Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Czy da się samodzielnie wymienić wszystkie żarówki z przodu?

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Cytat Napisał M@T Zobacz post
    Można bez żadnych problemów wymienić z jednej i z drugiej strony. W 159 komputer informuje o wszystkich przepalonych żarówkach prócz przednich mijania i drogowych. Nie wiem co to za patent.
    W 156 jest tak samo.
    Konstruktorzy pewnie uznali, że każdy zauważy jak mu reflektor nie świeci.
    Jak widać na powyższym przykładzie - pomylili się

plancior
    Gość

Domyślnie

Chyba jeszcze nie informuje o bocznych kierunkowskazach, bo u mnie lewy przestał świecić a na kompie nic nie pokazało.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Milano_155
    Mieszka w
    DW
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Chyba jeszcze nie informuje o bocznych kierunkowskazach, bo u mnie lewy przestał świecić a na kompie nic nie pokazało.
    Jak sie przepali kierunek to zaczynaja szybciej mrugac pozostale dzislajace. Przynajmniej tak bylo jak sie znajomemu przepalil tylny kierunek w Peugeotcie
    A co do tych przednich, no to chyba widac jak nie swieci, nawet z wnetrza samochodu
    Il cuore ha sempre ragione.

Senza cuore saremmo solo macchina...

plancior
    Gość

Domyślnie

U mnie kierunkowskazy działają normalnie, a mimo to mam przepalony boczny od strony kierowcy.

Swoją drogą, może ktoś wie jak to wymienić?

steevr
    Gość

Domyślnie

U mnie kierunkowskazy działają normalnie, a mimo to mam przepalony boczny od strony kierowcy.

Swoją drogą, może ktoś wie jak to wymienić?
    Jesli chodzi Ci o kierunkowskaz w przednik blotniku to potrzebny jest maly plaski srubokret do podwarzenia od dolu

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Świecą normalnie bo boczna żarówka ma tylko 5 W i jest "niewykrywalna różnica" przez przerywacz, a z przodu i z tyłu żarówki mają po 21 W .

Użytkownik Alfa i Omega Avatar fire998
    Mieszka w
    Wodzisław Slaski
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v upgrade soft

Domyślnie

witam. w przednich lampach idzie wymienić wszystkie żarówki pod warunkiem że uzbroimy się w lusterko, bo żarówki w lampach mijania idzie wymienić bez problemu, a drogowe to już trzeba się namęczyć ale da rade. po prostu zapięcie żarówek jest trochę za bardzo schowane w lampie. a przednie przeciw mgielne to trzeba ściągnąć osłonę. bo będzie bardzo ciężko to zrobić od przodu.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

A co w przypadku, gdy podczas wymiany żarówki świateł mijania ta zaczepka/zawleczka przytrzymująca żarówkę wpadnie nam do komory silnika? Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja dzisiaj stanąłem przed takim zadaniem... Rzecz się miała podczas wymiany żarówki "na szybko" (w rękawiczkach, żeby nie wyświnić mankietów koszuli) na stacji benzynowej. Oczywiście zawleczka nie wypadła pod samochodem, bo prawdopodobnie zatrzymała się na osłonie silnika (nota bene zawleczka jest przymocowana do zaczepu w sposób typowo "włoski", tzn. "aby było").
    W poszukiwaniu nowej zawleczki byłem w sklepie motoryzacyjnym i ASO - okazało się że zawleczka występuje wraz z... reflektorem. Z wiadomych względów odpada...
    Potem podskoczyłem do serwisu blacharsko-lakierniczego ASO bo liczyłem, że mają jakąś lampę na szrocie, z której mogliby mi coś takiego wymontować - niestety nie mieli. Prowizorycznie użyłem spinacza do zamontowania żarówki, jednak to tylko rozwiązanie doraźne.

Zatem czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Gdzie taką zawleczkę/zapinkę/zaczepkę znaleźć? Zakładam, że po przejechaniu 400 km nie ma co szukać tej zawleczki na osłonie silnika...

PS. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wygięcie spinacza na wzór tej zaczepki (za wzornik posłuży zaczepka z drugiego reflektora). Wolałbym jednak mniej "druciarskie" rozwiązanie...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

szocik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    A co w przypadku, gdy podczas wymiany żarówki świateł mijania ta zaczepka/zawleczka przytrzymująca żarówkę wpadnie nam do komory silnika? Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja dzisiaj stanąłem przed takim zadaniem... Rzecz się miała podczas wymiany żarówki "na szybko" (w rękawiczkach, żeby nie wyświnić mankietów koszuli) na stacji benzynowej. Oczywiście zawleczka nie wypadła pod samochodem, bo prawdopodobnie zatrzymała się na osłonie silnika (nota bene zawleczka jest przymocowana do zaczepu w sposób typowo "włoski", tzn. "aby było").
    W poszukiwaniu nowej zawleczki byłem w sklepie motoryzacyjnym i ASO - okazało się że zawleczka występuje wraz z... reflektorem. Z wiadomych względów odpada...
    Potem podskoczyłem do serwisu blacharsko-lakierniczego ASO bo liczyłem, że mają jakąś lampę na szrocie, z której mogliby mi coś takiego wymontować - niestety nie mieli. Prowizorycznie użyłem spinacza do zamontowania żarówki, jednak to tylko rozwiązanie doraźne.

Zatem czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Gdzie taką zawleczkę/zapinkę/zaczepkę znaleźć? Zakładam, że po przejechaniu 400 km nie ma co szukać tej zawleczki na osłonie silnika...

PS. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wygięcie spinacza na wzór tej zaczepki (za wzornik posłuży zaczepka z drugiego reflektora). Wolałbym jednak mniej "druciarskie" rozwiązanie...
    Miałem ten sam problem, rozwiązałem go dopasowując z innego reflektora (nie AR) spinacz na wiele się nie nada ponieważ lampa się strasznie grzeje i spinacz robi się bardzo giętki, a co za tym idzie nie trzyma żarówki właściwie.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

A można wiedzieć z jakiego auta?
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)