U mnie zaraz po ruszeniu skrzypi tył - i to na niewielkich nierównościach. Ale po 30 sekundach przechodzi i jest OK.
U mnie zaraz po ruszeniu skrzypi tył - i to na niewielkich nierównościach. Ale po 30 sekundach przechodzi i jest OK.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
tak auto dalem do FAP z sugestią aby (tak jak to było robione u jabolka) przesmarowano elementy przedniego zawieszenia teflonem ale stwierdzili ze nic nie bedą smarowac tylko bedą szukac winowajce i bedą wymieniac tak zeby był raz na zawsze spokoj . Mysle jak tak to ok byle był spokoj. "Rozkopano" zatem cały przedni zawias i przez 2 dni nic konkretnego nie znaleziono- zadnych luzow czy zuzycia elementów zatem pomysł wymiany czegokolwiek odpadał. Ostatecznie w akcie desperacji mechanika przesmarowano cały zawias teflonem i ...... jest cisza! Zrobiłem 1200km i ani razu nie skrzypneło. Na razie jestem zadowolony z efektu , zobaczymy na jak długo starczy .....
u mnie juz ponad 3500km od pomocy teflonujak na razie cichutko
![]()
Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 27-12-2011 o 02:04 Powód: .
Na poniedziałek zostałem zaproszony ( kolejny raz ) do ASO. Dwa razy interweniowałem telefonicznie na Zieloną Linię i zagroziłem oddaniem sprawy do adwokata, coś się ruszyło zobaczymy tylko co. mam nadzieję że w końcu naprawią mi to zawieszenie. ale teraz zgłoszę im także problem z skrzynią
Zobaczymy jaka będzie reakcja.
jedziesz do tego samego co poprzednio czy innego? Mam wrazenie ze kazde aso szuka przyczyny wlasną reke z lepszym lub gorszym skutkiem bo jesli chodzi o zawieszenie to podobno z włoch nie ma zadnego rozwiazania mimo ze problem jest powszechny i znany. Poki co pozostalo chyba na razie usuwanie skutków a nie przyczyny, no chyba ze ostatnich dniach cos sie zmieniło w tej kwestii
odbyłem dziś rozmowę z panem MISTRZEM z ASO w temacie głośności zawieszenia, odbyliśmy jazdę testową, i co i wielkie G.....oPan stwierdził że po pierwsze: on nic nie słyszy, po drugie pewne odgłosy są normalne
, i on nie wie o co mi chodzi??!!!! Dopiero kiedy podniósł mi ciśnienie i zacząłem mu wtykać pan zaczął przemawiać ludzkim głosem, oczywiście auto pozostało w ASO na kolejną diagnozę, sam nie wiem poco, skoro wcześniej twierdzili że słyszą a teraz co samo się uzdrowiło??!!! To jest moja ostatnia wizyta w tym RENOMOWANYM psełdo ASO W Pszcz. Jeszcze jedno poruszyłem temat rdzewiejących zacisków klocków hamulcowych, usłyszałem że to jest usterka mechaniczna, spowodowana warunkami atmosferycznymi, kpina pan z DT Fap miesiąc wcześniej stwierdził że do wymiany one się nie nadają ale jeśli chcę to oni mogą mi je pomalować kolejna kpina. Czekam na decyzję z DT złożyłem 2 skargi zobaczę jaki przyniosą skutek?!
Wreszcie pełny sukces, po czterech miesiącach walki WAHACZE zostały wymienione, pozostaje już tylko cieszyć się jazdą.
czyli podsumowując wahacze z przodu?
Witam, czy ktoś już usunął usterkę skrzypienia zawieszenia? Ja walczę z serwisem ASO (jak dla mnie pseudo serwisem we Wrocławiu) już od 1,5 roku i dalej skrzypi. Fiat Auto Poland powoływał już trzykrotnie rzeczoznawcę bo serwis sobie nie radził ale jak to rzeczoznawca powiedział, że skrzypienie występuje ale nie mógł stwierdzić skąd pochodzi! Od początku zostało z podwozia samochodu wymienione:
- górne poduszki amortyzatorów przednich;
- górne poduszki amortyzatorów tylnych;
- drążek stabilizacyjny przedni;
- przednie wahacze lewa i prawa strona;
- przekładnia kierownicza;
- linki hamulca ręcznego;
i dalej nie przyniosło to pożądanego efektu. FAP wypowiada się, że nie ma podstaw do nie wierzenia serwisowi o braku naprawy samochodu i jeżeli mam jakieś ale co do naprawy to muszę udać się do serwisu i z nimi negocjować co dalej. Najprawdopodobniej w moim przypadku skończy się to drogą sądową przeciwko FAPowi (to w końcu oni dali mi bezużyteczną gwarancję). Może wy też macie taki sam problem to wtedy będzie łatwiej jak wytoczymy pozew zbiorczy. W razie gdybyście mieli rozwiązanie problemu zawieszenia to piszcie na maila pilaba@wp.pl.
Pozdro...