Tja. I wszyscy Polacy to pijacy i złodzieje, a Alfy się psują
Na szczęście już wiele osób porzuciło takie stereotypy...
Ale ja nie o tym
Skoro już wiem jaki pasek mam kupić to może nie muszę jeździć do mechanika: da radę wymienić go bez kanału?
Tja. I wszyscy Polacy to pijacy i złodzieje, a Alfy się psują
Na szczęście już wiele osób porzuciło takie stereotypy...
Ale ja nie o tym
Skoro już wiem jaki pasek mam kupić to może nie muszę jeździć do mechanika: da radę wymienić go bez kanału?
tak jak kolega wyżej pisze. 20 min roboty na lewarku
W żadnym sklepie w moim mieście nie mieli tego paska na półce. Kupiłem po drodze, ale dojechałem z zapiętym alternatorem - nie rozleciał sięDzisiaj już wymieniłem i biorę się za szukanie tematów o wymianie tego łożyska. Oprócz alternatora słychać jeszcze coś. Czeka mnie pewnie wymiana wszystkich łożysk po kolei
![]()
Nie łam się. Mi jak zaczęło powoli wyć łożysko w kole tak co wymienię to słyszę następnena szczęście mam tylko 4 koła i zostało tylko jedno łożysko. No..... zawsze może się okazać że będzie trzeba zacząć od nowa
![]()
Nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniego posta: oczywiście chciałem napisać kompresorem, a nie alternatoremTo żeby nie wprowadzać zamieszania dla kogoś kto być może będzie w przyszłości chciał skorzystać ze wskazówek w tym temacie. I mam pytanie o klucz do naciągania napinacza. Próbowałem kilkoma nasadowymi i płaskimi, ale żaden nie wchodzi pomiędzy napinacz i koło pasowe wału. Ostatecznie poradziłem sobie 'francuzem', czy jak to się fachowo nazywa, ale w ten sposób można złapać bardzo niewielką część napinacza i niszczy się ten odlew. Czego Wy używacie?
no bo widzisz do napinacza jest przykrecona rolka i na ta srube zakladasz klucz oczkowy nr 15 i podnosisz do gory i napinacz sie luzuje , no chyba ze ty masz inaczej
Mówię o kluczu 32 i tym napinaczu pomiędzy alternatorem a kołem pasowym wału
ja mam tylko jeden napinacz i napinam go kluczem 15
fachowo napinacz to to na klucz 15 na dole bo to nim regulujesz naciąg paska. To na klucz 32 to tłumik drgań. I ja normalnie nasadke nakładałem i odciągałem go na dół i blokowałem ( wiertłem ) :d Wtedy spokojnie zakłdasz pasek i naciągasz go rolką na dole z tymi dwoma otworkami. Jak nie masz klucza do tych dziurek żeby to dobrze naciągnąć to wsdz w dziurki w śruby długie na 3 - 4 cm i miedzy nie jakiś długi śrubokręt. Naciągnij pasek tak aby to wiertełko którym zablokowałeś tłumik drgań wyszło bez szarpania sie z nim.![]()