory należą do grupy – korekta długoterminowa - po licznych obserwacjach moich i Waszych parametrów zaczynam tak sądzić. Korekta długoterminowa może dotyczyć zarówno add jak i multi. DTV na pewno jest faktorem korekty długoterminowej, ponieważ dotyczy biegu jałowego, a tutaj sondy są w open loop. A korekta krótkoterminowa zachodzi zaleznie od lambda i tylko w układzie closed loop lambda. Parametrem – faktorem korekty krótkoterminowej – czyli korekty zależnej od lambda (tylko closed loop) jest integrator lambda. Czy tak jest? Muszę to zrozumieć.

- Z logów integratora lambda, które wykonałam wcześniej po usunięciu wartości 1, wyszło mi, że moja GT pali odpowiednio, gdy kontrolują to lambda - na B1 i B2 - 0,991807143 i 0,985573215

- Podczas, gdy w przybliżeniu FRA = 1,03 a DTV = -3

- Jak to interpretować?

- DTV – zależy od napięcia na aku – jego zmian, niekoniecznie związanych z aku, a z tym co pokazują może różne czujniki biorące udział w idle speed cotrol? DTV ustawia stan równowagi między MAF/wtryski/lambda. Jak to interpretować praktycznie?

Cuorventi, csharp możecie zrobić integrator lambda 1 i 2 w jeździe – logi?

Tabelkę poprawię, wzbogacę o przebieg, to pierwsza wersja, będę aktualizować.

Catalytic Converter Heating – ten parametr jest w tabelce i na zrzutach
    – not active u wszystkich na rozgrzanym silniku
    - not active u M na zimnym w pozycji MAR
    - not active u CS i K na zimnym uruchomionym
    - active u C na zimnym w pozycji MAR. To też mnie dziwi, czemu C ma active – na zimnym silniku?
    - Wydaje mi się, że na jałowym nie powinien być active ze względu na skład mieszanki (uboga) oraz lambda w open loop – ten kat pracuje w lambda closed loop. Ale może się mylę?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 11-11-2011 o 01:22

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- użytkownik c, logi z zimnego silnika
    Kod:
    Throttle learn status: 11 
    Baro pressure: 1052,81 mBar
    Fuel pressure (Measured): 5,500 Bar
    Fuel pressure (Calculated): 5,500 Bar
    Fuel pressure signal: 0,6158 V
    Fuel pressure regulator: 0,000 %
    - a za chwilę te same dane

Kod:
    Throttle learn status: 11 
    Baro pressure: 1052,81 mBar
    Fuel pressure (Measured): 36,780 Bar
    Fuel pressure (Calculated): 52,475 Bar
    Fuel pressure signal: 2,0126 V
    Fuel pressure regulator: 32,700 %
    - widać że musiał być wyłączony i włączony kluczyk i pompa paliwa nabiła ciśsnienie.
    - a brakuje mi tego parametru
    Engine status:
    Engine warmed up: DONE
    Catalytic converter: Present
    - ja bym zrobił tabelkę w Excelu, lepiej wychodzą zestawienia, grafiki, porówniania.
    - wiadomo że to było tak na szybko.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-11-2011 o 05:53
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

csharp
    Gość

Domyślnie

ja już się pogubiłem we wszystkim ale zrobię Majka tak jak prosiłaś dzisiaj.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- dane z diagnostyki auta użytkownika kurzyk, FES 3.3, alfadiag 3.4.
    - dodatkowe dane z programu alfadiag (AD), logi też z AD.
    - błędy na aucie, P0300, P0304, P1151, P1173.
    - z powodu błędu na sondzie lambda (???, nagar ) katalizator nagrzewa się do temperatury +600 st C w ciągu 300 sekund.
    - poniżej zrzuty z nagrzewania katalizatora oraz statusu sondy lambda w funkcji obrotów ale na postoju, bez jazdy, nie miałem sumienia męczyć auta.

--

--

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-11-2011 o 13:13

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

W przyszłą środę będę mogła zrobić odczyty z kolejnego JTSa – jejku muszę jeszcze u siebie potrenować, żeby nie schrzanić pomiarów…

Zanim cokolwiek napiszę zrobię tabelkę w exelu.

Bubu321,
    – a lambda sensor status bank 2?
    - Integrator lambda w jeździe lub do 3500 rpm ?
    - objawy dla Ciebie odczuwalne w jeździe i na jałowym
    - throttle status nie widzę

Rozumiem, że mam zrobić analogiczne pomiary?

Robiłeś może reset p.a.? Jakie FRA i DTV po resecie?

Logi z sensorów – w jakich warunkach zbierane? Są oddzielnie to nie jest dla mnie oczywiste czy są z tego samego pomiaru?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- nic więcej nie chciałem robić, autem zdrowo trzesło na postoju jak był zimmy.
    - reset nie był robiony.
    - osobne logi to logi z alfadiaga, zbierane podczas nagrzewania silnika.
    - nie było żadnej jazdy, tylko pomiar FES-em na postoju jak silnik był zimny, potem logi z AD jak sie rozgrzewał , oraz pomiar FES-em parametrów jak był nagrzany, czyli parametr Warm UP == done.
    - na końcu były zrobione testy statusów sond podczas przygazówki do 5.000 obr/min na postoju.
    - sonda lambda 2 post-cat miała taki sam przebieg jak sonda 1 post-cat.
    - z tych logów alfadiaga możesz zobaczyć kiedy status sondy sie zmienia w funkcji obrotów, szkoda że na postoju !!
    - alfadiag ma tylko wykresy na 4 parametry , i to jest mały kłopot dla auta z 4 sondami, ponieważ jeszcze trzeba notować obroty silnika.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-11-2011 o 17:29

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

W najbliższym czasie planuje wypad do mechanika w celu zrobienia porządku z silnikiem. Jak uda się doprowadzić do porządku wszystko, to bardzo chętnie jeszcze raz poddam auto testom. Będzie można porównać wyniki z przed i po naprawie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dobrze by było kolego Kurzyk – gdybyś po naprawie opisał jeszcze objawy jakie były.

Muszę zadać kilka pytań, możliwe, że będą głupie, ale muszę.

- Ale pre-cat 2 status – też identyczny? Ok. pewnie tak, bo jakby był inny to byś napisał. Czyli wszystkie mają lambda w open loop na jałowym tryb przełącza po wyjściu z biegu jałowego za 1200 rpm.

- Tamp. katalizatora – nie wiem jak jest u mnie – sprawdzę w niedzielę. U mnie było ponad 600 st, ale po serii badań na 7000 rpm. Jak od nagrzewania i jak szybko dochodzi do 300 st – nie wiem.

- Nie ma logów czasu wtrysku? Nie ma także logów przepływu powietrza? Dlaczego?

- Lambda voltage post-cat 1 zmienia napięcie po 59s a pos-cat 2 po 2min 41s. Muszę to sprawdzić u siebie także. Nie wiem jak to wygląda, a swego czasu miałam niekrytyczny błąd podgrzewania lambda 2, nie wrócił, ale muszę sprawdzić.

- Na zimnym - Throttle learn status: 0, completed, correct
    - Na rozgrzanym – Throttle learn status:: 0, in progress, correct
    - O czym właściwie to świadczy? Dlaczego kolega ma 0 na zimnym, a ja mam 11?

- FRA1, DTV1 dużo się różni od FRA2 i DTV2. Czy ta różnica ma wpływ na równość pracy silnika i jakie ma znaczenie? (nawet jeśli miałaby być to gdybologia, to poproszę). Na B1 błąd mieszanki + wypadający zapłon, czas wtrysku złapany 1,08, ale na B2 FRA2 ok. 1% - czy z tego można wnioskować, że na B1 i B2 wtryski inaczej pracują, a ECU uśrednia dla obu przepływ powietrza? Czy raczej nie?

- I jeszcze jeden parametr:

Warning lamp – na zimnym w pozycji mar – ON, ja i Kurzyk, a C w ma OFF. Reszta nie wiadomo. Dlaczego?

No i co dalej? Jakiś komentarz może?

PS) Csharp – teraz zauważyłam Twój post – zamieść jeśli możesz.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 12-11-2011 o 01:34

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- brak logów wtrysku oraz przepływu powietrza, wina windowsa 7,skasował logi.
    - tak samo alfadiag kasował logi z pozycji 4, może jakiś wirus na notebooku.
    - lambda voltage post-cat 1 oraz pos-cat 2 zmieniają napięcie po czasie 90 sekund, jednocześnie.
    - problematyczny może być tylko charakter tego przebiegu dla sondy 1 , czy sondy 2, czyli brak dalszych danych porównawczych do analizy.
    - Throttle learn status: "0" świadzy tylko o tym że adaptacja wykonywana przez ECu nie powiodła się.
    - po resecie parametrów adaptacyjnych ECU wykonuje 11 cykli sprawdzania, w każdym cyklu sprawdza coś innego.
    - pozytywne zakończenie to stan == 11, końcowy.
    - jesli wystąpi problem podczas adaptacji ECU podstawia wartość "0", czyli fałsz adaptacji.
    - warning lamp – na zimnym w pozycji mar – "ON" świadczy tylko o tym, że w systemie został zarejestrowany błąd typu "zapal lampkę MIL" był, jest błąd.
    - po uruchomieniu silnika i kontroli sprawności danego elementu, funkcji ta lampka może być zgaszona.
    - sonda pre-cat wchodzi w tryb statusu Close podczas przyspieszania przy 1400 obr i wychodzi z tego stanu przy obrotach 1200 obr/min.
    - podczas dynamicznego przyśpieszania wchodzi w tryb Close przy 1200 obr i wychodzi z tego stanu przy 4.000 obr/min w tym przypadku trzeba wziąść pod uwagę błąd kwantyzacji obrotów.
    --

--
    - przy okazji błędów u kolegi, to mam pytanie bank 1 sond to cylindry 1,2 , bank drugi to cylindry 3,4 ?
    - błąd wypadania zaplonów typu P0304 dotyczy 4 cylindra i banku 2 sondy.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 12-11-2011 o 12:06