Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: uciekający płyn chłodzący

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    EX alfa romeo 156 sportwagon 1,9jtd 110km, Alfa gt 2005 1.9 ~`185 km mod by ConMir:) Alfa GT bl/qv

Angry uciekający płyn chłodzący

Witam ponownie. Problem jest taki że ucieka mi płyn chłodzący za silnikiem bliżej kabiny. i to ciurkiem. wracałem dzisiaj z trasy, i nagle temperatura się podniosła do 110 i wentylator się włączył., w kabinie zrobiło się zimno;/ niestety musiałem stanąć i dolewać wody, bo płynu się nie opłacało dlatego ze po prostu uciekaj. Auto odebrałem od mechanika w niedziele, wymieniał termostat na Behr, chłodnice na nissens i płyn nowy. Co może być? Bo oszaleje naprawdę ;(

Jakby z przodu uciekało to bym szukał po przewodach. ale to idzie jak pisałem wcześniej bliżej kabiny a z góry po ciemku ciężko dotrzeć, a widać, że ciekło bo mam pozalewane alternator itd. mam nadzieje ze zwarcia nie zrobi;/

Pomóżcie, bo niewiem czy to jakaś tak zwana pierdółka czy do mechanika auto idzie i będzie gdybał;/

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

A węże i zbiorniczek wyrównawczy to masz całe?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    EX alfa romeo 156 sportwagon 1,9jtd 110km, Alfa gt 2005 1.9 ~`185 km mod by ConMir:) Alfa GT bl/qv

Domyślnie

tak, bo przejechałem 500km nic się nie działo, leje się od tyłu tak jakby pompa wody albo nagrzewnica;/ a może być tak że jak mechanik źle odpowietrzył układ chłodzący to gdzieś wąż wywaliło za silnikiem, bo od strony chłodnicy ok i termostatu

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Między silnikiem a przegrodą masz przewody nagrzewnicy a na nich zawór odpowietrzający. W świetle dziennym na pewno zobaczysz o co kaman.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    Między silnikiem a przegrodą masz przewody nagrzewnicy a na nich zawór odpowietrzający. W świetle dziennym na pewno zobaczysz o co kaman.
    Aha nic to jutro bedę patrzał za widoku, gdzieś na forum czytałem ze w 156 1,9 jtd 110 koni jest tylko na chłodnicy odpowietrzający zawór, ale moge sie mylić

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Nie pamietam dokładnie. Możliwe , ze masz rację. Tak czy inaczej z termostatu do przegrody idą przewody nagrzewnicy - sprawdz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar babus11
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    159 JTDm 150KM

Domyślnie

zgadza sie odpowietrznik jest na chlodnicy w górnej jej cześci po lewej stronie jak patrzysz na samochod

Użytkownik Embrion
    Auto
    145 1.9 JT

Domyślnie

Powycieraj starannie do sucha i odpal silnik i obserwuj jezeli mówisz ze miedzy silnikiem a grodzią to masz tylko przewody nagrzewnicy albo nagrzewnica ci walneła ale wtedy płyn dostaje sie do środka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Najlepiej to kolego sprawdzić z kanału. Innej opcji nie ma. Będziesz miał dwa króćce, które wystają z nagrzewnicy. Sprawdź dobrze opaski. Ja bym je na Twoim miejscu przy okazji wymienił na nowe.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

Dzięki koledzy za pomoc, tak jak się domysłałem walnął przewód za silnikiem, co sie okazało wyrwało ten przewód z opaską 0.0 jest to możliwe ze takiego ciśnienia dostało? kanału niestety nie mam ale z mechanikiem znalezliźmy usterkę i jutro będzie usuwał. Powiedzcie mi jeszcze kompa będzie trzeba restartować. Bo jak szybko temperatury nabierał to nie przeszedł w tryb serwisowy??