Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Rekordowe spalanie oleju 4 l / 1000 km

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Tak jak koledzy piszą, bez remontu raczej się nie obędzie...
    Niestety kolego RedMax stałeś się ofiarą nieuczciwego sprzedawcy... masz prawo zwrócić auto.
    Jeśli jednak zdecydujesz się na remont to przy silniku TS chcąc zrobić tip top jest to powiem ci że kasa nie mała...
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 13-11-2011 o 14:24
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

RedMax
    Gość

Domyślnie

Właśnie chyba coś się skończyło w silniku miałem zamiar wyjechać na miasto odpaliłem chodził normalnie sobie przed domem jakieś 15 minut póżniej wsiadłem lekkie przegazowanie zaczął się dusić i chmura dymu że nic nie było widać, pomyślałem że uszczelka pod głowicą, ale cieczy w oleju nie ma i na odwrót w zbiorniczku wyrównawczym oleju też nie ma.
    Teraz odpaliłem jeszcze raz dymienie ustaje powoli, ale przypuszczam tak jak mówicie że silnik do remontu.
    Jedno co mnie dziwi że jak wyciągnę bagnet na odpalonym silniku to nie dmucha nim tylko zasysa powietrze,górą gdy odkręcę korek od wlewu oleju i położę go lużno to nie podskakuje od przedmuchów tylko delikatnie się przysysa.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Taka luźna sugestia :skoro przysysa korek wlewu oleju to może nie domykają się zawory ssące i przy okazji zasysa olej do komory spalania.
    Moja Bella

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Jeżeli przysysa korek to ja bym zabrał się za remont głowicy, gumek na zaworach toraczej już nie ma i prowadnice mają duży luz i tamtędy zasysa olej i jednocześnie powietrze z komory silnika, zacznij sprawdzanie od pomiaru ciśnienia sprężania w cylindrach. Kopcenie po odpaleniu to objaw spalania oleju który tam dopłynął albo z zaworu albo z dolotu ja bym obstawiał głowicę.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Te silniki na górze się raczej nie niszczą. W CF3 panewki i pierścienie to częsta przypadłość.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    Jeżeli przysysa korek to ja bym zabrał się za remont głowicy, gumek na zaworach toraczej już nie ma i prowadnice mają duży luz i tamtędy zasysa olej i jednocześnie powietrze z komory silnika, zacznij sprawdzanie od pomiaru ciśnienia sprężania w cylindrach. Kopcenie po odpaleniu to objaw spalania oleju który tam dopłynął albo z zaworu albo z dolotu ja bym obstawiał głowicę.
    Kolego - to jakaś nowa teoria nie mająca nic wspólnego z rzeczywistościa.

A tak naprawdę to zasysa odmą i tyle.
    Gdyby odłączyć odmę i zaślepić wyloty pokrywy zaworów to z tego silnika olej wystrzeliłby do sufitu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Teraz to już fantazjuje ale może ktoś zdejmował pokrywę zaworów i wywalił ten labirynt .osłonę wylotu odmy i olej tam wali bez przeszkód.
    Moja Bella

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Teraz to już fantazjuje ale może ktoś zdejmował pokrywę zaworów i wywalił ten labirynt .osłonę wylotu odmy i olej tam wali bez przeszkód.
    Tylko po co ktoś by to robił?? Bez gadania trzeba jechać na warsztat pomierzyć kompresję - dużo Ci się rozjaśni, zaolejenie odmy to powiedzmy norma co prawda kałużę to nic dobrego i ja podobnie jak kolega SG0240postawiłbym na pierścienie tłokowe przy takich przedmuchach. Ale to takie wróżenie z fusów, ubytek jest znaczny i zdecydowanie silnik wymaga jakiejś konkretniejszej naprawy- może faktycznie zwrócić wozidło komisowi ? Auto albo zajeżdzane było albo ostro cofniety licznik przy takim przebiegu nie powinno być aż takich problemów z tym silnikiem.
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 14-11-2011 o 03:32

RedMax
    Gość

Domyślnie

Koledzy dziękuję za porady właśnie tak jak wcześniej pisałem silnik się skończył nawet na wolnych obrotach po rozgrzaniu idą kłęby białego dymu (efekt jak przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą) kopcenie pojawiło się nagle wczoraj i tak już zostało.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

dwa słowa - niezła mina