Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Co piszczy w przednim zawieszeniu?

chichopotam
    Gość

Domyślnie Co piszczy w przednim zawieszeniu?

Witam!
    W lipcu ub.r. kupiłem 156-tkę. W ASU stwierdzono,że jest bez zarzutu. W tej chwili po objezdżeniu polskich dróg coś zaczęło wściekle piszczeć podczas jazdy po dziurach. Czy to faktycznie są górne wahacze (bo dolne ponoć stukają)
    Jezeli tak to gdzie kupić dobre zamienniki?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie Zawieszenie..

Witam. W mojej też zaczęło coś piszczeć u góry w zawieszeniu, szczególnie przy niskiej temperaturze. W deszczu natomiast zanika ten odgłos. Co gorsze górne wahacze zmieniałem około 2 miesiące temu (Delphi więc nie powinny tak szybko się poddać naszym drogom). Podejrzewam jednak, że to piszczy łożysko amortyzatora i gum w nim się znajdująca. Po świętach jadę do wyroczni ( czyli na kanał z szarpakami itd..) Poza tym spróbuję prysnąć tulejki wahacza górnego, ponieważ mogli go źle zamontować i być może doszło do zerwania tychże gum... Wystarczy, że skręcili wahacz na podniesionym aucie a nie na normalnym położeniu koła i wtedy po kilku solidniejszych dziurach może sie zerwać guma w tulejce z racji zbyt dużego wychylenia wahacza (podobnie jest w hondach niektórych). W razie jakichś nowości daj znać co zrobiłeś.. Pozdrawiam.

Bedboys
    Gość

Domyślnie Re: Zawieszenie..

Cytat Napisał Belfer27
    ... Wystarczy, że skręcili wahacz na podniesionym aucie a nie na normalnym położeniu koła i wtedy po kilku solidniejszych dziurach może sie zerwać guma w tulejce z racji zbyt dużego wychylenia wahacza (podobnie jest w hondach niektórych). W razie jakichś nowości daj znać co zrobiłeś.. Pozdrawiam.
    To co opisujesz to w przypadku górnych wahaczy 156 nie ma miejsca ponieważ tulejki swobodnie się obracają w tulejach gumowych a co za tym idzie nie są z nią zwulkanizowane i nie ma się co zerwać.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

wahacze i drążki stabilizatora miałem to samo....

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Nie wiem jak jest to konstrukcyjnie w 156, ale u mnie w 146 piszczała guma przy górnym mocowaniu amortyzatora.