Witam...
Podczas zjeżdżania z krawężnika lub pokonania jakiegoś zagłębienia w jezdni mam głośny stuk ( prawy przód).
Stuk występuje tylko wtedy gdy koło raptownie opada.
Może ktoś ma jakiś pomysł co jest tego przyczyną.
Witam...
Podczas zjeżdżania z krawężnika lub pokonania jakiegoś zagłębienia w jezdni mam głośny stuk ( prawy przód).
Stuk występuje tylko wtedy gdy koło raptownie opada.
Może ktoś ma jakiś pomysł co jest tego przyczyną.
Wahacze ? Zwykle te z prawej pierwsze siadaja z racji wjezdzania na krawezniki, pojedz sobie na szarpaki gdzies na stacje diag, czy warsztat koszt 10-20 zł i wszystko z reguły jasne.
gorny wahacz luz na tuleji
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
Daj spokój z stacjami diagnostycznymi. Ja byłem na dwóch polecanych przez wiele osób przed remontem zawieszenia i powiedzieli mi że tył do remontu a przód super nowy wszystko dobre. Pojechałem do garażu, auto na lewarki i poruszałem kołami w każdym kierunku. Co się okazało do wymiany cały przód a tył tylko tuleje belki i dwie gumy na stabilizatorze :d
Odswieze nieco temat,nie chce zakldac nowego tematu.
Zabieram sie jutro z rana za wymiane gornych przednich wahaczy, czy opis ten z poradnika dla 156 pasuje, czy moze ktos po krotce napisze co zrobic zeby poszło sprawnie i szybko .
ps.
Odnośnie szarpakow na stacji diagn., to bylem skasowal mnie 20 zł i powiedzial ze mam 2 gumy na dole do wymiany po lewej stronie, a piszcza i stukaja gorne wahacze - w przypadku naszej 166 niektorzy maja niezła fantazje .
Pozdrawiam i Zycze wszystkim Zdrowych i Wesołych Swiąt![]()
tak ten opis pasuje sam z niego korzystalem i poszlo sprawnie
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
Tym sposobem robiłes czy rozkrecales tez dol . -
"Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
Pozdrawiam wino-w2"
Ostatnio edytowane przez gatess ; 23-12-2011 o 18:01
[QUOTE=gatess;743261]Tym sposobem robiłes czy rozkrecales tez dol . -
[SIZE=2][I]"Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
dokladnie jak zalozysz wahacz i wszystko poskladasz to dokrec ostatecznie go jak zalozysz kolo i upuscisz na dol w miare mozliwosci, bo podobno tak powinno to wygladac, choc ja uwazam ze to nie ma wiekszego znaczenia kiedy ostatecznie dokrecamy wahacz ale rozne sa szkoly itd
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla