Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Kupiłem 156 z otomoto. Czysty spontan!

Paweł24
    Gość

Domyślnie Kupiłem 156 z otomoto. Czysty spontan!

Witam. Poprzednio byłem użytkownikiem Renault Megane Coupe. I na tym zakończmy o tym samochodzie, bo nie chce o nim nawet wspominać :roll: Dzień po sprzedaży samochodu wszedłem na otomoto i wypatrzyłem taki oto samochód:

Alfa Romeo 156, 2.4 JTD, rocznik 1999. Kolor srebrny, z alumkami, sprowadzona z Luksemburga, do odbioru w Zamościu. Przebieg 180 tyś, klimatyzacja itd itd itd. Do zrobienia wg sprzedającego: tulejka.
    Na drugi dzień byłem już w Zamościu, silnik pracował równo i ładnie, krótkie zastanowienie- kupuje

Cena po wytargowaniu się- równe 13.000zł + opłaty. Po powrocie zawitałem od razu u znajomego mechanika w celu tradycyjnej wymiany rozrządu, płynów itd.

I teraz opinia mechanika. Do wymiany:

- obie tulejki z przodu
    - całe sprzęgło :!: ( 900zł)
    - zimering :!: ( uciekł mi prawie cały olej )
    - jakaś metalowa rurka od wspomagania, bo płyn wyciekał
    - pęknięty halogen
    - tradycyjnie płyny plus rozrząd

Części ku mojej radości są o wiele tańsze niż do Renault :>> Tak więc dobrze się złożyło, że miałem przeznaczone dodatkowe 2500zł na "zainwestowanie" w nowo kupiony samochód. Oprócz powyższych rzeczy do wymiany nie ma nic. Opony dostałem jak nowe, klocki podobnie, samochód w środku czysty i zadbany, praca silnika idealna, przyspieszenie po prostu marzenie :!: Czy kupiłbym znowu tak spontanicznie alfe? Myślę, że tak. Z tego co czytam i tak nie trafiłem źle, niektórzy mieli o wiele gorzej. Teraz po takim remoncie wiem co mam i będę o to bardzo dbał. Ponadto dodam tylko, że auto po dokładnym sprawdzeniu okazało się (tak jak było napisane w ogłoszeniu) nie bite. Żadnej szpachli itp. Kilka drobniutkich rys, ale wiadomo, że auto ma już 9 lat, więc dziwne żeby rys nie było w ogóle.

Co zaś tyczy się samej przyjemności z jazdy, to tego po prostu nie da się opisać. Piękne przyspieszenie, łatwość prowadzenia itd. Jadąc 150km/h delikatnie puściłem kierownice i zahamowałem- auto nie odbiło nawet minimalnie w żadną ze stron. Największa frajda jest przy ruszaniu na światłach- kilka BMW serii 3 z dresami w środku już się zdziwiło :twisted:

Sprzedając moje Renault Megane Coupe i kupując Alfe, mimo powyższej inwestycji na warsztacie i tak twierdzę, że przeskoczyłem poprzedni samochód o co najmniej 2 klasy. Każdemu użytkownikowi tego forum, który zastanawia się nad zakupem alfy i ciągle się waha gorąco polecam tą markę.

Poza tym liczę jeszcze na Wasze opinie i sugestie w tym temacie drodzy Alfoholicy. Chętnie dowiem się czegoś o spalaniu przy silniku 2.4, o awaryjności samochodu, o rzeczach, na które powinienem zwrócić szczególną uwagę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Milano_155
    Mieszka w
    DW
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Gratuluje wyboru, wszyscy zapewne czekamy na jakies fotki :wink:
    Il cuore ha sempre ragione.

Senza cuore saremmo solo macchina...

adamodg
    Gość

Domyślnie

widzę że kolega z mojego regionu - w takim razie zaglądaj czasem do działu południe i śledź lokalne spoty a że sezon grillowy już rozpoczęliśmy to na pewno coś niedługo znowu się wymyśli.
    pozdrawiam i gratuluje wyboru jedynej słusznej marki :mrgreen:

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Spontany mają to do siebie że prawie zawsze się udają. :mrgreen:

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

gratuluje i fajnie że dobrze trafiłeś.
    zarzuć jakieś foty.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Super że znowu z naszego regionu zrób wszystko co trzeba dbaj o nią a będzie ci służyła przyjemności z jazdy pozdrawiam :mrgreen:

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Witaj.Rewelacja iż trafiłeś na dobry egzemplarz i życzę Tobie i Alfie jak najmniej kłopotów.

Cytat Napisał Paweł24
    Co zaś tyczy się samej przyjemności z jazdy, to tego po prostu nie da się opisać
    święta prawda :mrgreen:

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Egzmemplarz do perełek nie należał, ale odrobina opieki i będzie pięknie.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Super sprawa gratuluję wyboru , w niedułgim czasie jakiś lokalny spocik a więc myślę że się pojawisz

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

kolejna bella na slasku
    gratulacje, niech Cie wozi be zawarii, dbaj o nia :wink:
    czekam na zdiecia...
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva