same lapki
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
sory za głupie pytanie,a nie używa się czasem ściągacza do wyciągnięcia wtrysku ? tak bynajmniej podaje elearn.
156 2.4 175 HP byla,159 Jtdm byla, 159 Tbi ,GT QV 170 HP Blackline ,Gulia Veloce 2.2 Q4
Zawziąłem się i wyciągnąłem cholerstwo i końcówkę już wymieniłem ale zagadką jest podkładkajak ją wydostać???? zrobiłem wygięty drut ale to nic nie dało i nadal siedzi jak zaklęta. Temat zostawiam do rana bo nie mam siły bawić się w mechanikę po nocach. Spokojnej nocy Panowie i mam nadzieję, że coś mi rano doradzicie
![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Lekkie pukanie nic nie dało więc nabiłem śrubokręt krzyżakowy w środek podkładki i próbowałem ją ruszyć-obrócić i klops...siedzi sobie spokojnie i nie robią na niej wrażenia moje zabiegi. A może spróbować dorobić długą śrubę z odpowiednio dobranym gwintem i ją lekko nakręcić i wtedy do góry szarpnąć ? Tak to jest jak się nie ma doświadczenia i się eksperymentuje... Z drugiej strony w jakiś sposób trzeba się nauczyć.
Z zaciekawieniem przygladam sie tej operacji-regeneracji wtryskow,metoda garazowa.Ciekawe jak bedzie z parametrami po wymianie samych koncowek.Bez jakichkolwiek dodatkowych dzialan.Czyszczenie,regulacja i takie tam...
---------- Post added at 18:58 ---------- Previous post was at 18:55 ----------
A tak poniekad to ciekawe jak sytuacja sie rozwinie przy wtryskach...piezoelektrycznych...
Garażowy ciąg dalszy...
Poradziłem sobie z zapieczoną podkładką pod wtryskiem wyciągając ją poprzez nakręcenie na długi wkręt i przy konkretnym szarpnięciu wyszła.
Włożyłem wtrysk z nową miedzianą podkładką i bez problemu poskręcałem. Auto normalnie odpaliło ( uff !!! ) więc zrobiłem 5 km i rozgrzałem silnik do 90 stopni.
Po tym wszystkim korekty przedstawiają się całkowicie odwrotnie do poprzednich czego nie rozumiem
1. -1.8
2. +0.4
3. +0.3
4. +1.0
Czy to oznacza, że pierwszy leje zbyt mocno i jednak trzeba go skorygować na "stole" ? Czy jazda z takimi parametrami nie może doprowadzić do spalenia tłoku ?
Jeden pozytyw jaki zaobserwowałem to, że auto łagodniej odpala tzn. mniej telepie silnikiem.