Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Temat: alfa romeo 156 kupić?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

Cytat Napisał Camel* Zobacz post
    na krótkich odcinkach stawiał bym jednak na diesla - powód - moja Bella 1.6 TS na sekwencji przełącza się na gaz jak osiągnie ok 30 stopni to jest po przejechaniu ok 2-3 km więc bilans benzyna -gaz wyjdzie Ci raczej nie korzystnie , zwrócić uwagę należy na fakt , że te pierwsze 2-3km zrobisz na tz ssaniu czyli wzbogaconej mieszance ....
    Po pierwsze od kiedy diesel nadaje się na krótkie dystansy ???
    Po drugie jak będzie jezdzić po 3 km to i tak jtd wciągnie około 10l

Użytkownik Rowerzysta Avatar .AR is fun.
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Cytat Napisał Alfa156bb Zobacz post
    Nie zgodze się, za 7tyś kupisz juz w dobrym stanie, sprowadzony z zagranicy, ale trzeba szukać i oglądać bo min jest dużo często z ładnym wygladem, ja dałem 6400zł + rejestracja i recykling czyli całość 7150zł, do zrobienia wymiana rozrządu + regeneracja wariatora, gumy stabilizatora przód, łącznik stabilizatora tył, olej do wymiany, a poza tym wszystko ok
    -rozrząd (powinien być wymieniony przy zakupie auta chyba, że wymieniany był niedawno i jest na to odpowiedni papier potwierdzający)
    -wszystkie możliwe filtry + wymiana oleju (te czynności powinny być realizowane na samym początku...)
    -gumy stabilizatora (oryginały czy PU po jakimś czasie i tak będą trzeszczeć dlatego też wymieniamy je co 50-80kkm lub smarujemy smarem)
    -wariator/termostat (elementy które też ulegają zużyciu.. na wszelki wypadek trzeba mieć kasę, żeby to wymienić)
    -łączniki stabilizatorów, wahacze , amortyzatory-sprężyny, stabilizatory (to wszystko kiedyś trzeba będzie wymienić.. zależy to od dróg po których sie poruszamy i przebiegu który wykonujemy).
    -świece (warto wymienić lecz róznie z tym bywa)

Także reasumując.. kupując auto za 7tyś możemy być pewni, że do wymiany będzie praktycznie wszystko. Musimy być tego świadomi. Z jednej strony jest to + bo po wymianach wszystko mamy nowe i nie musimy się bać o kolejne awarie. Z drugiej strony osoby nieprzygotowane na poniesienie dodatkowych kosztów wymian/remontu mogą się zniechęcić do tej marki... z tąd różne opinie.
    Chyba mnie zrozumieliście.

I zgadzam się z Alfa156bb Sprowadzony jest pewniejszy i jak się dobrze szuka to się znajdzie.
    Pozdrawiam.

nextus
    Gość

Domyślnie

koledzy prosił bym jeszcze o pomoc otóż jak sprawuje się wersja selespeed , ona miała tak jakby łopatki na kierownicy do zmiany biegów do tego automat, warto się w to pchać? wydaje się całkiem fajne rozwiązanie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

Ja osobiście nie miałem nigdy tej skrzyni w swoim aucie ale mój znajomy miał w swojej belli selespeed i miał z nią trochę problemów oraz z tego co słyszałem to chyba lepiej wziąć z manualną skrzynią

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Atl^ntis
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD, ATV-300 mam bestię :)

Domyślnie

Cytat Napisał .AR is fun. Zobacz post
    Także reasumując.. kupując auto za 7tyś możemy być pewni, że do wymiany będzie praktycznie wszystko. Musimy być tego świadomi. Z jednej strony jest to + bo po wymianach wszystko mamy nowe i nie musimy się bać o kolejne awarie. Z drugiej strony osoby nieprzygotowane na poniesienie dodatkowych kosztów wymian/remontu mogą się zniechęcić do tej marki... z tąd różne opinie.
    Chyba mnie zrozumieliście.
    Panowie, każde auto z dużym przebiegiem, mające min 10 lat, kupione za 7tyś, trzeba będzie doinwestować, czytam czytam.... i w sumie nikt nie napisał "kupuj chłopie tylko z głową" tylko dyrdymały, problemy, psuje się, będzie kłopot, itd. Gdybym nie miał alfy to na podstawie tych wpisów zastanawiał bym się i to mocno, i od razu na myśl przychodzi słynny kawał o właścicielach Alf.

Człowiek chce kupić auto żonie, to doradźcie na co zwracać uwagę przy wyborze i zakupie, kobieta też będzie jeździć nie tylko do pracy, więc poprawkę też należy brać na użytkowanie tego auta, a nie TS to ci spali.., JTD to na 3 km....,

Sam osobiście polecam Alfę, po prostu nextus, szukaj, kupuj i pochwal się, pozdrawiam.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Michu89 Zobacz post
    jak dla mnie Kolego, nie wiem czy jest sens kupować aż tak wielkie auto dla żony. moim zdaniem Michal_lc4 ma rację...
    Mały OT...
    Damy jeżdżą dużymi, fajnymi autami. Małymi jeździ ptactwo domowe, jak to ujęła moja koleżanka.
    I jako facet, muszę przyznać, że coś w tym jest.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Wielkie, to hammer, lub audi Q7, star 200, a ptactwo..., co przez to rozumiesz? Może i ja jestem PTAKIEM.....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Atl^ntis Zobacz post
    a ptactwo..., co przez to rozumiesz?
    Kura domowa-przeciwieństwo kobiety wyzwolonej.
    Moja Bella

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Nie wiedziałem że HIPOPOTAMY też się udomawia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Dołacze się do tematu. Jazda 156 nigdy nie była i nie będzie tania. Auta są mocne, ekspoatowane intesywnie więc szybko się zużywają. Jeśli ktoś chce jeździć tani, to jest wiele innych lepszych aut. Ja kupiłem swoją za 15 tys 6 lat temu. w ciągu dwóch lat dołożyłem kolejne 15 tys. w następnych latach było troche mniej ale i tak co jakiś czas trzeba coś dołożyć. Za takie pieniądze można sobie kupić przemieszczacza i się wygodnie tanio przemieszczać. Jeśli ktoś chce kupić alfe, bo chce, to nie powienien pytać czy się opłaca. Bo sie nie opłaca. ale Alfa z nawiązką odpłaca tą niepłacalność
    Powiedzienie mojego mechanika: Jak Cie nie stać na dwie Alfy to nie kupuj ani jednej.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96