jak w temacie, niedługo zmieniam sprzęgło więc będąc przy tym temacie chciałem od razu zmienić linki. Robił już ktoś to może jakiś manual??
jak w temacie, niedługo zmieniam sprzęgło więc będąc przy tym temacie chciałem od razu zmienić linki. Robił już ktoś to może jakiś manual??
ja bylem na tyle leniwy ,ze dalem zarobic mechanikowi wymienial linki kolo 3 godzin i zarobil 7 dych
O ile wypięcie ich ze skrzyni jest do przejścia to już drugi koniec linek przy lewarku dostarcza więcej emocji. Niedawno opisywałem wymianę korpusu lewarka więc i temat wypięcia linek był poruszony. Ewentualnie poszukaj w zrób to sam. Lepiej żebyś miał miejsce pod autkiem i trochę czasu i cierpliwości.
Ostatnio edytowane przez kwasnybartek ; 05-12-2011 o 23:03
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
tam jest jakaś regulacja czy nic się nie reguluje?
ja nie widziałem żadnej regulacji, na zewnątrz mam jeden egz. mechanizmu - ten z tunelu, jest w nim pęknięty plastik. Wewnątrz w samochodzie tez miałem pęknięty plastik (obudowa) ponoć częsta ustarka w 156 manual. Moja awaria objawiała sie tym że miałem biegi dwa - 3 i 5. Tunel miałem na wierzchu (wyjęte fotele, tapicerka) ale za nic nie mogłem sie dostać do śrub mocujących. Swoje naprawiłem w ten sposób, że obwiązałem drutem i sklepiłem dookoła klejem dwuskładnikowym. Pół roku jest ok.
Ale odpowiadajac na Twoje pytanie to na 99% nie da sie wyjąć cięgien bez odkręcenia całej obudowy drążka. Od spodu brak dostępu. Ja uległem i poszedłem na skróty. Ciężki temat dla laika (chociaz dysponuje kanałem).
no nic, u mnie jest luz na lewarku, jakiejś tragedii czy coś to niema - ok 1cm luzu lewarka, biegi wchodzą płynnie
no jesli chcesz sie dostac do tego plastiku, to niestety tylko od dolu, trzeba tlumik wywalic albo jakos mocno go odchylic, zdjac osłone termiczna i odkrecic caly mechanizm z gory po rozkreceniu tunelu mozesz sobie tylko na niego popatrzec i czas zmarnowac ja tak zrobilem 3 godz w plecy i sie wku .....m i pojechała do mechanika ,miałem luzne te trzy sruby co trzymaja plastik ,(lewarek chodzil jak w jelczu ,malo brakowalo zebym mial za krotkie rece), przegób i zatarta linke, teraz jest ok
Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 06-12-2011 o 21:20
Znalazłem mój post z przed miesiąca, może on nieco przybliży procedurę wymiany linek od biegów.
"Od góry to sobie mona ale pooglądać, wymieniałem to ustrojstwo w zeszłym tygodniu. Tylko od dołu, rozpinamy wydech, odkręcamy osłonę termiczną za lewarkiem ręcznego, następnie odkręcamy wszystkie śruby trzymające profil=stelaż do którego jest przymocowany lewarek biegów i ręcznego( ułatwia rozpięcie linki hamulca). Jest po 5 śrub na stronę plus jedna za lewarkiem ręcznego. dobrze jest sobie wypiąć linki z wybieraka na skrzyni wtedy mamy więcej luzu i swobody. Aby swobodnie i z dostępem odpiąć linki od wybieraka pasuje odkręcić podstawę akumulatora i zdało by się dolot zdemontować wtedy mamy wszystko na dłoni. Od stelaża odkręcamy 4 śrubki trzymające podstawę korpusu. Wypinamy linki z lewarka biegów i możemy wszystko wziąć na warsztat, od podstawy odkręcamy 3 śrubki trzymające korpus lewarka. Jest z tym nieco gimnastyki ale dla chcącego nic trudnego. Nowy korpus kosztuje 30-40 zł więc nie majątek ale roboty na pół dnia jak nie lepiej. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności i cieszymy się z owoców pracy rąk naszych."
Ostatnio edytowane przez kwasnybartek ; 06-12-2011 o 23:27
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!