Strona 36 z 52 PierwszyPierwszy ... 262728293031323334353637383940414243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

a ten pochłaniacz to można odpiąć i połączyć i te dwie rurki przy zbiorniku płynu chłodzącego na próbę?

michualeks
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał baster Zobacz post
    Jednak większym problemem jest falowanie i brak równomiernego przyspieszenia.
    Być może jestem już po prostu przewrażliwiony i patrzę na wszystko w alfie podejrzliwie
    Co do braku przyspieszenia, to wyczytałem, że przyczyną może być również wariator. Jest w nim sprężynka, która czasem może nie odbijać i być może to warunkuje, że czasem mam przyspieszenie a czasem nie. Wymienię wariator, lub zakupię zestaw naprawczy dopiero w nast. tygodniu. Żałuję, że nie zrobiłem tego przy wymianie rozrządu, bo teraz ponownie trzeba zrzucać pasek.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

u mnie dalej faluje, a przypomnę że falowanie wróciło po przywróceniu odm do oryginalnego stanu
    odnośnie naszych spostrzeżeń co do wieku aut które falują, odpowiedź może być zawarta w tym temacie
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...zadu_odma.html
    lub tym
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...orek_odmy.html
    dziwne że po modyfikacji odmy falowanie wzrasta lub maleje
    najważniejsze w tym wszystkim jest to że po każdej modyfikacji odm, trzeba robić reset, żeby ECU mógł się zaadaptować z nową ilością powietrza dodatkowego, które pobiera w większości przez zaworek odmy...
    komentować i nie bić!

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

ja dziś sprawdzałem ten pochłaniacz, jest drożny, odłączyłem go od kolektora i zaślepiłem zero zmian

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wariator kolego na pewno nie,duzo mozna o nim wyczytac blednych informacji.Owszem bardzo rozklekotany moze powodowac jakby wrazenie wypadania zaplonu ale nie wplywa diametralnie na przyspieszenie co najwyzej na elastycznosc na pewno.Mam odpowiedni zestaw wzbogacony o potrzebne rzeczy do zregenerowania wlasciwie wariatora jesli klepie ale na falowanie niestety nie ma on wplywu.
    Obilo sie komus co do 2 rodzajow zaworka odmy?czym niby mialyby sie roznic?

baster
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michualeks Zobacz post
    Być może jestem już po prostu przewrażliwiony i patrzę na wszystko w alfie podejrzliwie
    Co do braku przyspieszenia, to wyczytałem, że przyczyną może być również wariator. Jest w nim sprężynka, która czasem może nie odbijać i być może to warunkuje, że czasem mam przyspieszenie a czasem nie. Wymienię wariator, lub zakupię zestaw naprawczy dopiero w nast. tygodniu. Żałuję, że nie zrobiłem tego przy wymianie rozrządu, bo teraz ponownie trzeba zrzucać pasek.
    Niestety wariator jest ok był sprawdzany przy wymianie rozrządu w aso w zeszłym tygodniu. Moim zdaniem jest coś nie tak w zbieranych informacjach przez ECU, a powodów może być tysiąc. W aso proponują wymienić świece i kable na oryginalne - ale czy to pomoże? Nie jestem przekonany do tego...
    Pod względem mechanicznym była gruntownie sprawdzana i czarowali coś na kompie kasowali błędy sprawdzali parametry odczytów i wszystko było u nich oki, nawet pytali gdzie tankuję i jakie paliwo leję... To do cholery dlaczego ja widzę że jest coś nie tak?
    Czas się udać do cyganki - stara cyganka prawdę Ci powie.

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

proponuję zamknąć ten temat i przenieść rozmowy do http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._spark-77.html bo sie bajzel robi

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

jestem za!
    i znowu powtórzę, że falowanie wróciło u mnie po przywróceniu odmy do wersji ori

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ziulek61
    Mieszka w
    100-lica
    Auto
    Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B

Domyślnie

Przeciągnę jeszcze temat dodam że u mnie "zawyżanie obrotów biegu jałowego podczas jazdy na biegu jałowym" ustało po odłączeniu POMPY ABS (prawdopodobnie jest uszkodzona, problem pojawił się niedługo przed zapaleniem kontrolek ABS-u i ręcznego) sprawdźcie to zjawisko i u siebie...
    Może to jest jakiś trop...
    Ostatnio edytowane przez ziulek61 ; 16-04-2012 o 17:09

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

cały czas mówiłem że knif z odciętym kabelkiem z absu ma związek z falowaniem